Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Terepgyerek táborok Budapest zöldövezetében, kalandok erdőn-mezőn Tóth Viktorral Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Terepgyerek táborokat évek óta tartanak Solymáron. Minden nyáron megtelnek a közeli erdők a gyermekzsivajjal, az erdei bográcsozás finom illatával, és a fiatal homlokokról pergő izzadtságcseppekkel. Évente sok apró láb tekeri szorgalmasan a bringát, remélve, hogy egyszer olyan erős lesz, mint az a bácsi ott elől, aki elképesztő helyeken megy le és fel biciklivel és nem fél a sötét barlangokban, sem a meredek sziklafalakon. A gyermekeknek kellenek a hősök. A mindennapok hősei, akikre felnézhetnek. Ez az élmény ad a lelküknek egy életre szóló emléket és táplálékot, amiből kifejlődhet a kitartás, a bátorság, és az önzetlen szeretet a bolygó felé, ahol élünk. Tóth Viktor a terepgyerek táborok szakedzője és kitalálója beszél számunkra arról, hogy miként is zajlik mindez.

Interjú Tóth Viktorral a Terepgyerek táborok vezetőjével

28 febr. 2024 Hozzászólás: Hozzászólás  

Miért éppen Solymár?

A feleségemmel és a fiaimmal együtt már sok-sok éve Solymáron akartunk élni. Amiért szeretek itt élni, azért itt tartom a táborokat is. Solymár a Pilis egyik kapuja. A Kapuk mindig nagyon különleges erőkkel bírnak. Változatosak, izgalmasak, regényesek. Mind a növény, mind az állatvilág, mind pedig a táj olyan erőkkel bír, ami alig néhány akad az országban. Ha kimegy valaki a közeli Jegenye völgybe rögtön érteni fogja, miről beszélek. Ezenkívül nagyon fontos, hogy az emberek mély szellemiséggel, vallásossággal rendelkeznek. Ahogy sokféle táj, úgy sokféle szellemiség is jellemzi ezt a községet. Megfér békében egymással az is, aki évszázadokra visszamenőleg számolhatja itt élt őseit, azokkal, akik a környezettől elvarázsolva csak pár éve érkeztek ide. A város rendkívül dinamikusan fejlődik, és azt gondolom ez többek között ennek a baráti fogadtatásnak is köszönhető.

Mit jelent a Terepgyerektábor, és miben más, mint bármely más tábor?

Egyetlen tábor sem hasonlít egyetlen más táborra sem. A mi táborainkat a tapasztalatok alakították olyanná, amilyen formát mostanra elértek. A gyerekek vágyai, álmai teljesülnek be. Nagyon sok gyermek álmodozik kalandokról, olyan helyzetekről, amikor kipróbálhatja az erejét, a bátorságát, de mégis biztonságban van. Imádnak dagonyázni a sárban, fürdeni a vízesésben, tombolni a cross pályán, és kergetőzni a fákon és a fák között.

A csodákat nem mi teremtjük, hanem ott vannak körülöttünk minden nap, a gyerekek itt megtanulják észrevenni a körülöttünk és velünk együtt lélegző, élő csodát. És ekkor hirtelen kialakul egy burok a tábor körül, valami különleges hangulat, ami elvarázsolja a gyerekeket egy hétre, és kicsit mindig átváltozva, érve, vidáman válunk el tőlük a hét végén.

Mi tetszik nekik a legjobban?

Általában az éjszakai kint alvás. Attól teljesen eksztázisba esnek. A mai gyerekek nemigen találkoznak a "vadonnal" éjszaka. Nekem lételemem a túlélés, a hogyan lehet együtt élni az erdővel, a hegyekkel éjjel nappal. Megtanítom őket bátran rábízni magukat az erdő neszeire, az állatokra, a természetre. Megtanulják, hogy odakint aludni egészen mást jelent, mint az ágyukban. Nem tudják nem észrevenni, hogy bár rettentően későn alszanak el (ezt egyszerűen nem tudom megakadályozni:)) mégis egész kora hajnalban kipattan a szemük, és frissen, üdén ébrednek. Az anyaföld ilyen közeli érintése erősebben feltölt mint bármilyen energiaital.

Miket esznek a gyerekek?

A feleségem főz számukra. Amikor megérkezünk ebédelni, először megitatjuk őket. A feleségem mennyei limonádékat gyárt. Rózsavizeset, gyömbéreset, simát, bármilyet. Ez hamar elfogy és akkor jöhet a gyümölcs. A gyerekek természetes ösztöneiktől hajtva remekül megérzik, hogy ez a természetes sorrend. Először ital, aztán gyümölcs, ami jól előkészíti a gyomrukat az evésre. Ezután jöhet a főétel és valamilyen sütemény.

Rendszerint palacsintaparti van az utolsó napon, és Ildi megtanította a gyerekeket hogy hogyan kell a palacsintákat feldobva átfordítani. Hatalmas nevetés volt. Hullottak a palacsinták, mint a legyek.

De végül mindenkinek sikerült megfordítani. Az ételeket nagyrészt bio alapanyagokból készítjük. A gyerekek nagyon szeretik. A tábor végén mindig van egy "mi tetszett mi nem tetszett" kör. Az étel mindig az elsők közt van, amit megemlítenek, hogy szerették.

Hogyan telik egy napotok a táborban?

Nos, ehhez az egész hetünket el kéne sorolni, mivel gyakorlatilag minden nap programja más. Délelőtt elmegyünk a közeli hegyekbe, erdőkbe, vagy biciklivel, vagy futva, vagy barlangászunk, vagy a Dorogi tónál strandolunk. De előfordult, hogy mocsarazni mentünk, vagy bunkert építettünk. Az utolsó nap mindig számháború van. A programok persze időjárásfüggők is.

Biciklizés közben megtanítom őket a terepbringázás fortélyaira, akik már ismerik az alapokat, azoknak a haladó szint is jöhet. Ahogy ügyesednek, erősödnek, egyre komolyabb terepre viszem őket. Ha rettentően meleg van, miközben bicajozunk, akkor előfordulhat, hogy ruhástól mindenestől kikötünk a vízesés alatt.

Dél körül ebéd, utána hatalmas kvíz parti. A gyerekek szívják magukba a tudást, és szeretik is megmutatni, hogy mit tudnak. Sokszor a természetből vesszük a kérdéseket, de előfordul, hogy találós kérdéseket, feladványokat oldunk meg együtt. A nagyokkal játszottunk "hazudj, ha tudsz" játékot is. Délután pedig lemegyünk még egy órára a játszótérre, ahová értük jönnek a szülők, és sorjátékokat, vagy akadályfutást rendezünk. De van, hogy focizunk, vagy frízbizünk. A gyerekek minden játékban benne vannak szívvel-lélekkel.

Lesz terepgyerek tábor idén is?

Természetesen. Három időpont van. Ha valaki szívesen jönne, elér minket (pontosabban a feleségemet, mert én rendszerint edzést tartok valahol) a +06 20 3200 840-es számon. Információk a tabor.terepgyerek.hu weboldalon találhatóak.

 

jelentkezem

 

Utoljára frissítve: vasárnap, 10 március 2024 01:12

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk