Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

PANTAC Molle Forward Deployment Pack taktikai hátizsák teszt (+videó) Kiemelt

Masszív, robusztus, nehéz terhek hordozására optimalizált hátizsák a Pantac Molle Forward Deployment Pack hosszútávú gyalogláshoz, bevetéshez. Egyáltalán nem a túrazsákok kényelmét biztosítja, de anyagában, megvalósításában akkor mutatja meg valódi értékeit, amikor valóban nehéz rakományt kell hosszan cipelni, akár szélsőséges körülmények között. Külső és belső kialakítását is erre tervezték.

05 dec. 2023 Hozzászólás: Hozzászólás  
PANTAC Molle Forward Deployment Pack taktikai hátizsák teszt (+videó) Foto: triatlonedzo.hu

A csomagból kibontva két érzés kavargott bennem:az egyik, hogy milyen kompakt zsák, a másik, hogy "atyaég ezen nincsen egy normális felület". Semmiképpen nem nagy és "sima" túrazsák benyomását kelti (persze nem is az, de erre visszatérünk később), inkább egy "organikus", "mindenhol van valami érdekesség" formát mutat. Kézbe véve elég súlyos egyéniség benyomását kelti, de hozzásimul az emberhez és szinte könyörög, hogy vegye fel valaki.

Igen, azt hiszem, hogy az első benyomás röviden az róla, hogy nem megtervezett-tárgy, hanem termesztett-élő organizmus. Bármilyen furcsán is hangozhat...

Megismerkedés (videó>>>)

Egyterű zsák, a központi rekeszhez előröl teljesen egészében hozzá lehet férni. Oldalt hosszú állványok (vagy hasonló tárgyak) tárolására szolgáló zsebeket találunk (bi-pod, sátorrúd, egyéb állvány). Ezeken a zsebeken végig rejtett cipzáras hosszúkás "zsebecskék" vannak - kicsit érthetetlen, hogy mit terveztek ide, hiszen teljesen megpakolt hátizsák esetében ezekbe a kicsiny, szűk részekbe szinte semmi nem fér. Hozzájuk férni pedig még nehezebb. De lapos, vékony, keveset használt holminak, vagy apróságoknak jó helye lehet itt.
Mindenhol megtaláljuk a kifolyónyílásokat, azaz ha úsznunk kell a zsákkal, a víz nem marad benne, amikor partra evickélünk. Ez nagyon hasznos tud lenni...

pantac molle deployment forward backpack terepsport bottom

A PANTAC Molle Forward Deployment Pack teljes felülete (oldalt, elöl, alul - sőt belül is) MOLLE pántokkal rendelkezik, amelyek kellően erősek és stabilak, hogy elegendő helyet biztosítsanak további tasakok, tárolók, felfüggesztések számára.

A fő rekesz belsejében egy teljes MOLLE hevederpanel is található, így belül is lehetőségünk van rendszerező tárolókat felszerelni. A zsák hátlapja megerősített és kényelmes (de nem puha) párnázattal rendelkezik még hatékonyabban lehessen a terheket cipelni. A vállpántok szélesek, megerősítettek, igazán hosszú távú viseléshez kényelmesek. A hátrész-vállpántok magassága nem állítható, de a zsák alapvető funkciója ezt nem is teszi szükségessé. Egyéb használatra pedig a méret alapján elég széles körben lehet kényelmes (kb. 160-190 cm között).

A hidratációs zsák belül kapott egy tárolóhelyet, csövét három helyen is kivezethetjük a zsákból.

A zsák egy kivehető derékpánttal teszi kényelmesebbé a teherhordást. Ez a derékpánt taktikai övként is használható, körben MOLLE pántokkal van borítva.

Hordozó fogantyúja döbbenetesen erős, stabil és kényelmes! Ráadásul nem "csak" a szokásos módon az anyagra van varrva, hanem teljesen körbe fut a zsák körül, azaz túlterhelt állapotban sem kell aggódni azon, hogy a fogantyú esetleg kiszakad az anyagból (pl. ha az akár 30-40 kg-os zsákot hirtelen kell felkapni, futni vele). Erős és ritka megoldás, mindenképpen nagy piros pontot érdemel.

pantac molle deployment forward backpack terepsport outdoor top

PANTAC Molle Forward Deployment Pack adatok:

Gyártó: Pantac USA

Méret: 60 x 38 x 15 cm (a zsák, a külső zsebek kicsit növelnek a méreten)

Űrtartalom: 48 liter a zsák + 12 liter külső zsebek + MOLLE bővíthetőség

Súly: 2,5 kg

Anyag: 1000D Cordura

Tervezés, anyagok

  • Előröl teljesen nyitható fő rekesz
  • 2 első oldali zseb
  • 2 hosszú nyitott rekesz mindkét oldalt
  • 2 rejtett rekesz oldalt
  • Hidratáló tartály zseb
  • Külső és belső MOLLE pántok
  • Megerősített párnázott háttámasz
  • Levehető derékpánt
  • ITW csatok

  +   ami tetszett 

  • Hordfogantyú erős és nagyon kényelmes

  • Központi rekesz jól elérhető és praktikus

  • Cipzárak és fogantyúik vastag kesztyűben is jól kezelhetőek

  • Vállpántok merevségük ellenére kényelmesek hosszú távon

  • Csatok erősek és könnyen használhatóak

  • MOLLE rendszer praktikus és bőséges

  -   ami nem tetszett 

  • Rendező rekeszek lehetnének az egyik mellső zsebben

  • Deréktámasz túl merev, kemény (igaz valóban nehéz terhek esetében ez kifejezetten hasznos)

  • Az eredeti derékpánt túl nagy volt nekem, cserélnem kellett egy kisebbre

  • Esővédő huzat hiánya

  • Kis oldalrekeszek (zsebecskék) nehezen hozzáférhetőek

Használat közben (videó>>>)

Nagyon magabiztos érzést ad, "bárhova elvihetsz, vigyázok a holmidra". Könnyű pakolhatósága miatt mindig készen áll a bevetésre, közvetlenül az akció sűrűjébe, minden olyan cuccal együtt, amelyre szükséged van a lövészethez vagy a túléléshez.

Akár rövidebb, de gyors, akár hosszabb túrán voltam, mindig pontosan azt tette, amit egy ilyen zsáktól elvárhat az ember!

Egyedül akkor nem volt kényelmes, amikor csak félig volt pakolva, amikor "lötyögtek" benne a holmik. Ilyenkor túl merev, túl kemény, nem illeszkedik rendesen. Mivel a kialakítása olyan, hogy stabilan fekszik a hátadon, akárhogyan is mozogsz, futsz, ugrasz, mászol vele, ezért a szellőzése nem a legjobb, de komolyabban beizzadni még kánikulában sem volt egyszerű. A vállpánt merevségéhez képest jól szellőzik, eső után is hamar szárad.

pantac molle deployment forward backpack terepsport outdoor back camelbak

Leghosszabb utam a zsákkal a nyáron 2,5 nap alatt közel 100 km volt, több, mint 4000m szinttel, kb. 15-18 kg közötti terheléssel. Eső akkor nem érte, de az izzadtság nagyon jól kiszáradt mindkét este. Komolyabb esős időben elkel a védőhuzat, de az anyaga magában is elég jól viseli a nedvességet. És persze minden rekesz, zseb alján található kifolyónyílás, így egy folyóátkelés, vagy egy nagyobb elázás esetén sehol nem maradt bent felesleges víz (amennyiben a holmik megfelelően vannak vízhatlanítva, ahhoz pedig elegendő pár nagyobb szemetes zsák).

A teszt utakon, főleg a többnaposakon nagyon jól lehetett kihasználni a zsák tervezését: mindig könnyű volt ki- és bepakolni, akár rugalmasan kezelve a felszerelés elhelyezését!

Ugyanis a zsák másik előnye, hogy merevsége miatt toleránsabb a "nem optimális" elhelyezéssel szemben! Ez pedig nagyon jól jön, ha bármilyen ok miatt (teszt környezetben ezt csak modelleztem), sokkal gyorsabban kell pakolnom, mint az szükséges lenne a megfelelő elrendezéshez. A taktikai, katonai felhasználás esetén ezt nem kell külön részletezni, a hétköznapokban ez azonban ritka helyzet.

Kiemelném, hogy "nem tévedhetsz ennyi MOLLE-val"! A Pantac szó szerint MOLLE rendszert varrt a táskán kívül, belül, a vállpántokon, a derékpántokon, szinte mindenhol! Aki nem ismeri ennek előnyeit, az akár meg is rémülhet a kinézetétől! Komolyra fordítva a szót, a Pantac Molle Forward Deployment Pack magában is nagy, a rekeszeivel együtt még nagyobb, de a MOLLE rendszerrel akár duplájára is növelhető! Persze minél több minden van kint, annál nagyobb figyelmet igényel az elrendezés, mert a fizika törvényei nem engedik, hogy a rossz elrendezés esetén erősen megváltozott súlypont megfelelően viselkedjen. De "okos" elrendezéssel (nehéz, nagy holmik elhelyezése, hova kerülnek a gyakran használt, azonnali felszerelések...), tényleg nagyon sok mindennel bővíthető. A zsák anyaga, kialakítása és szerkezete bírja ezt is!

A zsák belsejében található MOLLE panel tökéletes extra tasakok, rendszerezők rögzítésére, hogy segítsék a csomagok átláthatóságát. Ez is egy elég ritka extra a hátizsákok esetében.

pantac molle deployment forward backpack terepsport internal molle

A túrákon, teszt hátizsákolásokon volt alkalmam kipróbálni az anyagok ellenállóképességét.

Könnyű, kopásálló 1000D Invista Cordura szövetekből készült YKK cipzárral, ITW Nexus és UTX csatokkal, amelyek mind megfelelnek a Mil-Spec szabványoknak. A varrás és a cérnák szintén Mil-Spec minősítésűek. A tépőzárak több mint 20 000 nyitásra hitelesítettek. Még belül is 420D nylon bélés van, ami javítja a tartósságot és a vízállóságot.

Ennek megfelelően a zsák nem turista súlyban van, de ilyen minőség mellet a 2,5 kg tömeg bőven elfogadható! Minden Pantac felszerelés megfelel a nehéz teherbírású katonai előírásoknak.

A zsák kialakítása nem egyedi, más márkáknak is van hasonló rendszere, de ez nem véletlen: jól kitalált, átgondolt, praktikus és ha jó anyagokból, megfelelő gondossággal készítik el, akkor valóban mindent kibír. A Pantac Molle Forward Deployment Pack pedig ilyen.

Extrák

  • Cipzár húzók paracordból készültek, jól kezelhetőek kesztyűben is, ráadásul szükség esetén könnyen lebonthatóak és különböző feladatokra használhatóak.
  • Katonai zsákhoz illően gyorskioldó mindkét vállpánton.
  • A hevederek vége kis pánttal lezárható, hogy ne lifegjen.
  • Kivehető merevítés, amely pl. törés rögzítésre használható.

Ajánlás

Összességében ez a zsák nagyszerű hosszú bushcrafthoz, nehéz körülmények között vezetett túrákhoz, katonai bevetésekhez és komoly airsoftozáshoz. 

Technikai mátrix

Súly

5          

 2.5 kg - a minőséghez, az anyagokhoz és a kialakításhoz képest nem sok!

Anyag

5          

 1000D Cordura, YKK, ITW Nexus - a legmagasabb minőség

Kezelhetőség

5            minden részletében könnyen kezelhető

Tartósság, strapabírás

5            erre még extra pont is járna!

Felfüggesztés

5          

 nem állítható - ez lehetne mínusz pont, de a kialakítás miatt extra pont jár, szóval marad a max. pontszám

Felső zseb

4          

 nincsen benne rendező, ezt pontlevonással jeleztem

Középső rekesz(ek)

5            könnyen kezelhető, tágas, maximálisan jól pakolható

Oldalzsebek

4          

 kicsit szűk, a hátizsák teletömött állapotában csak hosszú, merev holmik (állvány, rúd, karó...) pakolhatóak ide

Alsó rekesz

4          

 jól szolgál apróságoknak és kisebb holmiknak

MOLLE

5            ide is jár az extra pont

Egyéb eszközök, pántok

5          

 ivózsák kivezetés, szűkítő és hord hevederek, megerősített alsó rész

Esővédő huzat

2          

 nincsen és hely sincsen hozzá - ugyanakkor az anyag magában is elég erős és közepesen vízálló

 Extrák

5            kivehető és sokcélú merevítés, belső MOLLE, belső rekeszek
Összesített pontszám

4.53

           

Lelőhelyek (megbízhatóak, korrektek)

*

Sajnos a cég évek óta nem elérhető, egyesek szerint visszavonultak a civil szférától és csak a hadseregnek dolgoznak, így termékeiket csak a meglévő készletekből lehet elérni!

A Pantac USA egy családi tulajdonban lévő, taktikai felszerelések minden fajtáját gyártó és forgalmazó cég, amely Ohio-ban található. Küldetésük egyszerű – az iparág legtartósabb és legjobb minőségű termékeit kínálják olyan áron, amely megfizethető. Termékeik életre szóló garanciával rendelkeznek!

A Pantac taktikai felszerelések több összehasonlító teszt szerint is a katonai szabványokkal egy szinten (vagy akár afelett) van. Szinte minden, amit Pantac gyárt, 1000D Cordurából készül, a legjobb csatokkal, cipzárakkal, cérnákkal, hevederekkel. 

A Cordura olyan márkanév, amely erősebb, szívósabb és mégis könnyebb anyag, mint a hagyományos nylon, vászon, ponyva.

Free Joomla Lightbox Gallery
Utoljára frissítve: csütörtök, 18 január 2024 17:47

Média

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk