Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Interjú - edzésben Lesley Paterson XTERRA és tereptriatlon világbajnokkal Kiemelt

A terepsport.hu interjú sorozata Lesley Paterson skót terepfutó és tereptriatlon versenyzővel indul. Miért éppen vele? Jogos kérdés, de Lesley különleges jelenség a terepsportok világában - nemcsak mint sportoló, hanem mint magánember is. Ez a cikk elolvasása után már nem is lesz kétséges...

Rövid bemutatás: Lesley Paterson skót multisportoló, XTERRA és ITU tereptriatlon világbajnok, ITU junior duatlon világbajnoki ezüstérmes, többszörös angol terepfutó bajnok. Civilben pedig tv és mozi forgatókönyveket ír, többek között a HBO csatornának. Jelenleg egy hollywoodi projecten dolgozik.

Futóként és tereptriatlonistaként a legkülönlegesebb és legfigyelemreméltóbb vonása, hogy a profi mezőnyben is  a legjobb férfiak futóidejével vetekszik a tempója, ami tekintve a mezőny erősségét (triatlon, duatlon, Ironman, sífutó bajnokok, profi versenyzők, világkupa dobogósok állnak rajthoz) igazán kiemelkedő teljesítmény.

...és persze - mint azt a mellékelt videó mutatja - nem megy szomszédba egy kis humorért...

A cikk folytatása egy edzés cikk, amelyet teljes terjedelemben a decemberi Sportime magzinban lehet elolvasni más edzésleméleti, sportpszichológiai cikkek mellett.

07 dec. 2013 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

TerepSport: nagyon sok sportapasztalatod volt életedben (triatlon, duatlon, XTERRA, terepfutás).. és néhány igazán különleges. A terepsportok kiemelkedő jelentőségűek számodra? Mit keresel a sportban, a kihívásokban?

Lesley Paterson: Az off-road sportok a szenvedélyeim. Szeretek sportolni, de a terepen egészen más minden, sokkal élőbb, izgalmasabb, szebb. kedvenceim azok a pályák, amelyek vagy nagyon izgalmasak, de a szépséget és a természet csodáját keresem és figyelem minden alkalommal.
(az edzéscikkben bővebben olvasható, hogy ez mit is jelent Lesley számára)

TS: Hogyan értékeled az idei évedet? Sikeres szezon volt 2013? Mi volt a legjobb és a legrosszabb élményed?

LP: Nagyon jó évem volt, sok szép versennyel és eredménnyel. Ráadásul a polgári életemben is sok jó történt velem. A két kedvencem közül az egyik az XTERRA PHILIPPINES volt, ahol abszolút 3. helyen értem célba (a második legjobb futóidővel), a másik az XTERRA WEST futam, ahol az abszolút 4. helyre futottam be, pedig ez az egyik legnagyobb US futam. Jól sikerült az idei felkészülésem, de ezt a másik interjúban már részleteztem nektek. És persze a következő évre még jobban fel akarok észülni...

TS: 2014-ben közel kétszer annyi XTERRA futam lesz a világon, mint eddig bármikor. Van már olyan naptárad, amiben a "mindenképpen" versenyek is benne vannak? Mi alapján választod magadnak a versenyeket?

LP: Természetesen a két hazai XTERRA futam kiemelt esemény - XTERRA ENGLAND és az XTERRA IRELAND. Az egzotikus és különleges helyszínek vonzanak, szeretem a kihívásokat az ismeretlen terepeket. A munkám mellett szeretnék eljutni olyan országokba, ahol korábban még nem voltam. De minden versenynek megvan a szépsége, ha a szervezők és a közönség szívvel-lélekkel ott vannak.

TS: Eddigi pályafutsod során melyik volt a kedvenc versenyed?

LP: A Fülöp-szigeteki XTERRA futam. Fantasztikus a pálya, a közönséget és a hangulatot pedig nehéz szavakban elmondani. Az egész verseny alatt ott álttak az útvonal minden méterén és drukkoltak, buzdítottak. Jókedvük mindnekire átragadt. Meseszerű volt...

TS: tegyük fel, hogy te egy versenyrendező vagy - mik a legfontosabb szempontok, amiket megvalósítanál, hogy a legjobb versenyt rendezhessed meg?

LP: Nagyon egyszerű a válasz - a jól kijelölt pálya, profiknak a jó pénzdíj, az amatőröknek a szép és emlékezetes díjak, emlékek, és az, hogy jó legyen ott lenni. Ami elsősorban nem a pálya kérdése, hanem a verseny központé, a szállásoké, a helyi embereké.

{gallery id=LesleyPaterson2013 rows=2 cols=3}gal/LesleyPaterson2013{/gallery}

TS: Ha jól tudjuk a civil foglalkozásod nem a sporttal kapcsolatos. Mesélnél valamit erről?

LP: Igen, persze. A filmiparban dolgozok, forgatókönyveket, párbeszédeket írok és készítek fel színészeket a dialógusokra. Emellet sokat tudok edzeni, gyakran a napi 5-6 óra is megvan, de emiatt gyakran a kocsiban sminkelek egy tárgyalás előtt. A filmipar kemény világ, de akárcsak a terepen, ha biztos vagy magadban, akkor nem érhetnek komoly meglepetések.

TS: Az edzésekről külön beszélgettünk, de kiemelnéd azt a pár pontot, amit a legfontosabbnak tartasz azok számára, akik komolyan akarnak készülni a tereptriatlonra, terepfutásra?

LP: Építsed az erődet a terepen, meredek emelkedőkön, szélsőséges viszonyok között. Ismétléses edzésekkel szerezd meg a robbanékonyságodat és állóképességet. Pályán csiszold a stílusodat és a sebességedet. Emellet három technikai tanács. A kerékpározáshoz fontos alapozáskor nagy áttételek használata, úszás miatt az erősítő edzések a felsőstestre és karra, a futáshoz pedig az ismétléses edzések terepen és pályán.

TS: Köszönjük az interjút, további sikeres felkészülést! A forgatókönyvírással kapcsolatban majd külön interjút kérünk, rendben?

LP: Köszönöm! Szívesen válaszolok a további kérdésekre. Én is sok sikert kívánok nektek, találkozunk az XTERRA futamokon!

Az edzéscikk előzetes itt olvasható: [megjelenés december 11.].

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk