Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Nagy Sára és a kutya - a terepfutás flow élménye másként

  • Állapot: Aktuális

Kevés hölgy teljesítette "A Kör" legendás pályáját. Nagy Sára az egyikük, akivel a Szénás Kör teljesítése után beszélgettünk a terepfutásról, az edzésekről, a barátokról és a természetről. Hogyan éljük meg a flow-t a terepen? Valahogyan így...

04 máj. 2019 Hozzászólás: Hozzászólás  
Nagy Sára és a kutya - a terepfutás flow élménye másként Foto: Nagy Sára

Hogyan mutatnád be magadat és azt az utat, ami a terepfutáshoz vezetett Téged?

28 éves vagyok, közgazdász. Átlagosan indult felnőttkorom és ezzel együtt a karrierem, elvégeztem az egyetemet, majd banki, pénzügyi világban beültem klasszikusabbnál klasszikusabb irodákba. Évről évre azt éreztem, hogy nem érzem jól magam ebben. Bár egy egyszerű, átlagos ember vagyok, de valahol mégis lázadok a középszerűség ellen. Lassan egy éve, hogy otthagyva az irodai munkát saját vállalkozásban dolgozom párommal. Hogy lekopogjam, életem egyik legjobb döntésének bizonyult, mind kihívást, kiteljesedés, mind „életforma” szerint annak ellenére is, hogy jóval több munkával jár mint napi 8 óra. Az utóbbi egy évben kiderült, hogy lehet várni is a hétfő reggelt, és a vitathatatlan előnye a saját időbeosztásnak, hogy ezerszer jobb sötétben dolgozni és déli napsütésben futni.

Egyszer szembejött Tim Catalano pszichológus és futó kutatása, ami nagyon megfogott. A kutatás szerint egy átlagember húsz napra emlékszik vissza egy évből. Mintha egy évben csak 20 napot éltünk volna, pedig az élet értelme valahol az lenne, hogy minél több „wow” élményt gyűjtsünk.

…és valahol itt ér össze az, hogy ki is vagyok és miért futok. Aki már futott több órán át, bizonyára bólogat a fenti kutatásra: ilyenkor simán meg lehet dönteni az éves átlagszámot. Ha csak egy-egy hosszabb verseny teljesítésére gondolok, legalább 15-20 „hűha” élményt fel tudok sorolni. Talán ez okoz függőséget.

A terepsport egyik szépsége a kaland, az megélhető élmény. Számodra mi k voltak ezek?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Sportolok, amióta az eszemet tudom, de soha nem sportoltam versenyszerűen. Nem emlékszem mikor tanultam meg úszni, korcsolyázni, síelni, már gyerekként abba nevelkedtem bele, hogy a mindennapok része a sport. Aztán az évek alatt egyszer arra lettem figyelmes, hogy minden más sportág a futás alá lett rendelve.

Végül a terepfutásban találtam meg mindent, amit a sportban keresek, magával ragadott a futás során átélt futómámor, ahogy együtt lüktetek az erdővel. Függővé tesz az érzés, hajszolom, újra és újra át akarom élni. Érdekes, mert csupán egy másik sportág van, amiben ugyanezt az érzést átélem, ez pedig a túrasí. A túrasí tavaly szippantott be, az idei szezonban sok hétvégi hosszú futás helyett csatoltam lécet.

Legszebb és legnehezebb futós élmény? A kettő sokszor együtt jár. A legszebb élményem egyértelműen az eddigi legnehezebb teljesítésem is: a 152 km-es A Kör a Börzsönyben. Párom és egyben A Körön a segítőnk csinált egy videót arról, ahogy befutunk Királyrétre 27 óra 45 perces menetelés után Bódi Pistivel, akivel párosban teljesítettük a kihívást (és akinek az egész a teljesítés lehetőségét köszönhetem). Ezerszer megnéztem már ezt a videót. Minden egyes alkalommal könnybe lábad a szemem. Amit ott, akkor 27 óra 45 perc alatt átéltem, soha nem fogom tudni igazán elmondani, leírni, de annyi biztos, hogy életem meghatározó élményei listán magasra került a léc.

A Körről itt írtam beszámolót: https://futasrolnoknek.hu/sajat-osvenyenbeszamolok/megcsinaltuk-a-kort-1228#cim

Legszebb élmények között vannak a lenyűgöző külföldi versenyek is, amelyeken eddig részt vettem: Cortina Trail, Eiger Trail, Grossglockner Trail.

Impozáns lista... A terepfutás nehézségei, szépségei? Hogyan éled meg ezeket?

Közhelyes, de a terepfutás olyan mint az Élet, egyszer fent, egyszer lent. Minél lentebbről indulsz, annál szebb lesz a csúcsra érni. Egyszerűen imádok saját erőből feljutni egy hegycsúcsra és ziláló tüdővel szétnézni onnan. Sok kilátóhoz fel lehet jutni autóval is. De soha nem lesz olyan a panoráma, mint amikor felküzdöd magad oda. Ilyenkor egyszerűen lüktet az egész.

Terepen futni teljesen más mint aszfalton. A természetnek ereje van, kutatások bizonyítják az „erdőfürdő” gyógyító és immunerősítő hatásait. A terepfutás soha nem unalmas, minden lépés más, gyönyörű helyekre lehet eljutni általa.

Amit az évek alatt megfigyeltem (magamon és más terepfutókon is), aki terepen, erdőben edz, az elkezdi sokkal jobban tisztelni a természetet. Felszedi akár mások után is a szemetet, megismeri a védett virágokat, tüntet a felesleges, természetet romboló emberi beavatkozások ellen (lásd legutóbb a Csarna-völgyi kisvasút elleni közösségi futások).

Nagyon hosszú és kemény versenyeken veszel részt. Hogyan edzel, milyen felkészülést követsz?

Alapvetően pulzuskontrollal edzek. Mivel hosszabb távokra készülök, így alacsony pulzussal futok, a legrövidebb edzésem 10 km, hosszabbak 25-30 körüliek, havonta egyszer igyekszem elmenni egy 40-50 km fölötti versenyre. Heti/havi kilométerszámok/edzésórák alapján határozom meg az edzésem, de nem bontom le 1-1 edzésre, edzővel sem edzettem soha. Ugyanakkor vannak sarokpontok: például heti hány hosszabb futás legyen a héten, de nem vésem kőbe a konkrét napokat. Edzéselméletileg talán nem optimális így, de ezzel a rugalmassággal mentálisan is könnyebb végigcsinálni egy keményebb periódust és élvezetesebb is marad a futás. Természetesen vannak időszakok, amikor szigorítok. Például A Körre való felkészülésemben tudatosan, meghatározott napokon, az egész hetes kemény edzések után hulla fáradt lábakkal indultam neki a hétvégi 30-40 kilis futásoknak, hogy felkészítsem a lábam arra, hogy fáradtan is teljesítsen.

Gyakran látni kutyával. Mesélnél a kutyás kapcsolatról?

nagy sara terepfutas szenas kor 3

Négy éve van egy csodás magyar vizslám. Azért szerettem volna vizslát, mert talán az egyetlen kutyafajta, aki ha edzett, simán fut akár ultratávokat is. Korábban azt hittem, lesz egy kutyám, akit elviszek futni. Ehelyett lett egy edzőtársam. Sokat tanultam tőle. Nincs hiszti, nem várjuk a tökéletes futóidőt, megyünk, futunk. Mert futni mindig jó. Mindig más. Más a kánikulában, más az esőben, más mínusz 20 fokban. Persze, hogy sokszor nehéz elindulni, persze, hogy rengetegszer van, hogy nem esik jól és csak le akarom tudni a napi edzést.

Egy-egy ilyen edzésen csak nézem a vizslát: ő is futott velem minden áldott nap ezen a héten is, ugyanezen az unalmassá taposott edzőkörön. Erre mit csinál? Ugrándozik és élvezi. Bizony, ő az az edzőtárs, aki még soha nem mondott le edzést.

Különleges élményekben nincsen hiányod... A Szénás Kör hogyan illeszkedik ebbe a képbe?

A Szénás Kör egy nagyszerű kezdeményezés. Hogy Solymárról indul számomra külön öröm: ugyanis Pesthidegkúton élek, csupán pár kilométerre a rajthelyszíntől. A Szénás Kör szerintem egy szuper szintfelmérő. A legjobb benne az, hogy bármikor lehet teljesíteni, egyedül lehet az ember, de mégis van egy külső motiváció is a teljesítésre.

Én eddig négy alkalommal teljesítettem a 31 km-es kört, mind a négy más volt: az első a Zugspitz Ultra Trail előtti utolsó hosszabb futás volt, ahol eltévedés miatt 10 kili pluszt téve a távba végül futós szintidőért küzdöttem. A második alkalommal egy hajnali futás keretében „ingyenes pszichológusként” volt szükségem a Szénás Körre, Solymárra visszaérve 31 km után egyből szebb lett a világ. Harmadik alkalommal párommal közösen futottam, idén negyedik alkalommal pedig sérülés utáni első 30 fölötti szintfelmérés volt a célom vele.

nagy sara terepfutas szenas kor 5

A legtöbb ultrafutónak számít a felszerelés, hiszen nagyon sok órát kell eltölteni a "választottal". Te milyen felszerelést használsz?

Közhely, de igaz: a legfontosabb egy jó cipő. Dynafit cipőben futok, legyen 10 km vagy 100, nekem az Alpine Pro tökéletesen bevált. Kütyükben nem követem a trendet, van egy ezer éves Suunto órám, amit még 2014-ben vettem – már akkor is használtan. Tökéletesen működik, egy problémám van vele, hogy az akkumulátor üzemideje nem túl sok.

Hosszú futások, különösen a hosszabb ultrák két dolgon múlnak – persze ha megvan a megfelelő edzésmunka – légy erős fejben és legyen egy kitapasztalt frissítési stratégiád. Én éveken keresztül szenvedtem a frissítéssel gasztroenterológiai bajaim miatt, végül pár éve a Hammer termékeiben találtam megoldást. Kizárólag zselével, isoval frissítek, semmi szilárdat nem fogyasztok futás közben, legyen szó egy félmaratonról, 112 km-es UTH-ról vagy A Kör teljesítésről.

Mik a további terveid a futásban, a sportban?

A sportban, futásban most kevésbé vannak konkrét céljaim, főleg úgy, hogy most lábalok ki egy sérülésből (porcszakadás és ITB szindróma). Egyszerűen csak élvezni akarom a sportot, amíg lehet. Novemberi sérülésem után, amikor pár hétig járni is fájt, minden sejtemmel éreztem, mit tett hozzá a mindennapjaimhoz a futás – és mit jelent az, ha nem futhatok kedvemre. Akár az UTH-ra való felkészülésemet nézzük, akár A Kört – 2018-ban sokat futottam „muszájból”, görcsösen, akár kedvtelenül, „essünk túl rajta” érzéssel, mert tudtam, hogy bele kell tenni a rendszerbe, hogy kamatosan kivegyem a célversenyeken. Sérülten az elmúlt év legszörnyűbb edzését is visszasírtam. Azt hiszem a sérülés rávilágított arra, hogy tudjam, mi számomra A Futás. Ezt nem akarom soha többet elfelejteni!

Akkor mostanában talán több szabadidőd volt. Mivel töltötted, mivel töltöd a pihenő időszakokat?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Szabadidő… Nos, amióta saját vállalkozásban dolgozunk a fogalom szinte megszűnt létezni. A szabadidő, hétvégi kikapcsolódás nálunk egyenlő a sporttal. Téli szezonban igyekeztünk minél többet túrasízni, nyári nyaralásokat évek óta hegyekben töltjük. A napi adag sport után, még szívesen olvasok, a könyves polcunk fele sporttal kapcsolatos könyvekkel van tele, másik fele pszichológiai, közgazdaságtani.

A kedvenc sportos könyveimről itt írtam:

https://futasrolnoknek.hu/sajat-osvenyenajanlo/kedenc-sportos-konyveim-1025#cim

Miért és kinek ajánlanád a Szénás Kör lefutását?

A Szénás Kör rövid távja remek lehetőség első hosszabb terepfutó kihívásnak is, de szuper edzőkör is egyben. A hosszabb táv már nagyobb edzettséget igényel, de szép cél lehet a teljesítése. Én személy szerint egyedül szeretek futni, azaz ketten a kutyámmal, imádom, hogy csak madárcsicsergés, kutyalihegés és a lépteim hangja vesz körül. Ugyanakkor néha nehéz rávenni magam, hogy „no, akkor jó lenne egy normálisabb 30-ast futni.”

A Szénás Kör legnagyobb előnye, hogy bármikor teljesíthető, egyedül lehetsz, miközben mégis ott a teljesítés vágya, a fix útvonal követése mint motiváció.

Köszönjük, további szép élményeket a természetben!

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: szombat, 04 május 2019 18:49

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)