Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Egy új világ kezdete… mozgás, torna és edzés szülés után kisbabával

  • Állapot: Aktuális

Hogyan kezdjünk el mozogni, edzeni, hogy a baba is jól járjon ezzel?

Nem csak a kis mütyür élete kezdődik meg, a számára új kicsomagolt világban, hanem ezzel az élet eseménnyel mindenkié megváltozik a környezetében. Azért is nagyon fontos pillanat ez, mert aztán ezt minden évben, pont ezen a napon meg is ünneplőjük. Ha pedig, így van, akkor ez tényleg nagyon fontos lehet.

24 jún. 2017 Hozzászólás: Hozzászólás  

Azok a szülök, akik már a terhességet megelőző időben is fontosnak érezték a mozgáskultúrát, azoknak általában a szüléssel járó viszontagságok is könnyebben kezelik. A sport és mozgás által, az ember megtanulja elviselni a nehézséget, a körülmények változatosságát, a terhelés általi átmeneti fájdalmakat megélni, megtapasztalni. Világossá válik ezáltal, hogy a legtöbb fájdalom átmeneti és elviselhető. Ezek a terhelések szoktatják hozzá nemcsak a fizikumunkat, hanem teszik acélosabbá a jellemünket és határozottabbá személyiségünket.

Ettől válik jellemformálóvá a testedzés.

Ez már egyén függő, ki miben hisz, mi áll közel hozzá, milyen formát tud életvitelszerűen fenntartani.

Fontos a szülök jó fizikai állapota és stressztűrő képessége. Egyrészt meghatározza a kis jövevény sorsát, hogy akik gondozzák, nevelik, azok elégedettek, türelmesek, terhelhetők és egészségesek-e. Másrészről megváltoztak a viszonyok és most már nem csak valakinek a gyerekei, hanem mostantól valakinek a szülei is lettek. Ettől a pillanattól fogva, valakinek a MINTÁJA lettek!

Egy minta pedig nem lehet türelmetlen, elhanyagolt, felületes, és lusta sem.

Kivárva az orvosok által előirt pihenő és gyermekágyi időszakot, ami olyan hat hét, el kell kezdeni a fokozatos terhelést. Szüksége van az ifjú anyukának is az „énidőre”, ami nem önző és egoista nézet. A mai modern kultúrába belefér az a nézet, hogy többek leszünk, ha szakíthatok magamra 30-60 percet. Ha ezt önfejlesztésre fordítja mindenki, akkor valóban többek lesznek. A családnak fontos alapkövei az egészséges és sokoldalú szülők. A mozgás jelentette feszültség csökkentő hatás, pedig minden pénzt megér. Azok a hölgyek, akik szakítottak időt magukra is, akár tornára, kocogásra, azok között sokkal ritkábban fordultak elő szülés utáni depressziós tünetek.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Saját sporttársaimon láttam, hogy kivitelezhető gyakorlat ez, és még a féltett anyatej sem apadt el náluk.

Tornára azért is szüksége van az anyukának, mert folyamatosan fejlődő, növekvő gyermekét fogja emelgetni, tartani, mozgatni. Általában fordított arányosság áll fenn ebben a körben. Ahogy gyerkőc növekszik, úgy veszít az anyuka a fizikumából. Ez rossz egyenlet. Változtatni kell rajta. Mivel lehet? Mozgással, edzéssel, erőbedobással.

Főként a felsőtest erőnlétét szükséges megdolgozni, mert a törzs izmok, mély hátizmok nagyon kellenek az ágyikóból ki és betételhez, a fürdetéshez is, de ez általában az apukák ajándéka. Legalábbis, én ezt a részt nagyon szívesen vállaltam a kislányomnál. Az én hátam például nagyon el tudott fáradni egy-egy ilyen feladattól, ebből azt gondolom, hogy ez másra is ilyen hatással lehet.

A hátizmok erősítésére koncentrálva, ne felejtsen el az ember az ellenkező oldal nagy izmára is koncentrálni, ami ebben az esetben a mellizom. Ezt pedig nyújtani szükséges.

Általánosnak mondható rendezési elv és alkalmazandó, hogy amelyik testrészt erősítjük, annak az ellenkezőjét, úgynevezett antagonistáját, nyújtanunk kell.

bugaboo runner

Keressük olyan tevékenységet, amit a babával együtt tudunk megvalósítani, akár kendővel, hordozóban, babakocsiban, az a lényeg, hogy együtt legyünk. Az otthoni tornán egyértelmű, hogy egy térben lehetünk a babával, viszont a szabadban ez már nem minden esetben igaz. Pedig a levegőztetést is ki lehet használni tornára, erősítésre.

Ha a babakocsira úgy tekintünk, mint egy sportszerre, akkor edzhetünk is vele.

Séta közben végezhetünk kitöréseket. Fokozhatjuk a tempót, nyújthatjuk a lépéshosszt, lábujjhegyen, sarkon járhatunk közben. Magasra emelhetjük a térdünket, ezt fokozhatjuk úgy, hogy azt kitartjuk egy kicsit. Ugyan ez mehet sarokkal a fenék felé is. Ebben is csak a fantázia szabhat határt, hisz lehet keresztlépésben, szökdelve, térhajlításban és ezek kombinációival is variálni.

Felsőtestre is lehet tréningezni, ha menet közben magunkhoz húzzuk, majd távolítjuk a kocsit. Nyújtott karral ugyan ez már vállra dolgozva tehetjük meg. Egy karral, két karral. Figyelni kell az egyenes törzsre, amit feszes hasizommal kell tartani!

A játszótér pedig minden szülő torna terme lehet, ha meglátja benne a lehetőséget.

Így lehet játszva megcsinálni, a napi egy órás mozgás programot is.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Hölgyeknek jó hír, hogy több futóhölgy életében is, a szülés után sokkal jobb eredményt ért el, mint előtte. Ez igaz a női maraton futás, brit csúcstartójára is, Paula Redcliffe-re, aki 2:15:25 idejével, 2003-óta világ rekorder, amit gyermeke születése után tudott csak elérni.

Kedves szülők, leendő szülök, minden gyermeknek, saját szülei a Világ legjobb rekorderei. Ráadásul mindenben IS!!! Tehát egy minta, aki a legjobb, az mindenre képes!

Így válik a világ, újjá!  

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: szombat, 24 június 2017 14:10

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474