Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Okozhat-e depressziót a túl sok üdítő?

frissítve

Összefüggést találtak a kalóriaszegény üdítőitalok fogyasztása és a depresszió megnövekedett kockázata között egy friss amerikai tanulmány írói.

Szakemberek 263 900 felnőtt amerikai adatait elemezték. Az 50-71 közöttieket 1995-96-ban kikérdezték arról, isznak-e üdítőitalokat. Tíz évvel később, 2004 és 2006 között ugyanezeket az embereket megkérdezték arról is, diagnosztizáltak-e náluk depressziót 2000 után.

09 jan. 2013 Hozzászólás: Hozzászólás   MTI
Okozhat-e depressziót a túl sok üdítő? Foto: Pixabay

A rendszeresen napi négy vagy annál több doboz bármilyen szénsavas üdítőitalt fogyasztók körében 30 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy depressziót diagnosztizálnak, mint azoknál, akik nem ittak szénsavas üdítőitalt.

A depresszió kockázata még magasabb volt azok esetében, akik kalóriaszegény szénsavas üdítőitalt fogyasztottak - 31 százalékkal növekedett a kockázat. A nem kalóriaszegény szénsavas üdítőt fogyasztók körében pedig 22 százalékkal volt magasabb a depresszió kockázata.

A rendszeresen napi négy vagy több doboz kalóriaszegény gyümölcsös üdítőitalt fogyasztók esetében 51 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége a depresszió diagnosztizálásának azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak ilyen üdítőitalt.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Az Észak-karolinai Nemzeti Egészségügyi Intézet szakemberei az amerikai neurológusok idei konferenciáján ismertetik tanulmányukat.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy tanulmányuk mindössze összefüggést talált a kalóriaszegény üdítőitalok fogyasztása és a depresszió megnövekedett kockázata között, nem pedig megállapította azt, hogy a diétás szénsavas vagy gyümölcsös üdítőitalok fogyasztása depressziót okoz.

Bár a kutatók figyelembe vettek számos olyan tényezőt, amely hatással lehet eredményeikre - mint például az életkor, a nem, a képzettség, a dohányzás, a fizikai aktivitás, a testtömegindex (BMI), az energiabevitel - ugyanakkor lehetségesnek tartják, hogy más körülmények is, mint például a depresszió korábbi előfordulása a családban vagy a stresszes életmód, magyarázatot adhatnak az összefüggésre.

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megerősítsük ezeket az eredményeket - idézte Honglei Chent, a tanulmány egyik készítőjét a Live Science tudományos hírportál.

Az eredmények alátámasztják egy 2011-es tanulmány megállapításait, amely összefüggést tárt fel a kávéfogyasztás és a depresszió kisebb kockázata között.

"A kávé nagymennyiségű koffeint tartalmaz, amely közismerten serkenti az agyat, ami hangulatbefolyásoló tényező" - tette hozzá Chen.

További problémák a szénsavas, diétás üdítőitalokkal

  1. lényegében ugyanolyan inzulinreakciót váltanak ki, mint a cukros italok, tehát nem segítik a cukorháztartást.
  2. a fogyasztók felelősségenlátszólag kisebb, ezért gyakran erőteljesebb a hízás.
  3. napi egy diétás üdítő fogyasztása 36%-kal növeli a metabolikus szindróma néven ismert tünetegyüttes (magas koleszterinszint, kettes típusú diabetes, magas vérnyomás stb.) kockázatát.
  4. értéktelen, haszontalan anyagokkal becsapja a szervezetet. Ez nem csak az anyagcserének rossz, hanem a pénztárcának is.
  5. a legújabb kutatások szerint a migrén gyakori oka.
  6. az alkohol felszívódást segíti, így a koktélokba keverve erősebb, gyorsabb hatást eredményez.
  7. árt a fogalnak és a csointrendszernek.
  8. szív és keringési problémákazt okozhat.

Forrás: health.comhvg.hu

Utoljára frissítve: vasárnap, 22 november 2020 21:28

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk