Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Tovább élnek, akik csak éjszaka alszanak

Fáradtság, alvásAzok az idős emberek, akik napközben is többnyire álmosak, elalszanak, gyakrabban halnak meg szív- és érbetegségben, mint azok, akik nappal tevékenyek és csak éjszaka térnek nyugovóra. A francia Három Város tanulmány eredményeit a nemzetközi szakfolyóirat, a Stroke közölte.
11 márc. 2009 Hozzászólás: Hozzászólás  

Francia orvoskutatók az ország három fontos településén és környékén indították el a Három Város tanulmányt. Bordeaux, Dijon és Montpellier területén tízezernél is több olyan férfit és nőt sikerült bevonni a vizsgálatba, akik vállalták a részletes méréseket, a kérdőívek kitöltését és a rendszeres egészségügyi ellenőrzést.

A tanulmány 1999-ben kezdődött. A doktorok azzal foglalkoztak, hogyan alakulnak az öregedéssel kapcsolatos szív- és érrendszeri változások attól függően, milyen módon élt, evett-ivott és aludt a vizsgált személy. Az így összegyűjtött rengeteg adat értékeléséből már eddig is több érdekes dolgozat született. 

Legutóbb azokat az információkat összegezték, amelyeket 9264, idős és egészséges ember adott hat év alatt arról, mennyire érezte magát napközben álmosnak, milyen gyakran kényszerült nappal szunyókálni. A 65 évesnél idősebb vizsgálati alanyok közül átlag minden ötödik abba a csoportba tartozott, amely rendszeresen és gyakran elaludt a nappali órákban.

Azokhoz képest, akik csak az éjszakai időszakban hajtották álomra fejüket, a délelőtt-délután is elalvók a megfigyelési időszak évei alatt 49 százalékkal gyakrabban haltak meg szívinfarktusban vagy agyi katasztrófa, esetleg hirtelen szívhalál következtében. 

Guy DeBacker belga professzor, aki az Európai Szívgyógyász Társaság képviseletében értékelte a Három Város vizsgálat eredményeit, hangsúlyozta, a tanulmány szerint az idős embernek arra az egyszerű kérdésre adott válasza, hogy tapasztal-e napközben álmosságot, lefekszik-e nappal szundikálni, segít megtalálni azt a csoportot, amelynek tagjaira a szív- és érbetegségek fokozott kockázata miatt jobban kell ügyelnie az orvosnak.

Szinte ezzel a dolgozattal egyidőben adták elő amerikai kutatók annak a vizsgálatnak az eredményeit, amelyben nyolcezernél több idős asszony vett részt. Ott is az derült ki, hogy a naponta szundikálni kényszerülő, életük hetedik évtizedébe lépő hölgyek halálozása 44 százalékkal volt magasabb, mint azoké, akik napközben különösebben nem lettek álmosak.

Forrás: medizona.hu

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk