Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Légzés, amit ma kevesen ismernek jól és sokan rosszul

Friss, harapni lehet, mégsem laksz vele jól?

Tudod mi a hosszú élet titka?

A kérdések összefüggnek az biztos. Bár titkok nincsenek inkább az alkalmazásban, felhasználásban, hasznosításban, gyakoriságban, minőségében lehetnek olyan különbségek, amik évek, évtizedek alatt jól vagy rosszul, de összeadódnak és kifejtük előnyös vagy kevésbé előnyös hatásukat.

28 márc. 2019 Hozzászólás: Hozzászólás  

Mi lehet a hosszú élet titka és ez hogyan függ össze a címmel?

Igen, ez a levegő és a légvétel folyamatossága!

Ne hagyd abba és tovább élsz! Ha élsz, akkor ne érd be kevesebbel és rosszabbal!

Az élet fenntartásához nélkülözhetetlen a légvétel folyamatossága, és mint az étkezés, ez is olyan, amire kevéssé gondolunk úgy, mint egészségőrzőre. Amiből sokat kell csinálni, azt az életmód könnyen elküldi pihenőpályára és átmegy szükségszerű valamibe, amiről tudjuk, hogy kell, de mindegynek gondoljuk, hogy hogyan és mennyit.

Aztán egyszer csak egy szülinapi partin rájövünk, hogy nem tudunk felfújni egy lufit, vagy lépcsőhasználatnál zihál a tüdőnk és szapora felületes légzéssel sípolunk.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Ha nem tudod megválaszolni, hogy milyen a légzés gyakoriságod és légzésed üteme, akkor tesztelt le magad.

Annyit még elöljáróban, hogy a pulzus, tehát a szívritmus és a légvétel, ok-okozati összefüggésben van, -ezért is jön egymást követő hónapban témaként itt az Életfa Programban is-.

Nyugodt körülmények között számold meg, hogy egy perc alatt hányszor veszel levegőt?

Ha felnőtt korban vagy, akkor a normális érték 12-16 közötti lesz. Fogj egy lufit és egy szuszra fújjál bele annyit, amennyit csak tudsz. Ha már az is problémát okoz, hogy a kezdeti feszültséget átfújd, hisz ha nem tudsz nagy nyomást kifejteni, akkor már az is üzenet értékű, de ha kb tenyered nagyságú, 15 cm átmérőnél nagyobb, akkor az is jó kapacitásra utal.

Azt is megnézheted egy méréssel, hogy a beszívástól indítva az órát meddig tudod úgy bent tartani a levegőt, hogy aztán minél hosszabban tudd kifújni. Ha ez az időtartam több mint 40 másodperc, akkor az is jó tényező.

De hogyan lehet a tüdőnket jó állapotban megtartani és kedvezni magunknak, takarékosan, ám mégis hatékonyan működtetni? Egyszerűen! Szinte mindenre figyelni kell és azt átvinni szokásaink közé!

Viccet félretéve.

A tüdő segédizmai is segítenek ebben, de már csak az is sokat számít, ha a tartásunkra figyelünk. Akik szoktak velünk Nordic Walkingozni, azok már sokat hallották, hogy vidd hátra a válladat, emeld ki a mellkasod, emeld meg a fejed és használd a hasizmaidat is a légzéshez.

Ezek a metódusok teret adnak, hogy a tüdőbe egyáltalán bejuthasson akkora térfogatnyi levegő, mint amekkora maga a befogadó képessége, mert ha mi magunk leszűkítjük, elbújtatjuk a tüdőnket, akkor fizikailag sem kerülhet bele annyi levegő, mint amennyi emelt főnél, büszke tartásban kontrollált légzés esetén bejuthatna.

Ha nem jut be annyi, akkor kevesebből lehet kivenni az oxigént, ezért a teljesítmény szint fenntartása végett, többször, gyorsabban kell ezt a keringésnek kiváltani, ami okozatként a pulzus megemelésével jár együtt.

Ezek a tényezők okozzák a gyors elfáradást. Minél fáradtabb vagy, annál felületesebbé válik a légzésed, ami a fáradás fokozott emelkedésével jár, amíg azt nem mondod, hogy „kiköpöd a tüdőd, én egy lépést sem teszek tovább”.

Tehát a mindennapokban annyit tegyél meg, hogy kijavítod időről időre a tartásodat és mélyebb, alaposabb hasi légzést gyakorolsz.

Gyakorolni úgy tudsz, hogy bal kezedet ráhelyezed könnyedén a mellkasodra, míg a jobb kezedet a hasadra helyezed és belégzéskor a jobb kezed irányába viszed le a levegőt.

Csak, hogy értsd, ha a mellkasodba fut be a légzés, az szinte csak a tüdő felső részébe rohan be és onnan egyből vissza is indul a kilégzéssel, ezért nincs ideje lejjebb menni a tüdőcsúcsok irányába és ezzel átszellőztetnie a tüdőben lévő levegőt. Így nehezebben cserélődnek az elhasználódott gázok és többször marad benne szén-dioxiddal dúsabb levegő.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A sport és mozgás ebben tud segíteni, hogy megtanít helyesebben lélegezni, mert az izmok oxigénnel, dús vérrel való ellátottsága miatt a légzés szabályozottabb és alaposabb lesz. Az úszás kifejezetten ilyen tanító célzatú, ha nem a frizura megóvása a cél és képesek vagyunk belerakni a fejünket a vízbe persze. Itt nincs mese, adott idő alatt kell lezajlania a légvételnek, hisz nem vagyunk halak, csak fent jó!

Ameddig a fej a víz alatt van, addig végig megy a kifújás, míg víz felett roppant gyorsan meg kell történnie a beszívásnak. Hosszan fúj, gyorsan szív. Kontrolláltan izomból. Ezt sokkal nehezebb ilyen fegyelmezetten kiránduláskor megtenni, ezért is javaslom időnként az úszást ilyen erőfejlesztésre.

A legtöbb időt, azonban töltsük szabadlevegőn, lehetőleg a természetben, ahol főleg most tavasszal harapni lehet a frissességét.

Üdítsen, vitalizáljon kedves Földakó téged is a friss levegő!

Ha csatlakoznál hozzánk egy vezetet Nordic Walkingra, akkor válasz levél formájában jelentkezz!

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: csütörtök, 28 március 2019 13:02

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk