Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. április 20. Szombat  Ma Tivadar és Odett napja van.  

Kávé és csoki - élvezet vagy teher?

Kávé és csokiElőző fejtegetéseinkben felsoroltunk néhány olyan ételt, amely segíti és gyógyítja úgy a sportolót, mint a nemsportolókat. Ebben a cikkben olyan  „ételeket” fogunk megvizsgálni, amelyek látszólag segítségünkre lehetnek – akár sportolásnál is – mégis megfontolás tárgyát képezheti a fogyasztásuk. Sok sportoló – hála az életmódjának – fáradt vagy egyenesen fáradékony, ezen kávéval segít. Megdöbbentő mennyiségű sportoló fogyaszt rendszeresen feketekávét.
09 ápr. 2009 Hozzászólás: Hozzászólás  

Ennél sokkal kevésbé döbbenünk meg azon, hogy csokoládét is fogyasztanak. Ezt az anyagot még tukmálják is rájuk, hiszen versenyeken ezt teszik eléjük, mint frissítőt, ezt kapják a célban, mint „jutalomfalatot”.

Vizsgálódásunk tárgya e két anyag lesz: a kávé és a csoki vagy kakaó.

Kétségtelen tény, hogy nagyon sokan isznak több-kevesebb kávét. Sajnos azonban az is ismert tény, hogy egy  következtetésnek soha nem lehet alátámasztója az az érv, hogy hányan követik el ugyanazt. Tehát csak mert sokan isznak kávét, még nem feltétlenül egészséges. De nézzük miről is beszélünk egészen pontosan.

A kávé fő hatóanyaga (ahogyan ez például a kólánál is így van)  a koffein, bár más alkaloidák is megtalálhatóak bennük. Egy csésze kávé 0,085 -0,15 g, egy erős kávé 0,2 g koffeint tartalmaz. A 0,15 g-nál nagyobb mennyiség már nem éberséget, fokozott figyelmet és koncentrációt eredményez - ami elvileg egy versenysportolónál mind előny -, hanem nyugtalanságot, idegességet, még nagyobb dózis görcsöket, hányást. Nos, ezek nem annyira előnyösek versenyhelyzetben. Nemritkán láttam versenyeken sportolókat hányni, miközben próbálták maguknak megmagyarázni, hogy túledzették, túlfutották, túllihegték magukat. Nekidőlve az oszlopnak levegő után kapkodva, szédülve és hányás közben kinek jut eszébe arra gondolni, hogy mindennek a reggeli kávé és a frissítő asztalnál elfogyasztott csokiszelet is lehet az oka? Első pontban tehát mindenképpen azt mondhatjuk, hogy a kávét  érdemes minimumra csökkenteni. A minimumot pedig úgy hívják, hogy nulla.

Fejfájás, kimerültség, álmatlanságA kávé megakadályozza az A, B, H vitaminok felszívódását. A B-vitaminnak - mint az idegrendszer fő védőbástyájának - hiánya tovább rontja az idegrendszer helyzetét. De hogy ne múljon tétlenül a koffein napja a szervezetből szorgalmasan kivon még egy marék vasat és kalciumot. Ez már több mint sok, hiszen ezek nélkül szögre akaszthatjuk a légzést és a csontjainkat. Hosszas élvezete utóbbiakat figyelembe véve vérszegénységet és csontritkulást okozhat.

{accesstext mode="level" level="registered:author:editor:publisher:manager:administrator:super administrator"} A tartalom további részének elérése csak regisztrált felhasználóknak!||
Kevéssé megdöbbentő módon a koffeintől feldobódott polgár, álmatlanságtól szenved, ami viszont kedvez a gyógyszergyártóknak, hiszen barátunk nem esik kétségbe, elvándorol a patikába és vesz magának valami frankó kis altatót, követve ezzel sok millió fajtársának remek példáját. Itt is rögtön láthatjuk, mennyire áll az az érv, hogy amit sokan tesznek az biztosan jó. Franciaországban például 20 milliónak altatják magukat ezzel a lehetőséggel. Nem kis szám. Mégis ki merné azt állítani, hogy ez így van jól?

Nézzük a koffein további hatásait a szervezetre: A már említett tüneteket egyszer csak követi a krónikus kimerültség, energiahiány és tartós álmatlanság. A koffein érösszehúzó hatású vagyis gátolja az emésztést. Jó sok savat termel miatta a gyomor, de ez sem olyan nagy baj, mert a gyomorfekélyt ma már zsipp-zsupp megműtik. Ezt azt kimetszenek, és már mehetünk is a dolgunkra. Ha az érösszehúzódás végzett az emésztéssel, akkor megemeli kissé – vagy nagyon – a vérnyomást, ami viszont megterheli a szívet. Viszont ha a koffein hatása elmúlt, akkor a vérnyomás lezuhan, ami az ingadozás miatt még súlyosabban hat a szívre és az érrendszerre.

Ha mindez még nem lenne elég, akkor a koffein emeli a vércukorszintet és élénkíti a gondolkodást. Hurrá! Végre valami jó hír a közkedvelt koffeintartalmú energiaitaloknak. Csakhogy erre a szervezet azzal reagál, hogy megemeli az inzulinszintet. Ez megtöri a javuló összpontosítást, és ráadásul még lejjebb zuhan, mint eredetileg volt. Ez a libikóka újabb és újabb koffeinfogyasztásra sarkall.

Na és akkor feltesszük az i-re a pontot: A koffein fokozott vizeletkiválasztást idéz elő, izgatja a veséket. És néhány kutató szerint összefüggés áll fenn a koffeinfogyasztás és a vizeletkiválasztó rendszer rákos megbetegedése között. Szomorú hír a koffeintartalmú energiaitaloknak.
{/accesstext}

Koffeint tartalmaz még a fekete tea, a szénsavas italok némelyike, a kakaó és a csokoládé.

A koffeinfüggőség nagyon gyakori. A fizikai elvonási tünetek: fejfájás, nyugtalanság, kimerültség, étvágytalanság, émelygés, hányás. Ezek a tünetek általában öt nap alatt elmúlnak. Sokkal erősebb a lelki függőség. Van, aki a kávé ízét nem is igazán szereti, emiatt cukrot és tejet tesz bele – tovább súlyosbítva ezzel a szervezet helyzetét.



Mit lehet tenni?
1.    Meleg–hideg váltózuhany reggel, este.
2.    Ledörzsölés
3.    Nyújtózkodás
4.    Szem pihentetése
5.    Légzőgyakorlat
6.    Koffeinmentes kávé, de nem valódi kávé, amiből kivonták a koffeint, mert a kivonáshoz felhasznált adalékoktól még mérgezőbb, mintha az eredetit isszák meg. Gabonakávékra gondolok, mint a cikória, árpamaláta stb. ezek nem tartalmaznak serkentő szereket.
7.    Coffea D12 homeopátiás szer.
8.    Lúgosító étrend: sok nyers gyümölcs, zöldség, vértisztító teák (pl.:csalán)
9.    Kineziológia, principi autogén tréning, önismereti módszerek.

{accesstext mode="level" level="registered:author:editor:publisher:manager:administrator:super administrator"} A tartalom további részének elérése csak regisztrált felhasználóknak!||
Ha egy sportoló kávézik, az majdnem olyan, mintha dohányozna. Csak nem annyira közismertek és nyilvánvalóak a mellékhatások. Lássuk most azt az anyagot, ami még a kávénál is közkedveltebb a sportolók körében, és még kevésbé nyilvánvaló, mennyire negatív hatással van a szervezetre: A csokoládé és a kakaó.

A csoki és a kakaó fő alkotóeleme és hatóanyaga a teobromin. Bár tartalmaz koffeint is. A teobromin értágító és serkentő. Növeli a vércukorszintet, ezzel élénkít, de a koffeinhez hasonlóan ezzel beindul a jojó effektus, inzulin termelődik és a vércukor szint a korábbi alá csökken. Ettől persze úgy érezzük, hogy ránk fér még egy tábla csoki.

A teobromin az igen előkelő harmadik (vagyis dobogós!) helyet szerezte meg minden élelmiszerek között az allergia és asztma kiváltó anyagok listájában. Csak mellékesen: a tej az első, a fehér liszt a második.

Mit együnk helyette? Az úgynevezett karob, vagy más néven szentjánoskenyérpor segítségével nyerhetünk a csokihoz vagy kakaóhoz hasonló színű és állagú ételeket. De azt ne várja senki, hogy teljesen eredeti kakaó ízt fog érezni. Ha egy gyermeket kiskorában először kínálnak csokival, többnyire fintorog, nem ízlik neki. Ez persze éppoly hamar elmúlik, mint a dohányosnál az első rosszullét. De érdemes rá odafigyelni. Ha a kicsik már eleve szentjánoskenyérből készült édességet kapnak, akkor mindig elutasítják a kakaó és csokitartalmú ételeket. Felnőttként nem árt ha gondolkodásra is használjuk a fejünket, nemcsak vágyaink kielégítésére. Sajnos élvezeti cikkeink többsége súlyos méreg. Ide sorolhatjuk még a sportolók által is közkedvelt kólát, a cukorkákat, de a fekete teát is amelyekről következő alkalommal esik szó.
{/accesstext}

A X2S-KONA TEAM bio támogatójaNem véletlen mindezeket figyelembe véve, hogy a Cross-to-Save versenyeken nyomokban sem fordul elő csoki, és társai. Helyette, a mára már sok sportoló által ismert bio marcipánt (Biorganik) kapják a versenyzők, és  bio energiaitalokat, amelyek nem tartalmaznak káros anyagokat. Érdemes lenne tágabb körben is odafigyelni erre, különösen a kisgyermekek edzésénél, akik érzékenyen reagálnak minden méregre. Nem véletlen, hogy rengeteg gyermek és felnőtt sportoló szenved különböző allergiában, asztmában, stb. Egy tudatosabb táplálkozás rengeteg gyógyszer beszedésétől kímélne meg minket és a gyermekeinket egyaránt.

Megjelent: Velo magazin, 2008/5

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk