Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Esőben, szélben a szabadban - Helikon-tex Tramontane® kabát teszt Kiemelt

Szokatlan, hogy két különböző szél-esőkabát ilyen közel álljon egymáshoz és mégis ennyi apró, de jelentős különbség legyen közöttük. A Helikon-tex 2021-es fejlesztése a TRAMONTANE® kabát, amely a cég tervei alapján a könnyű Windrunner szélkabát és a Blizzard softshell kabát közé került.

13 aug. 2022 Hozzászólás: Hozzászólás  
Helikon-tex-Tramontane szélkabát Helikon-tex-Tramontane szélkabát Foto: terepsport.hu

Hátizsákolás leírás | tesztek 

A Tramontane® ideális felszerelés, hátizsákban, zsebben, de akár futóhátizsákban is, minimális súlya és összecsomagolva extra kis mérete miatt. Hoppá… ugyanezt írtam a Windrunnerről is. De mindkettőre igaz, nem tévedés! Az első meglepetés itt jött: hiába van “erősebb” pozícióba tervezve, súlya mégis jóval kevesebb, csak 112 g “M” méretben! Ez ultrakönnyű, noha a Windrunner is csak 170 g körül volt. Mérete is kisebb, bár itt nem jelentős a különbség. Mi a titok?

helikon tex tramontane test terepsport 900 pack

Az anyaga egészen más, ez már tapintásra is érződik. A TRAMONTANE® kabát könnyű, mégis erős, tartós WindPack® nylonból készült. Gyorsan szárad, anyaga nem nedvszívó, extraként DWR (Durable Water Repellency) impregnálással kezelték, így esőben is megállja a helyét. Erről késöbb.

A DWR bevonatot rendszeresen karbantartva, az esőtől is huzamosabb ideig véd. Ennek ellenére nem esőkabát, csak mérsékelten vízálló, a kisebb esőt, párát, nedvességet távol tartja, a hőt pedig nem engedi elszökni. Nagyon gyorsan szárad, és nedvesen is távol tartja a szelet! Ez utóbbi tulajdonsága különösen jól jött az utóbbi idők szeles, viharos időjárásában.

Anyaga selymesebb, finomabb érzést kelt, mint elődjéé, vékonyabb is, mégis erős és tartós. Több bozóttúrán is próbáltam elszakítani a szedresben, akácosban, de szerencsére nem sikerült. Talán az is közrejátszik ebben, hogy nagyon jól illeszkedik, követi a test vonalát, nem akad be semmibe, mégis szabad mozgást enged. Alig nehezebb, mint két energiaszelet, összecsomagolva pedig egy kisebb zsebben is elfér. A csomagoláshoz a kabát mellzsebébe kell begyömöszölni az anyagot, ami minden gond nélkül megy, majd kis cipzárral zárható gubó. A kabátnak ez az egyetlen zsebe, amibe a legszükségesebb apró holmikat tehetjük, de itt sem a méret a lényeg.

Első benyomások

A Windrunner bebújós anorák, a Tramontane kabát, középen cipzárral nyitható. Kapucnijukban van különbség, a kabáté nem állítható elöl, csak hátul középen, de szabása miatt nagyon jól illeszkedik a fejre. Ez többek között fejformától és hajmérettől is függ, de mivel rugalmas és elég bő, így az extrém esetek kivételével nem hiszem, hogy gondot okozna. Mindkettő kabát alul behúzható, szűkíthető.

Túrázás mellett terepfutás és terepkerékpározás közben is próbáltam esőben, viharban. Laza, könnyen felvehető, kényelmes, mégsem lebeg, nem akad bele a bozótba. A szelet a gyorsabb száguldás közben is távoltartotta a testemtől, egy könnyebb emelkedőkön sem izzadtam bele.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Túrázás közben többféleképpen is teszteltem, de a legnagyobb örömet a júliusi bozóttúrán okozta, amikor több éjszakát is kint töltöttem az erdőben, volt, amikor viharos szélben és esőben. A gyaloglás után kényelmes, meleg, mégis szellőző rétegként viselkedett. A szélállósága a túrán is tökéletesen működött, bár ami kerékpározás közben fogja a szelet, annak nem nagyon okozhat problémát a gyaloglás. Meglepően jól szellőzik még hátizsákkal viselve is, de azért nekem ez nem volt a legjobb élményem, hiszen elég intenzíven izzadok, ami miatt nekem kifejezetten jó szolgálatot tesznek a taktikai ingek.

A Tramontane® szabása, kialakítása a nagyon intenzív mozgás közben is megfelelő, futáshoz is tökéletesen megfelel. Hűvösebb időben megóvja a test melegét, véd a széltől.

JELLEMZŐK

  • Teljes hosszban cipzár nyitja, zárja

  • Csak hátul állítható kapucni, az arc felőli részen gumi csík segíti az illeszkedést

  • Elasztikus mandzsetta

  • Elasztikus állítás a kabát alján

  • Egy mellzseb, amely a hordtáska szerepét is betölti

  • YKK® cipzárak

  • Anyag: Windpack® Nylon with a Dupont Teflon Coating, YKK Zippers

  • Súly: gyári adat: 120 g, saját mérés 112 g

  • Színek: Black, Coyote, Shadow Grey, Alpha Green, Desert Night Camo, Flecktarn, Pencott® Wildwood (ilyet teszteltem), Tiger Stripe, US Woodland

A színekről: túrázáshoz, természetjáráshoz szeretem a rejtőszíneket, erről korábban több alkalommal is írtam. A tesztelt Pencott® Wildwood igazi erdei mintázat, Magyarországon 3 évszakban is tökéletes, de telen sem nagyon lóg ki a barnás-zöldes erdőből, mivel az ábrán látható módon a mintázat barnát és homokszínt is tartalmaz, noha az összbenyomás zöld. 

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Részletek

A méret és a szabás számomra ideális volt. Testhez simuló, sportos, minden mozgáshoz alkalmas (túra, futás, kerékpározás, mászás), ellenben sok teret nem biztosít vastagabb aláöltözéshez.

Az YKK cipzár végén lévő fedőlap megakadályozza, hogy a szakáll vagy a haj beleakadjon. Könnyen kezelhető, erős, hajlékony, szinte észrevehetetlen.

A mandzsetta vékony, de erős gumival tartja a kabát ujját a helyén, de szabadon hagyja a tesz mozgásának követését.

A kis mell zsebben sok minden nem fér le, de pár apróságnak helyet tudunk szorítani. De a teszt alatt nem volt időm ide be- és kipakolni, nem hiányzott a nagyobb hely.

helikon tex tramontane test terepsport 900 pocket

A Tramontane® kabát ujjai semi extrát nem tartalmaznak (ellentétben a Windrunnerrel). Védenek és szabadon hagynak. Nem is kell ennél több.

A kapucni egyszerű, nincsenek benne kreatív megoldások, de számomra teljesen megfelelő volt. Jól tervezték, jól gyártották, jó anyagból.

Ajánlás 

A Helikon-tex Tramontane® minden részletében kiemelkedő minőségű és kivitelezésű szélkabát, amelyet ajánlok minden outdoor aktivitáshoz: túrázáshoz, terepfutáshoz, hegyikerékpározáshoz, de mérete és tulajdonságai miatt akár repülős utazáshoz is ideális felszerelés. Elsősorban szélkabát, de mivel fantasztikusan gyorsan szárad, ezért egy csurom vizesre ázás után rövid idő után ismét bevethető, akár aludni is lehet benne (próbáltam).

A Helikon-tex Tramontane® kabáttal abszolút elégedett vagyok, amelyet futni, bicajozni és túrázni is magammal viszek. Színválasztéka miatt nemcsak “hardcore” erdőjárók felszerelése lehet.

A Pencott® Wildwood továbbra is az egyik kedvenc terepmintám, több évszakos, nagyszerű rejtőszín.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A Helikon-Tex a Tramontane® kabáttal továbblépett, ismét új ötletekkel és minőségi kivitelezéssel álltak elő, a fejlesztésekben nem állnak meg.

Mivel a korábban tesztelt Windrunner® és a Tramontane® sok szempontból nagyon közel vannak egymáshoz, szükségét látom egy rövid összehasonlításnak.

  • A Tramontane® kisebb, könnyebb, minimalistább (főleg az extrákat tekintve).
  • Szél és vízállóságuk hasonló.
  • A Tramontane® alkalmasabb futáshoz, kerékpározáshoz.
  • A Windrunner® alkalmasabb túrázáshoz, városi viseletnek.
  • A Windrunner® több lehetőséget ad a hosszabb távú viseléshez.
  • A Tramontane® jobban megfelel a váratlan helyzetekhez, könnyebb felvenni, kinyitni, elcsomagolni.

Ezek alapján nem teljesen értem a cég besorolását, számomra a Tramontane® egy fokkal alacsonyabb szolgáltatási értékű (kevesebb “extrával” rendelkezi), ugyanakkor, amit tud, azt jobban tudja.

helikon tex tramontane test terepsport 900 fullbody

Remélem, ez az áttekintés megfelelő képet ad a kabátról, tudod hasznosítani akár ezzel, akár más termékkel kapcsolatban!

A terep legyen veled!

Részletek, beszerzés

katonaishop.hu 

helikon-tex.com 

Free Joomla Lightbox Gallery
Utoljára frissítve: hétfő, 20 november 2023 13:44

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk