Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Vigyázzunk a grapefruittal?

ImageA grapefruit a gyógyszerkutatás egyik fontos témája. Régóta ismert és ezért egyes gyógyszerek tájékoztatójában szerepel is, hogy grapefruitlével nem tanácsos a készítményt bevenni, mert túladagolás tünetei jelentkezhetnek.
08 jan. 2008 Hozzászólás: Hozzászólás  

"Ha valaki koleszterincsökkentő sztatinkészítményeket szed, egyes változatokból egyetlen tablettát egy pohár grapefruitlével bevéve annyi gyógyszer kerül a szervezetébe, mintha legalább tíz tablettát kapott volna be egy pohár vizzel" - mondta David Bailey amerikai gyógyszerész, aki csaknem két évtizede fölhívta a figyelmet erre a jelenségre. 
 
A téma azért került ismét előtérbe, mert a Chicagói Egyetem egyik laboratóriumában azzal foglalkoznak, hogy egy rosszindulatú daganat elleni szer meglehetősen gyenge hatását próbálják lényegesen erősíteni, Floridában pedig egy kis biotechnológiai cég, a Bioavailability Systems LLC egy AIDS-ellenes készítmény hatékonyságát igyekszik növelni grapefruitlé itatásával.
 
Minden ember mája és bélsejtjei tartalmaz egy CYP3A4 nevű enzímet, de vannak egyének, akiknek a sejtjeiben ebből az enzímből jóval több található, míg másokéban kevesebb. A CYP3A4 bizonyos gyógyszereket gyorsan lebont, mielőtt azok - fölszívódva és eljutva a szervezetnek arra a részére, ahol szükség volna rá - hatni tudnának. 

Az említett gyümölcs leve tartalmaz olyan anyagokat, amelyeket a vegyészek furanokumarinoknak hívnak és ezek a vegyületek gátolják a gyógyszert lebontó enzímet. Ilyenkor több gyógyszer jut be a véráramba és fejti ki hatását. Azok, akiknek a CYP3A4 enzímrendszere igen aktív és akik a gyógyszer nagy részét lebontották, grapefruitlé ivása után hirtelen sokkal nagyobb gyógyszeradaghoz jutnak, mint korábban, ugyanolyan adag bevétele után. 
 
Cohen és Mark Ratain, a Chicagói Egyetem kutatói a rapamicin nevű új, daganatellenes szer hatását vizsgálják 30 betegen. Ez a készítmény rosszul szívódik fel a bélből, egy pirulából a hatóanyagnak csak 14 százaléka. Grapefruitlével együtt adva a gyógyszer vérszintje a négyszeresére növekszik.
 
A chicagói kutatók a Journal of Clinical Oncology című nagy tekintélyű folyóiratban válaszoltak olyan kritikai megjegyzésekre, melyek egy korábbi dolgozatukat vitatták, miszerint egyes igen drága, daganatellenes szerek adagját gyümölcslé együttes adásával jelentősen csökkenteni lehetne, ami hatalmas megtakarítást jelentene mind a betegeknek, mind a társadalomnak. "A szájon át szedhető gyógyszerekkel a daganatellenes kezelés havi költsége 3-5 ezer dollár. Ha ezt az árat a felére csökkenthetnénk a gyümölcslé-kiegészítő kezeléssel, a megtakarítás többszázmillió dollárt jelentene" - magyarázta Cohen doktor.
 
Más szakértők viszont azért intenek óvatosságra, mert a grapefruitlé által befolyásolt enzím szintje az emberekben igen különböző és ezért egyénenként igen nagy eltérésekkel kellene számolni. Ráadásul egy további biológiailag aktív anyagot is találtak a déli gyümölcsben: ez azt a bélben lévő szállítórendszert befolyásolja, amely a gyógyszerek továbbításában játszik szerepet.

[ hvg.hu ]

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk