Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Interjú Merényi Tímeával, a 2012-es év nagy terepfutó és maraton visszatérőjével

  • Állapot: Archív

Merényi Tímea a 2012-es év nagy meglepetés visszatérője volt, hiszen szinte az ismeretlenségből robbant be az országúti és a terepfutó versenyek élmezőnyébe, élete első maratonján, a SPAR Budapest Maratonon megszerezte a győzelmet, nyert rangos nemzetközi versenyt külföldön és a "Terepfutó OB" címet is megszerezte. Az év koronája az "Év hegyifutó nő" cím odaitélése volt számára.

merenyi-2012-ljujbjana 600

Jellemző a maraton után adott nyilatkozata:

"Életem első maratonját futottam. Valamikor atletizáltam, de aztán 17 év szünet következett. A magam örömére kezdtem újra futni Taksonyban a Duna-parton. Véletlenül találkoztam egykori edzőmmel, Gál Gézával és újra nekiláttunk a munkának. Csak négy hónapja futok folyamatosan. Két gyerek, napi 10–12 óra munka után végeztem a napi edzéseimet."

Tímeát a jövőről, a terveiről és a felkészüléséről kérdeztük.
02 jan. 2013 Hozzászólás: Hozzászólás  
 

- Hogyan értékeled a 2012-es évedet, eredményeidet, kudarcaidat?

A 2012-es évemet úgy értékelném,hogy egy örömteli, számomra eredményekben gazdag évet tudhatok magam mögött. Kudarcként soha nem éltem meg a futást. Nem volt rá példa, hogy feladtam volna versenyt vagy akár edzést is.

Úgy gondolom,hogy egy elég hosszú kihagyás után kb. 1 évnyi felkészüléssel a maximumot hoztam ki magamból. Itt megemlíteném az edzőmet Gál Gézát, aki nélkül biztos nem értem volna el ilyen eredményeket. A 90-es évek elején versenyeztem utoljára. A maratonra készültem akkoriban,de sajnos lecsúsztam róla. Idén ez volt a fő versenyszámom.

Az őszi Spar maratonon indultam ami egyben OB is volt. Álmomban sem gondoltam volna,hogy ilyen jól sikerül. Az országúti versenyeken kívül elindultam több Hegyi futó versenyen is ami nagyon megtetszett olyannyira, hogy jövőre szeretnék minél több hegyi, illetve terep futó versenyen részt venni.

- Mik a terveid 2013-ra és az azt követő évekre? 

Fejlődni mindenféleképpen szeretnék még. A félmaraton, maraton illetve a terepfutásokban is. Az edzéseimet az edzőmmel közösen szoktuk alakítani. Munka mellett edzek napi rendszerességgel, így nem igazán lehet előre megmondani mennyire vagyok terhelhető. Elég változatos edzéseim vannak. A hosszú futásokat hegyen betonon ,míg a résztávos edzéseket a pályán szoktam végezni.

- A technikai újítások a sportágban hogyan segítenek Téged? 

A technikai újításokat tekintve amikor abbahagytam a futást, közel sem voltak ilyen jó futócipők illetve technikai futó ruházatok. Akkoriban sokat voltam sérült. Ugyanabban a cipőben futottam betonon és terepen is. Ma már hatalmas választék van a futás szerelmeseinek.

Itt említeném meg a SALOMON céget akitől az eddig elért eredményeim alapján kaptam egy pár SALOMON SPEEDCROSS 3 versenycipőt amivel nagyon elégedett vagyok. Kipróbáltam edzésen, versenyen is. Szerintem sokat számít a megfelelő cipő illetve ruházat.   

salomon-speedcross-3-trail 600

- Milyen helyet foglal el az életedben a futás?

Azt gondolom,hogy számomra a futás a terepfutás az életem fő része, mondhatni a nap fény pontja! Nem is tudom megmagyarázni magamnak,hogy bírtam ki ennyi évet nélküle. Minden percét élvezem. Futás közben teljesen ki tudok kapcsolni,megszűnik a külvilág csak magam vagyok. leírhatatlan érzés. Talán minden egyes futás alkalmával önmagamat győzöm le.Szerintem a futást harmóniát teremt a testnek és a léleknek egyaránt. Mindig is a hosszútáv vonzott.Igaz elég időigényes, napi 2-3 óra. Mellette munka, gyerekek, de valahogy megoldom. Ha munka után megyek futni elég fáradtan, az edzés végére teljesen feltöltődöm.

- Mit nevezel holtpontnak, mit okoz, hogyan éled meg és hol van ez a pont számodra? 

Ez jó kérdés, én úgy gondolom,hogy nekem nem igazán szokott holtpontom lenni. Igyekszem minden edzést ill. versenyt a maximálisan teljesíteni. Például egy hosszú futáson mindent beleadok az elejétől a végéig,olyan nem szokott előfordulni,hogy kicsit elfáradok pl. a féltávnál és utána újra erőre kapok. Vagy végig bírom abban a tempóban vagy lelassulok.

- Mi a hitvallásod a terepfutással kapcsolatban? Mit javasolsz azoknak, akik a nyomodba szeretnének érni? Hogyan ajánlanád azoknak, akik fel sem tudják ésszel érni, amit egy női terepfutó átél (terep, sár, kosz, hegyek, időjárás... nem női dolgok)?

Azoknak akik szeretnék magukat kipróbálni a futásban, terepfutásban,mindenféleképpen saját maguk örömére tegyék. Úgy gondolom kell egy kis rátermetség is hozzá. Engem nem zavar az időjárás, ha esik az eső vagy a hó, fúj a szél,akkor is elmegyek futni. Talán még élvezem is. Szerintem  kell hozzá kitartás, elszántság, akaraterő, de aki ráérez a futás örömére annak a mindennapjaivá fog válni. 

Ahol biztosan talákozhatsz Merényi Timivel 2013-ban:

III. Tavaszváró terepfutófesztivál március 9.

Párizs maraton április 7.

WMRA futamok Európában

Életfa terepfesztivál, PIliscsaba szeptember 14-15.

Terepsport versenynaptár >>>

 

Utoljára frissítve: vasárnap, 08 február 2015 11:09

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk