Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Hizlalnak az édesítők?

egészség, hizlal, édesítő, egészség, éhség, élelmiszer, E-számokEgy nemrég megjelent tanulmány szerint az édesítőszerek hatására a szervezet számára nehezebb lesz a táplálékfelvétel és a testsúly kontrollja, ez pedig egyenes út az elhízáshoz.

21 febr. 2008 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

A Purdue Egyetem kutatói patkányokon végeztek vizsgálatokat, amelyek során felfedezték, hogy glukózzal édesített joghurtot fogyasztó patkányokhoz képest összeségében több kalóriát vettek magukhoz, illetve nagyobb mértékben híztak és kevesebbet is tettek meg a fogyás érdekében azok, amelyek kalóriamentes szacharóz ízesítéssel fogyasztották a joghurtot.

Susan Swithers és Terry Davidson munkatársaikkal megállapították, hogy a jelenség hátterében valószínűleg az áll, hogy a mesterséges édesítőszerek szétválasztják az édes ízt a szervezetbe jutó kalóriától, így a szervezet kevésbé lesz képes a bevitel kontrolljára. A kialakuló önszabályozási zavar azonban egyénileg különböző mértékű. A kontroll zavara részben magyarázhatja azt, hogy miért terjed ennyire az elhízás a nyugati országokban, valamint azt is, hogy miért nincs egyértelmű tudományos bizonyíték sem a mesterséges édesítőszerek használata mellett, sem ellene.

A kutatók a kalóriabevitel, a súlynövekedés, valamint a hízás utáni kompenzáció segítségével vizsgálták, hogy a szacharin hatására megváltozik-e a laboratóriumi állatok táplálékfelvétele. Amikor az állatok magas kalóriaértékű táplálékot fogyasztanak, a szervezet felkészül annak lebontására, és emiatt megnő a belső testhőmérséklet.

Az édesítőszert fogyasztó állatok esetében azonban jóval kisebb mértékű volt a hőmérsékletváltozás, ami a szervezet reakciójának alacsony szintjét jelzi. Ez pedig közrejátszik a túlzott táplálékfogyasztásban, valamint a kalóriadús ételek nehezebb lebontásában.

Az édes ételek fogyasztása során a szervezet arra készül, hogy nagy kalóriaértékű táplálék kerül a szervezetbe. Amikor azonban édesítőszert fogyasztunk, a szervezet hiába készül fel, az elmaradó magas kalória-bevitel megzavarja a rendszert és ezért fordulhat elő, hogy ennek kompenzálása céljából – hogy meglegyen az "elvárt" kalóriamennyiség – többet eszünk – magyarázták a kutatók.

A kutatók tisztában vannak azzal, hogy eredményeik nem épp bizalomgerjesztők, s nem örülnek ennek azok az egészségügyi szakemberek sem, akik már régóta javasolják az alacsony vagy éppen kalóriamentes édesítőszerek cukor helyett történő használatát. Mint mondják, eredményeik összhangban vannak azzal az egyre növekvő számú tudományos bizonyítékkal, miszerint a rendszeresen diétás italt fogyasztók körében nagyobb a kockázat az elhízásra és a metabolikus szindrómára.

[ hvg.hu ]

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk