Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Összehasonlító taktikai ing teszt – Helikon-tex, Condor, Mil-Tec, UK MTP, UK Desert, Invader Gear Kiemelt

A túrázás, természetjárás közben gyakran hátizsákkal vágunk neki az erdőnek, a hegyeknek. A klasszikus felsőruházat nem igazán ideális ehhez, hiszen a vastagabb anyagból készült ruházatba könnyebben izzadunk bele, a vékonyban pedig jobban fázunk. Ráadásul sérülékenyek is. Meglepően hosszú időnek kellett eltelnie, ameddig megjelentek az ideális ruhák a hátizsákos bozótjáráshoz. Szándékosan írom így, hiszen a hátizsákos túrázásnak számtalan fajtája van, ezek közül az egyiket szeretném kiemelni: amikor a természetjárás nemcsak a jól kiépített útvonalakhoz kötődik, hanem hébe-hóba eltérünk az ösvénytől, ki- illetve bemerészkedünk a vadonba. 

A "combat shirt" / "harci ing" ruházatot erre a problémára szeretném bemutatni.

Videó | Galéria

04 jan. 2022 Hozzászólás: Hozzászólás  
Összehasonlító taktikai ing teszt – Helikon-tex, Condor, Mil-Tec, UK MTP, UK Desert, Invader Gear Foto: terepsport.hu

Ebben az esetben ugyanis gyakori probléma a bozótos, csalitos, ágas-bogas akadályok leküzdése. Ha vékony ruhában vagyunk, hogy ne izzadjunk, akkor a karunkat, vállunkat érik a tüskék, indák, ágak. Ráadásul elsősorban a karunkkal védjük magunkat vagy törünk előre a bozótban. Ha vastag a ruházatunk, akkor pedig az izzadás miatt kerülhetünk kényelmetlen helyzetbe.

A megoldás egyszerű: a taktikai ingeket pont erre tudjuk jól használni, noha nem emiatt találták ki! Málhamellény vagy hátizsák alatt hordva, a testet szellőztetve, de a karokat védve kényelmesebbé és hatékonyabbá teszik a feladatok elvégzését. Alapvetően katonai feladatokról beszélünk (ezért is „taktikai ing” a nevük), de ezek egy része megfelel a túrázás közben felmerülő problémák megoldásához szükséges mozdulatsoroknak.

Az elmúlt időszakban több ilyen inget is használtam, teszteltem, lássuk milyen előnyökkel és hátrányokkal találkoztam.

Mielőtt továbbmegyünk, szeretném hangsúlyozni, hogy ezek az ingek minden hátizsákos testmozgáshoz megfelelőek, de nem feltétlenül ideálisak annyira, mint a tárgyalt esetben.

Első benyomás

(úgy írom le az élményeket, mintha egyszerre történtek volna, de kb. 1,5 év alatt próbáltam és használtam a különböző ingeket, persze részben egyszerre is, amikor már több volt egyszerre a kezemben)

terepsport combat shirt test uk desert montage

A legfurcsább mindenképpen a súlyelosztás, az ahogyan az ing ujjai sokkal nehezebbek, robusztusabbak, mint a testpanel. Az eddigi tapasztalataim ezzel ellentétesek voltak, mindig a testrész volt megerősítve. De mivel tudtam, hogy mi ennek a kivitelezésnek a célja, alig vártam, hogy élesben is kipróbáljam. 

Hátizsákolás leírás | tesztek 

Nem is finomkodtam, rögtön egy hátizsákolásra vittem el a kézbevett inget (igen, minddel így kezdtem, de miért is tettem volna másként?). Általában hidegebb időben próbáltam első alkalommal a felszerelést (valahogy úgy alakult, hogy a rövidujjú ingen kívül mindegyik október és április között került hozzám), így megtapasztalhattam, hogy melyik hogyan viselkedik alacsonyabb hőmérsékleten, akár esőben, hóban. A későbbi tesztekben mindet próbáltam nyáron, akár kánikulában is. Meglepő módon, annak ellenére, hogy hosszúak és robosztusak, nyáron is kényelmesen viselhetőek, köszönhetőek a speciális szellőző, lélegző kialakításnak.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Itt rögtön rá is térnék az első közös “problémára”: ezeknek az ingeknek a többsége érthető módon terepszínű, különböző mintázattal, így a hétköznap nehezen viselhetőek azok számára, akik nem ilyen stílusban öltözködnek. A Condor ing szinte elegáns, egy sportosabb öltözethez minden további nélkül felvehető. A Mil-Tec in már nehezebb eset, hiszen a terepszín mellett a speciális könyökvédelem is furán nézhet ki az utcán. Az UK katonai ingek és az Invader Gear rövid ujjú még kevésbé használhatóak a hétköznapokban. A Helikon-tex nagyon sokféle színben kapható, az általam tesztelt mintája ("PenCott Wildwood") nekem nagyon tetszik, de nem kifejezetten hétköznapi viselet. Ma még... Ugyanakkor sportoláshoz (túrázáshoz, OCR edzéshez, szabadtéri erősítéshez) sok előnyüket fel lehet sorolni. Természetesen hátizsákoláshoz, airsoft és más taktikai sportoláshoz tökéletesen megfelelnek.

A „Condor Combat Shirt”, amely szolid barna (“coyote”) színben akár utcai viseletnek is elfogadható, hiszen a varrásai, szabása alapján más, mint egy outdoor ruhadarab. 

Általánosságban elmondható, hogy ezek az ingek kényelmes és praktikus viseletnek számítanak a hátizsákos gyalogláshoz vagy aktív mozgáshoz. A kényelem, a szellőzés és a védelem optimális keverékét adják, de mindegyik más arányban keveri ezeket, így jönnek ki a gyakran jelentős különbségek.

Anyagok, tervezés

A kialakítás, tervezés is nagymértékben hasonló, de sok apró különbség található az ingek között. A legfontosabbak a felhasználási körből származnak – a harctéri tervezés a tartósságot és a könnyű javíthatóságot, a speciálisabb körülményekre készített ingek inkább a gyors és praktikus használhatóságot helyezik előtérbe.

terepsport combat shirt test helikon tex

Alapvető hasonlóságok: 

  • a testrészen könnyű, szellőző anyag
  • a karokon, vállakon erős és strapabíró anyag (vagy anyagok, mert több esetben is különböző panelekből áll össze a ruha ujja)
  • álló gallér
  • cipzáras zárás
  • szűkíthető ujjak: gombbal, tépőzárral
  • hátul hosszított derékrész
  • zsebek a karokon
  • tépőzáras foltok a karokon

Alapvető eltérések: 

  • anyagok
  • könyökvédelem
  • gallér magasság
  • zsebek zárása
  • zsebek elhelyezése

Nagyon nagy különbségeket lehet érezni az ingek között, pedig az anyagösszetétel alapján pár % eltérés van köztük. Viselés közben ez mégis komoly érzetbeli különbséget jelent!

terepsport combat shirt test helikon tex side action

Helikon-tex

Mil-Tec

Condor

UK MTP

  • Törzs: 100% Polyester
  • Váll, ujjak: 70% pamut 30% Polyester
  • Súly: 505 g

UK Desert

  • Törzs: 100% Polyester
  • Váll, ujjak: 70% pamut 30% polyester
  • Súly: 515 g

Invader Gear

  • Törzs: 100% Polyester
  • Váll, ujjak: 70% pamut 30% Polyester
  • Súly (rövidujjú): 290 g

Egyik ing sem volt tökéletes, de nyilván az is sokat számít, hogy én csak “civil” körülmények között teszteltem őket: túrán, outdoor edzésen, airsofton, hétköznapi használatban.

Részletek

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Mivel számomra a Helikon-tex inge volt a legjobb, erről írok részletesebben, a nagyobb különbségeket külön megemlítem. A ruha első és hátsó része (mellkas és hát) jól szellőző, de mégis erős anyagból készült, amely a test felőli oldalon az karok felső végén is tart, a jobb szellőzés miatt. A karok anyaga ezzel szemben erős, strapabíró vastag ripstop szövet. A Helikon-tex ing esetében ez a NYCO anyagot jelenti, amely könnyebb és erősebb, mint a többi, mégis jobban szellőzik. A Condor kar része rugalmasabb, mint a többieké.

terepsport combat shirt test condor

 

Minden ingnek a mandzsettája szűkíthető, az angol modelleken kívül  tépőzárral. Ez finomabb állítást tesz lehetővé, könnyen és gyorsan személyre és/vagy alkalomra szabható. Az angol ingeken két gombbal oldották meg az állítási lehetőséget, ami kényelmetlenebb, de tábori körülmények között könnyebben javítható. Személyes tapasztalatom szerint a jobb tépőzárak bőven bírnak több ezer ki-be kapcsolást a szélsőséges időjárásban is.

A vállaknál karzsebek találhatóak, amely könnyen hozzáférhető és kezelhető. A Helikon-tex megoldása a legjobb, az angol tépőzáras (érdekes itt miért tépőzár van?) néha nehezen hozzáférhető. A zsebeken tépőzáras foltok vannak a különböző jelzések gyors le és felvételéhez. Ez civil körülmények között nem igazán bír jelentőséggel, de egy csapat, egy baráti társaság is készíthet egyedi jelzéseket, amelyeket túra vagy játék közben használnak. Vagy akár saját cég, szponzor, partner, támogatott szervezet emblémája is felkerülhet ide.

terepsport combat shirt test mil tec pocket

A nyaknál minden esetben un. mandarin gallér található hosszabb - rövidebb cipzárral. Itt a kényelem miatt még többet számít az anyag és a szabás. A Helikon-tex nagyon jól eltalált minden szempontból, az angol ingek kényelmesek, de a cipzárjuk kicsit nehezebben kezelhető. A Mil-tec esetében jó a szabás, de a nyak enyhén merevebb, mint optimális lenne. A Condor alacsonyabb profilú és ezért (is) jól használható a hétköznapokban is. Az Invader Gear nyaka túl magas és túl merev.

Extrák

A zsebek elhelyezkedése és zárása különböző. Hétköznapi használatra a cipzáras, oldalról elérhető zsebek messze kényelmesebbek, mint a felső nyitásúak (amelyek többnyire tépőzárasok). 

terepsport combat shirt test invader gear pocket

Az ingek többségénél volt valamilyen kis pánt/szalag, amellyel a cipzár könnyebben kezelhető, akár kesztyűben is. Ezek közül a Helikon-tex inge volt a legjobb, nem túl hosszú, de jól megfogható szalaggal. A UK Desert esetében viszont nem volt semmilyen segítség, így kesztyűben nehezebb kezelni. Igaz, abból is kiindulhattak, hogy a sivatagban nem jellemző a kesztyű használat. Ez régen még nagyobb részt igaz is volt...

Tépőzáras foltok a karokon. A jelzések (egység, vércsoport, rang, hovatartozás, nemzet...) elhelyezésére szolgáló hely, amelyre könnyen elhelyezhető a megfelelő folt ("patch"). Egyedül az Invader Gear esetében volt ez alulméretezett, még egy normál folt is lelóg kicsit. 

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A rövid ujjú változaton kívül mindegyik ing rendelkezett megerősített könyökvédelemmel, a Mil-tec esetében extra az, hogy egy neoprén-műanyag könyökvédő foltot is mellékelnek, amely az erre a célra szolgáló helyre betehető illetve könnyen eltávolítható. A többiek estében ez a lehetőség nem adott, az erősítés dupla vagy tripla anyagot jelent.

Ajánlás, összegzés

Mindenféle hátizsákos vagy mellényes mozgáshoz nagyon jól használhatóak ezek az ingek, minél nehezebb a terep, annál többet adnak az élményhez. Eleinte meg kell barátkozni a szokatlan stílusukkal, de hosszabb távon hamar beigazolódik az, hogy nem véletlenül alakultak ki. Valóban van értelmük, ellenben sok más divatholmival. Ajánlom azoknak, akik sokat gyalogolnak, futnak, mozognak terepen hátizsákkal. A játékokhoz is jobbak, ha mellényt vagy hátizsákot használunk, mint a hagyományos zubbonyok, felsők. Akár az alapvető kialakításuk, akár az extra tulajdonságok miatt.

+ ami tetszett

  • Helikon-tex: kényelmes, erős NYCO ripstop anyag, jól szellőzik, gyorsan szárad
  • Mil-tec: extra könyökvédelem
  • Condor: hajlékonyabb, puhább anyag, ripstop erősítés
  • UK Desert: kényelmes, szellős, melegben is jól hordható
  • UK MTP: hely extra könyökvédelemnek
  • Invader Gear: rövid ujj, jó szabás

- ami nem tetszett

  • Helikon-tex: túl merev mandzsetta
  • Mil-tec: kesztyűben nehezen kezelhető cipzár
  • Condor: merev nyakrész
  • UK Desert: a tépőzáras zsebek nehezen kezelhetőek, nehezen szárad
  • UK MTP:  a tépőzáras zsebek nehezen kezelhetőek, nehezen szárad
  • Invader Gear: túlságosan magas és merev a gallér, kicsi a karzseb, kevésbé hatékony szellőzés

terepsport combat shirt test uk mtp2

Technikai mátrix

   Helikon-tex Condor  Mil-tec  UK Desert  UK MTP   Invader Gear
 Kényelem  5  4  3   5   4   3
 Súly  5  5  4  4  4  4
 Anyag  4  4  3  4  5  3
 Szellőzés  5  4  4  5  5  4
 Vizes viselkedés  5  4  3  2  3  3
 Zsebek  5  5   4   2  2  3
 Extrák  4  4   5   3   4   3 
   33  30   26   25   27   23 

Lelőhelyek (megbízhatóak, korrektek)

Katonai shop (Helikon-tex)

Gyártók

Helikon-tex

Condor

Invader Gear 

Utoljára frissítve: hétfő, 20 november 2023 13:43

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk