Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Magyar sikerek az OCR Európa-bajnokságon, győzelmek, dobogós helyek és óriási hangulat Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Lezárult a 2023 évi OCR Európa-bajnokság Tatán. A verseny legeredményesebb nemzetei a skandináv és a benelux államok, de a csehek is szép sikereket tudhatnak magukénak. A magyar sportolók közül is többen állhattak a dobogón, ami a hatalmas létszámot és a mezőny erősségét tekintve tiszteletet érdemlő eredmény. A programot a csapatverseny zárta, ahol szintén születtek emlékezetes pillanatok, küzdelmek.

11 jún. 2023 Hozzászólás: Hozzászólás  
Magyar sikerek az OCR Európa-bajnokságon, győzelmek, dobogós helyek és óriási hangulat Foto: ocrsport.hu

Pénteken a 3 kilométeres OCR számban ("short") állt rajhoz több, mint 1000 sportoló Európa minden részéről. A nap indításaként az ELIT versenyzők rajtoltak, köztük a világ legjobbjai, korábbi Európa-bajnokok, címvédők, a magyar bajnokok. Elképzelhetetlenül magas intenztítással teljesítették a távot, mind a férfiak, mind a nők, bebizonyítva, hogy a sportág az elmúlt pár évben milyen hatalmas fejlődésen ment keresztül. Az akadályok nehézsége és számának növekedése ellenére a sportolók sebessége drasztikusan megnőtt, a legjobbak futótempója a 3 perces kilométereket közelítette, miközben voltak olyan szakaszok, ahol 100 méteren belül 3 nehéz akadályt is le kellett küzdeniük. Összesen 23-t. Így a legjobb átlagtempó 5 perc körüli kilométereket jelentett.

A szombati napon a 12 kilométeres OCR versenyben ("standard") hasonló létszámú mezőny állt rajthoz, 3 percenként 10 fős (az elit kategóriában 6 fős) csoportokban indultak a versenyzők. Nagyon hosszú és nehéz pályát állítottak össze a szervezők, ahol Tata szépségeit is megtekinthették a versenyzők. Néha alulnézetben... vagy a Tatai tóban futva.

Mivel itt sokkal több futás jutott az 53 akadály közötti szakaszokra, így a a legjobb átlagtempó 4:36 volt (Stijn Lagrand, az Elit verseny győztese). És ebben benne van a tóban futás pár száz métere (combig vízben), az út alatti alagútban való kúszás is!

ocr european championship obstacle ocr obstacle man 2

A szombati nap eseménye volt a gyermekfutam, ahol 3 futamban, 3 korosztályban rajtoltak a 12 év alattiak, akiknek még nincsen versenykategóriája. A fiatalok megmutatták, hogy nem lesz gond az utánpótlással, néhányan már ilyen fiatalon is profi módon vették a gyűrűs vagy majomlétrás akadályokat.

A három nap alatt folyamatosan zajlottak az OCR100 előfutamok, amelyeknek a döntőjére vasárnap került sor. Itt minden induló több alkalommal próbálkozhatott, ami szükséges is volt, lévén a sprint futást és az ugró-mászó akadályok kombinációját minél gyorsabban teljesíteni a lehető legkevesebb hibával nem könnyű. Minden mozdulat, minden lépés számít, századmásodperceken múlik a helyezés - és ez a versenyszám is olyan, ahol nagyon sok hibalehetőség van.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Az OCR Európa bajnokság eredményeinek áttekintése

Pénteken a férfiaknál a győzelmet a holland Jesse De Heer szerezte meg (16:35), második helyen a korábbi dán Európa-bajnok Leon Kofoed érkezett (16:51), harmadik a szintén dán Jonas Drescher (17:03) lett.

A nőknél a helyezések: első a dán Ida Mathilde Rubens Steensgaard (20:14), második a lengyel Teska Patrycja (20:28), harmadik az orosz Kira Chizhkova (20:48).

Szombaton a férfi győzelmet a holland Stijn Lagrand aratta le (55:13), ezüstérmes a 3 km bajnoka a holland Jesse De Heer (55:44), bronzérmes pedig az orosz Ivan Degtiarev (56:12).

A női helyezések: első a dán Ulrikke Evensen (1:05:06), második az orosz Alisa Petrova (1:07:14), harmadik a pénteki győztes dán Ida Mathilde Rubens Steensgaard (1:08:42).

Strommer László a 3 kilométeres és a 12 kilométeres távon is győzelmet aratott az 55-59 évesek kategóriájában. A versenyzők között csak "Stromi"-ként ismert sportoló hihetetlen szívósággal és lendülettel mutatott példát minden korosztálynak.

Komondi Csaba is dobogóra állt, ő a 45-49 évesek kategóriájában ezüstérmes lett.

Vasárnap a csapatversenyek mellett az OCR100 döntőkre került sor. A csapatok versenyét a férfiaknál Holland, a nőknél Dán csapat nyerte meg.

ocr european championship obstacle team podium

Ez az első OCR Eb azóta, hogy a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) 2022. novemberben megtartott 72. kongresszusán megszületett az a döntés: az öttusában a lovaglást az OCR akadályfutó verseny fogja felváltani. Az átállás fokozatosan történik. A felnőtteknek a 2024-es párizsi olimpián még lesz lovaglás, viszont a 22 év alatti, fiatal öttusázók számára már 2023-tól kezdve a lovaglás helyett az OCR szerepel a versenyeken.

ocr european championship obstacle team women podium

Eredmények

OCR European Championships 3 km

OCR European Championships Standard 12 km

OCR European Championships TEAM

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Az Európa-bajnokság szervezését a Magyar Akadálysport Szövetség irányította, felügyelte. A Szövetség 2017-ben alakult, nemzetközi szinten is az elsők között, ráadásul az OCR sportág versenysporttá majd várhatóan olimpiai sportággá minősítésében is kulcsszerepet játszott. Ez annak is köszönhető, hogy három olyan ember indította el a sportág hivatalos útját, akik különböző módon, de már évtizedek óta készültek erre: Rozina Tamás sportmenedzserként, sporszervezőként, a Running Warriors OCR versenyek rendezőjeként; Stépán Zsolt az atlétikában versenyzőként, edzőként és menedzserként megszerzett tapasztalatával; Tóth Viktor a triatlonban, az outdoor és terepsportotokban versenyzőként, edzőként és szervezőként összegyűjtött tudásával. 

A HOCRA (Hungarian OCR Association) a kezdetek óta aktívan és kreatívan vesz részt a sportág hazai és nemzetközi képviseletében, az Európa-bajnokság megszervezése, annak sikeressége pedig bizonyítja, hogy jó úton jár.

A tatai nemzetközi esemény megítélése a helyszínen készített rövid interjúk, beszélgetések alapján kiemelkedően jó: a helyszín választás, a pálya, az akadályok, a szervezők és a versenybírók munkája, a szolgáltatások, az időmérés, a fotószolgáltatás, a díjazás... nem is lehet olyan részét említeni, ami ne dicsértek volna.

Természetesen kisebb hibák, problémák voltak, de ezek tanulságait a következő eseményeken, versenyeken, vagy akár a szabályokban javítani fogja a nemzetközi OCR közösség. Hiszen ebben a sportágban kiemelkedően fontos a közösség, az együttműködés, egymás segítése.

Jamie Gane, paraversenyző, aki a 3 km-es távot 26 perc 41 mp alatt teljesítette:

Fantasztikus a verseny, óriási a hangulat! Örömmel jöttem ide, hiszen a korábbi versenyeken is találkoztam a magyarokkal és mindenhol nagyszerű hangulatot csináltak. Gondoltam itt sem lesz másként! Nem is csalódtam!

ocr european championship obstacle jamie gane ocr wall

Csehi Dávid, a standard távot teljesítő junior versenyző:

Az eddigi versenyeimhez képest nehezebb és technikásabb volt a pálya, de végigmentem minden akadályon és annak ellenére, hogy elvesztettem a három szalagomat, most éreztem meg, hogy miben és mennyit kell fejlődnöm. Szuper lehetőség volt az OCR magasabb szintjének a megismerésére!

Henriette Bardrum, női elit versenyző, 24:02 idővel:

Sokat készültem erre a versenyre, hallottam arról, hogy erős és kemény pálya lesz. Nem is volt csalódás, a verseny minden pillanatát élveztem!

ocr european championship obstacle ocr bardrum w elite

Az OCR Európa-bajnokság fotóit itt lehet megtekinteni. Rajtszám szerint is kereshetőek a versenyzők!

OCR Európa bajnokság weboldal

Free Joomla Lightbox Gallery
Utoljára frissítve: kedd, 13 június 2023 12:13

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk