Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Légies lábak … avagy hogyan tehetjük lábunkat ápolttá, üdévé

lábápolás, Just, földönfutó, Lábsó, Lábbalzsam, Lábkrém, LábsprayHa jól akarsz járni, javaslom, élj a Just segítséggel, és add tovább a jó hírt!

Először féltem, hogy piperkőcnek fog hatni a lábápolás. Most már tudom, hogy nekem is, és mindenkinek szüksége van rá! Beláttam, hogy ezzel a foglalatossággal sokkal tovább fenn tudom tartani a lábaim egészséges állapotát, problémamentessé tehetem vele a mindennapjaimat, a lábaim szárnyakat kapnak.

Ezek után nem csoda, ha sokkal jobban megy az edzés, és sokkal könnyebben jönnek a kiváló eredmények! Ha még sokáig szeretném a lábaimat nem csak lógatni, hanem „földönfutóként” használni, akkor megéri foglalkozni ezzel az elhanyagolt testtájékkal, és a viszonzás nem marad el.

16 máj. 2013 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

 

Nem véletlen, az Életfa Program jelmondata: Aki velünk tart, az jól jár!

Ahhoz, hogy valóban belássuk miért szükséges és célszerű foglalkoznunk az amúgy eldugott, és az elménktől oly távoli testrészünkkel, a lábunkkal, picit érdemes anatómiai szempontból is áttekintést nyernünk lábunkról. (Ld. a cikkünk végén! Szerk.) Végül is a lábunk egy kényes és összetett „műszer”, ami sokkal nagyobb figyelmet és kényeztetést érdemelne, mint amit valójában kap. Ezt, mint férfisportoló mondom. Aztán lehet, hogy rajtam kívül ezzel mindenki szöges ellentétben ad a lábbelijére, időnként eljár pedikűröshöz, ápolja lábát. Akkor pedig a megfigyelések és kutatások nem mondanak igazat.

Légies lábak … avagy hogyan tehetjük lábunkat ápolttá, üdévé

A láb szerkezete … Mi is a gond a lábunkkal?

Az emberi láb a lábhát felé domború, a talp felé homorú boltozatot alkot, emiatt nem simul teljesen a talajhoz, csak egy része érintkezik vele. Az egymás mellé helyezett két láb kupolaszerű boltozatot képez. Az egészséges láb testünk súlyát három ponton támaszkodva közvetíti a talajra. A talpon ezek a támaszkodási pontok olyan háromszöget alkotnak, melynek a csúcsa hátra, a sarok felé tekint.

A test súlya a láb boltozatain tevődik át a talaj felé. Normális testtartás mellett a testsúly közel háromnegyede esik a sarokcsontra, és csak egynegyede esik a láb elülső pilléreire.

A boltozatos szerkezetű láb alkalmasabb a test súlyának a viselésére, mert a boltozatos szerkezet teherbíróbb, a járáskor keletkező rázkódásokat letompítja, a járást simává teszi, védi az ereket és az idegeket is.

Az izmoknak, mint aktív tényezőknek szerepét mutatja, hogy az erős, kidolgozott izomzatú emberek kevésbé hajlamosak bokasüllyedésre és a lúdtalp kialakulására. Azoknál a népeknél, ahol már gyermekkortól szinte állandóan mezítláb járnak, és többnyire a talaj is egyenetlen ritkábban fordulnak elő statikai zavarok.

Egész testünk súlya a láb talpi részére, egy - a testméretünkhöz képest - egészen kis területre nehezedik. A test súlya, a különböző terhek cipelése alaposan igénybe veszi a lábszárat, lábfejet, a talpat. A rossz testtartás, a test vázrendszerének nem megfelelő terhelése, a testsúlytöbblet ízületi és lábboltozati (ortopédiai) problémák kialakulásához vezethetnek. Elég, ha ezek közül a leggyakoribbakat, a lúdtalpat, a bütyköt, a kalapácsujjat említjük. A lúdtalp a civilizált társadalmakban az egyik leggyakoribb ortopédiai jelenség.

Ami a legtöbb problémát okozza, az a lábbeli. Hölgyek esetében a szűk orrú, magas sarkú, tehát a divatos lábbelik jelentik. A helytelen cipőviselet deformálja a lábtartást. A megerőltető mozgások, a nagy testsúly viselése, a dinamikus igénybevétel mind nagy terheket jelentenek a lábnak. A vérellátás rendkívül fontos. A statikus terhelés, a mozgás nélküli súlyos teherviselés, a túlzott terhelések károsítják a vérmozgást a láb ereiben.

Legveszélyesebb az állómunkát végző emberek helyzete. Nekik fokozottan kell gondoskodni a rendszeres lábápolásról. Aki ezt elhanyagolja annak rövidesen duzzadt visszerek, elszürkült lábszár, fénytelen bőr ad jelzést a sürgős tennivalókra. Ne várjuk meg, míg bekövetkeznek a látható elváltozások, rendszeres ápolással gondoskodjunk lábaink jó karbantartásáról.

Ne sajnáljuk erre az időt! Megtérül a napi pár perc gondoskodás, és az egy-két hetenkénti nagyobb generál.

Légies lábak … avagy hogyan tehetjük lábunkat ápolttá, üdévéEz jár Neked: Az igazi, prémium kategóriájú megoldás!

Kiváló megoldás, amit a svájci Just cég lábápolási, Pedi termékcsaládja jelent. A Just odafigyel, hogy a termékek a mai szakma legmagasabb szintjének és piaci követelményeinek megfeleljenek. Saját modern laboratóriumok biztosítják a fejlesztést és a minőségellenőrzést. A Just alapgondolata, hogy a termékeknek maximálisan természetes eredetű összetevőkből kell állni, és ezeknek a legmagasabb minőségi kritériumoknak kell megfelelniük. E gondosság fontos hozadéka, hogy a kívánt hatáshoz kevesebb terméket kell felvinnünk a kívánt hatás érdekében.

Just lábápoló család: Lábsó, Lábbalzsam, Lábkrém, Lábspray

Általánosan elmondható a Pedi családról, hogy élénkítik a vérkeringést, ezáltal gyorsítják a regenerációt, frissítik testünk egyik legfontosabb részét: a talpunkat és a lábunkat. Éterikus hatásuknak köszönhetően a bőr mélyebb rétegébe is behatolnak, és ott fejtik ki a hatásukat. Nem zsíros hatású krémekről van szó, így foltot sem hagynak a ruhán. Az egyik legfontosabb gyógynövénye a vadgesztenye, hatóanyaga az eszcin. Az eszcin a vénák és kapillárisok számára nyújt hatékony segítséget. Az első és legfontosabb, hogy segít erősíteni a vénák falát és a kapillárisokat, ér szorító hatású.

Légies lábak … avagy hogyan tehetjük lábunkat ápolttá, üdévéA Lábsó egy kellemes lábáztatós ellazulás felemelő kelléke. Pezsgő, frissítő hatású. Élénkíti a vérkeringést, enyhíti a fájdalmakat és elmulasztja a fáradtságot. Rendszeres használata fokozza a lábak fizikai állóképességét. Javítja a talp reflex-pontjainak érzékenységét, ezáltal testünk idegpályáinak működése zavartalanabb lesz. Összetevőinek köszönhetően - cickafark, vadgesztenye, tengeri algák, Holt-tenger sói - ásványi anyagok tucatjai jutnak be a bőrbe. Ellazítja a fáradt lábat és eltűnteti fáradt érzését. A lábfürdősó ápolja a terhelt izomzatot, nyugtató, fertőtlenítő és puhító hatású, előkészíti a terepet a Lábkrémnek. A lábfürdő után nagyon jól felélénkül a járásunk, fizikai erőnlétünk. Visszaállítja a láb bőrének pH-értékét, amit a lábizzadás valamint a lúgos szappanok használata okoz.

Légies lábak … avagy hogyan tehetjük lábunkat ápolttá, üdévéA Lábkrém több évtizedes, bevált receptúra alapján készülő természetes, tápláló hatású, igen értékes illékony olajokból álló termék, egyszerre véd és ápol. Fő hatóanyagai az árnika és a zsálya. Gyorsan beszívódik, és tartósan élénkíti, ellazítja a lábakat. Nem csak ápolja és táplálja a bőrt, hanem védi is azt a kiszáradástól. Ami nekem nagyon tetszett benne, hogy könnyen bekenhető, hamar felveszi a bőr a krémet és nem lesz viaszos hatása. Ami viszont nagyon feltűnt, hogy egy szokatlan cipő használata miatt a lábujjaimon vízhólyagok keletkeztek. Aminek most a krémmel estem neki. Négy nap alatt teljesen helyrehoztam vele, úgy hogy nem szurkáltam, vagdostam a bőrt.

labbalzsam 200A Pedilábbalzsam összetevői révén sokoldalúan használható készítmény. Erősíti az érfalakat, hűsíti és nyugtatja az izomzatot, ápolja a bőrt, hatékonyan kezeli a vénás betegségeket. Kellemes illatú. Jól beszívódik a bőrbe, természetes hatóanyagai gyorsan javítják a vérkeringést, elsimítják a pangó vénákat, ápolják a bőrt, nagyon eredményesen használatos lábszár ödémák, visszerek kezelésére. A Pedi balzsam rendszeres használatával a vérkeringés hiánya miatt elszürkült, élettelen lábszár is helyrehozható. A Pedi balzsam nagyon jól hidratálja a bőrt, hatásos gyulladáscsökkentő, véd a fertőződés ellen. Akiknek seprűs erek okozta kellemetlenségeik vannak, azok a Pedi balzsamot masszíroztassák be párjukkal, ahogy azt nekem is kell otthon. A legjobb, ha háton fekve a felemelt lábat a szív felé masszírozva kenjük be. Ezzel segítjük a vér visszaáramlását is. Ezek után sokkal halványabbak lesznek a látható erek.

Tartalmaz bio-hyaluronsavat, fehérjéket, koIIagént, elasztint, csodabogyót, vadgesztenyét, árnikát, kasvirágot, allantoint.

labspray 200A Lábspray érdekessége számomra nem csak az volt, hogy a kellemetlen szagoktól véd, fokozza a komfort érzetet. Feltűnt, hogy ha a lábszáramat is befújom vele, akkor nem alakul ki az „ólomláb” érzet. Sokszor éreztem olyan lábnehézséget, amikor szinte dörömbölve mentem. Ha pedig befújtam, ez az ólomláb érzés elkerült. Az úszó csapattársaim pedig arról adtak tapasztalatot, hogy a sokszor előjövő lábgomba azóta nem jelentkezett náluk, amióta a lábsprayt használják uszoda után.

Lábnak a bokától az ujjvégekig tartó testrészünket nevezzük, tehát azon testrészünk, ami a cipőben van. A lábon található a legtöbb idegvégződés is. A láb ápolásával előnyösen befolyásolhatjuk a szervezetünk működését. Állandóan és talán a legjobban igénybevett testrészünk a láb, hisz több ezer kilométert teszünk meg vele életünk során. Főleg, ha az ember futásra is használja, mint azt magam is teszem.

A láb anatómiája 

26 csontból áll, melyeket 33 ízület, 19 izom és 107 szalag tart funkcionális egységbe. A láb csontos összetevői hármas tagozódásúak: lábtő, lábközép és ujjak. A lábtő két sorba rendeződött, 7 köbös lábtőcsontból áll. A lábszárcsontok a test terhelését az ugrócsonton keresztül adják át hátrafelé a sarokcsontra és előrefelé a sajkacsontra. A szélső helyzetű sarokcsont a köbcsonttal, míg a sajkacsont a szorosan egymás mellett elhelyezkedő 3 ékcsonttal ízesül. Nyugalomban a láb hátsó szakaszán a lábtőcsontok egymás fölött, középen és elől egymás mellett helyezkednek el.

A lábtőcsontokhoz kapcsolódnak a lábközépcsontok. Az 5 rövid csöves csont közül a legrövidebb, legrobusztusabb az öregujjhoz tartozó. A lábközépcsontokhoz illeszkedik a 14 ujjperccsont. A hüvelykujjhoz hasonlóan az öregujj is csak 2 ujjpercből áll.

A láb fontosabb ízületei

A bokaízület vagy felső ugróízület a bokavillából és az ebbe illeszkedő ugrócsont henger alakú íz felszínéből (bokagörgő) álló egytengelyű hengerízület. Ebben az ízületben történik az elrugaszkodás ugrás alkalmával (innen ered az ízület neve) és a járás. A láb oldalirányú mozgását, illetve a talaj egyenetlenségeihez való alkalmazkodást teszi lehetővé az alsó ugróízület, melyet az ugrócsont, a sarokcsont, valamint a sajkacsont íz felszínei képeznek. 

Az alsó ugróízület jellegzetes – porccal borított - szalagja a talpi sarokcsont-sajkacsonti szalag. Az ízületi árkot alkotó két csont, a sajkacsont és sarokcsont egymással nem érintkezik, közöttük egy viszonylag tág, háromszög alakú rés van. Ezt hidalja át ez a szalag. Az ugrócsont feje nagyrészt ide nehezedik. Megnyúlása esetén az ugrócsont lefelé süllyed, a talpboltozat lelapul, bokasüllyedés keletkezik.

44 2/3-os üdvözlettel:

Szabó Tamás - maratonista, terepsportoló

just website 500

Bővebben... https://www.eletfaprogram.hu/termekek/referencia/783-legies-labak-avagy-hogyan-tehetjuk-labunkat-apoltta-udeve

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474