Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2022. január 21. Péntek  Ma Ágnes napja van.  

Családi Ironman teljesítés - Zömbik László és Anna, apa és lánya Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Apa és lánya együtt teljesítik a nagyatádi eXtremeMan ("Ironman") versenyt. Ez magában is szép történet, de azzal együtt, hogy Zömbik Anna kicsi gyerekként már segítette édesapját Zömbik Lászlót a hosszútávú triatlon teljesítésében, majd évekkel később ő is rajthoz állt... egy nagyon szép és megható családi életregény. Itt olvasható az ő történetük...

20 okt. 2021 0 comment  
Családi Ironman teljesítés - Zömbik László és Anna, apa és lánya Foto: Zömbik László / eXtremeMan

Az Apa: Zömbik László

Hogyan kezdődött, milyen előéleted volt az Ironman előtt?

A triatlon előtt… Egész életemben labdás sportoló voltam, NB2-ben kézilabdáztam, majd amatőr szinten teniszeztem, de egyik évben egy céges sport rendezvényen engem neveztek a kollégáim a 3000m-es futásra (mert én voltam a legkevésbé másnapos), amit viszont sajnos kondíció hiányában 400m-nél fel kellet adnom. Ezt nem akartam annyiban hagyni, így a következő télen a felségemmel kimentem párszor a közelünkben lévő salakos pályára futni. A futás egyre jobban ment, élveztem is. Futottam félmaratont, maratont, Bécs-Budapestet váltóban. Közben a Balatont is átúsztam és körbe is tekertem többször.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Magáról az Ironmanről egy Bécs-Budapestes csapattársamtól hallottam először és nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Nem sokkal később egy káptalantóti duatlon, illetve egy fonyódi fél táv után 2004-ben el is indultam Nagyatádon. Eredetileg csak egyet akartam csinálni, de hála Isten megfertőződtem, idén teljesítettem a tizediket.

Hogyan készülsz, mi a kedvenced?

A felkészülés mindig a téli, alapozó futó edzésekkel kezdődik, majd amikor már jobb idő van oda kint jöhetnek a bringás és úszó edzések. Általában egyedül edzek vagy a keszthelyi triatlonosokkal (jobbára a téli hosszú terepfutásokon), de idén sokat edzettem a lányommal együtt. A kedvenc edzésem - habár ez nem szorosan kapcsolódik a triatlonhoz - a hegyikerékpár, és igaz hogy a vízben továbbra sem haladok, de mostanában kezdem megkedvelni az úszást.

zombik laszlo es anna ironman triatlon terepsport laszlo swim

A monti pont nagyon jól kiegészíti a "monoton" országúti edzéseket! Van más kedvenc versenyed is?

A nagyatádi hosszú távon kívül a szombathelyi vasi vasember az a verseny ahová mindig szívesen megyek.

Mit jelent számodra Ironmannek lenni?

Egy mondatban összefoglalva Ironmannek lenni a mindennapi kihívásokhoz ad kiváló mentális és fizikai alapot.

Az Ironman legendásan sok edzésmunkát igényel. A családod hogyan tolerálja ezt az időigényes hobbit?

Nagyon támogatóak, a versenyeken kiváló frissítést biztosítanak, de a felkészülési időszak végét már ők is nehezebben viselik, de a nagyatádi célban újra happy minden. Általában a pálya széléről segítenek minket, de a 2011-es év egy sérülés miatt máshogy alakult: családi váltóban indultunk el Nagyatádon, mint „Rozsdásodó vasember és udvarhölgyei”: 2 nagyobbik lányom úszott, én bicikliztem, a maratont pedig a felségemmel feleztük meg, a két kisebb lányom pedig lelkesen szurkolt.

zombik laszlo es anna ironman triatlon terepsport csalad

Idén a lányoddal egymás mellett állva várátok a rajtot. Milyen volt így versenyezni Nagyatádon?

Kettős érzésekkel éltem meg ezt az idei IM-t, először aggodalommal és persze óriási büszkeséggel, az aggodalom egy kicsit erősebb volt.

Aggódás: - a triatlonnak ezt a távját általában nem ebben a korban szokták kezdeni - első éves egyetemistaként nem volt egyszerű a felkészülés: a hosszú bringás illetve úszás edzéseket csak az verseny előtt 2 hónappal tudta végezni, a vizsgák miatt (ahol szintén a maximumot hozta) - mit kezd a bringával, ha bármilyen műszaki probléma adódik pl. : defekt, stb. - a frissítés miatt: eszik-e, iszik-e rendesen a biciklin?

Büszkeség: - ott állni a gyékényesi tó partján a rajt előtti pillanatokban, összeölelkezve az ágyúszó előtt miközben szól a Vangelis, azt hiszem, ezt nem kell magyarázni... Hogy élted meg, milyen volt így? - Nekem maga a verseny nehezebb volt így, a fent említett para miatt, másrészt egy korábbi motorbalesetem miatt nagyon szenvedős futóedzéseket tudtam csinálni, ehhez még hozzájött, hogy bicikli utolsó 80 km-ét csak végig fékezve tudtam megtenni, mert egy kátyú miatt megtekeredett a felnim.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Ugyanakkor meg könnyebb volt azzal a tudattal versenyezni, hogy Anna 4-5 éves korától kezdve mindig befutott velem a célba, most pedig egy pályán versenyzünk (és mivel fél órával végig előttem volt, tudtam, hogy előbb be fog érni) A verseny közbeni kommunikáció: -a gyékényesi rajt után, legközelebb csak a bringa rövid köreiben volt egy-egy "Hajrá, nyomjad! " kommunikáció. -futás közben már sűrűbben tudtuk biztatni egymást, közben pedig a családunk többi tagja (mint frissítő team) felváltva hallgatta az aktuális hisztijeinket.

Természetesen, mint 20 éve a triatlonos nagy család tagjaként, örülök, hogy Anna is bekerült ebbe a közegbe, de a legnagyobb hozadéka ennek a teljesítménynek, hogy bármikor az élete során ezt a produktumot elő veheti majd a tarsolyból, és erőt meríthet belőle. 

Hogyan alakulnak a terveid?

A jövővel kapcsolatban jelenleg a cél kevesebb Ironman (de azért TTT-be még szeretnék bekerülni), több kajakozás a Balcsin és szeretnék végre úgy biciklizni, hogy közben lássak is valamit a körülöttem lévő szép világból.

zombik laszlo es anna ironman triatlon terepsport family podium

A Lány: Zömbik Anna

 Anna az eddigi Nagyatádi eXtremeMan versenyek legfiatalabb női teljesítője.

Bemutatkozás

Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán vagyok másodéves. Időm nagy részét a tanulás és az edzések töltik ki. Az Ironman verseny és a triatlon már egész kiskorom óta része az életemnek, hiszen apukámat mindig elkísértük Nagyatádra, ahol a húgommal alig vártuk, hogy befuthassunk vele nap végén a célba. Már gyerekként is nagyon szerettem ezt a versenyt - ekkor még csak a pálya széléről szurkoltam - és mindig bennem volt az érzés, hogy ezt egyszer majd nekem is ki kell próbálnom.

Hogyan kezdődött, milyen előéleted volt az Ironman előtt?

2018-ban kezdtem el triatlonozni és célom az volt, hogy amint elérem a nevezési korhatárt el induljak egyéniben, Nagyatádon, az Iron távon. Az elmúlt 3 évben igyekeztem egyre nagyobb távokat teljesíteni: Először sprint; olimpiai táv aztán Ironman párban és középtáv. A Nagyatádra való célzott felkészülést 2020 decemberében kezdtem. Télen és kora tavasszal az edzések nagy része futásból állt, majd ahogy egyre jobb lett az idő egymást váltották a hosszabb-rövidebb bringázások, futások és persze az úszás (leginkább a Balatonban készültünk idén).

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Hogyan készülsz, mi a kedvenced?

Az hogy az edzések közül melyiket élvezem legjobban mindig változó. Télen, tavasszal mikor meg nincs olyan meleg jobban szeretek futni. Nyáron viszont a hosszú bringás edzések a kedvenceim. Sajnos a covid alatt bezárt uszodák miatt idén az úszásra kevesebb idő jutott, inkább a biciklire és a futásra koncentráltam. Többnyire egyedül szoktam edzeni, vagy apukámmal néha a sógorommal (aki szintén triatlonozik) és igyekszem a hét elején megtervezett kilométereket összegyűjteni. 2019-ben egy fél évig tagja voltam a keszthelyi KVDSE triatlon klubnak, de az egyetem miatt sajnos ott kellett hagynom.

Kedvenc versenyek, események?

A nagyatádi verseny mellett nagy kedvenc minden évben a Balaton átúszás. Ide is édesapám hozott el először 2017-ben es azóta is minden évben neki vágok az 5.2 km-es távnak. Idén részt vettem meg a Tatai OLM középtávú versenyén. Ez egy fajta erő felmérés volt, hogy hol is állok most a felkészülésben. Az Ironman után pedig Balatonkenesén versenyeztem féltávon.

Mit jelent számodra Ironmannek lenni?

zombik laszlo es anna ironman triatlon terepsport anna celban

Számomra Ironmannek lenni azt jelenti, kitartással és elhatározással bármilyen kitűzött célt el tudunk érni. Ha végig gondolom milyen is volt ez az év, büszkeség tölt el, hogy volt egy célom, amit sikerült teljesítenem még, ha néha elég nehéz is volt összeegyeztetni a sok tanulást és az edzést, de minden befektetett munka megtérült, amikor át futhattam a célszalagon és Ironman lettem.

A család eleinte édesapádat támogatta. Most már téged is. Hogyan hangoljátok össze az időbeosztást?

A család szerencsére nagyon támogató, a versenyeken szurkolással és frissítővel segítenek nekünk. Természetesen mikor először elmondtam anyukámnak, hogy szeretnék hosszú távon indulni nagyon féltett, mivel ő már rengeteg versenyt átélt apuval ezért le akart beszélni róla, de mikor látta, hogy hajthatatlan vagyok és komolyan gondolom, támogatott mindenben.

Céljaid, terveid?

További céljaim a sportban a korábban teljesített távokat újra, minél jobb idővel abszolválni, emellett pedig az egyetemen a másod évet jó eredményekkel zárni.

Köszönöm a beszélgetést!

 

Utoljára frissítve: szombat, 04 december 2021 18:14

Új hozzászólás

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Magnum Assault Tactical 5.0 - vegán taktikai és túra bakancs https://t.co/fgnIwaMTCY ##terepsport #x2steam #salomon #offroad @eththv által
Elite Challenge XV. A kihívás adott, tedd magadévá a sikert! https://t.co/s3UxUKISuv ##terepsport #x2steam #salomonhttps://t.co/fKEq8joymG
Az őrült terepfutó ikonja - Takács Krisztián Csipi https://t.co/IEEB0NUavK ##terepsport #x2steam #salomon #offroadhttps://t.co/F8soCS8PO7

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)