Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

"Környezeti hormonokkal" szennyezett az ásványvíz

Ásványvízeket vizsgáltak német tudósok: húsz mintából tizenkettőben mutattak ki ösztrogén hatású vegyületeket. A kutatók nagyító alá vették az ivóvízmintákat – nyugtalanító eredménnyel: a kutatók szerint a vizsgált minták így szennyvíz minőségűek voltak!
31 márc. 2009 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

Az ásványvíz nem hagyható ki életünkből: Németországban az elmúlt évben átlagosan 138 liter fogyott belőle fejenként, és az iparág állandóan növekvő eladási adatokkal büszkélkedik. Egy, a Szövetségi Környezeti Ügynökség (Umweltbundesamt) által támogatott kutatási projekt keretében a biológusok az ásványvíz „környezeti hormonokkal”, úgynevezett endokrin disrupterekkel való szennyezettségét vizsgálták. Ezek a vegyületek képesek a szervezetben az ösztrogénreceptorokhoz kötődni, és utánozzák vagy semlegesítik a szervezet által előállított hormonok hatását.

„Eddig is tudtuk, hogy az élelmiszerek tartalmazhatnak bizonyos környezeti hormonokat” – magyarázta Prof. Jörg Oehlmann, a Goethe Egyetemen folyó projekt vezetője. Kiemelkedő példája ennek a biszfenol-A nevű műanyagkomponens, egy ösztrogén hatású vegyület, amely a polikarbonát palackokból kioldódhat, és így az élelmiszerekbe kerülhet. „A valóságban azonban nemcsak ezzel az egy vegyülettel, hanem a »környezeti hormonok« sokaságával kell számolnunk” – folytatta Oehlmann.

Hogy ezek összhatását is figyelembe tudják venni, a kutatók nemcsak egy anyagra összpontosítottak, hanem az ásványvíz teljes hormontartalmát mérték. „Egy genetikailag módosított élesztőgombatörzs segítségével számos különböző ásványvíz ösztrogéntartalmát vizsgáltuk meg” – magyarázta Martin Wagner doktorandusz. „Ha a víz tartalmaz a női nemi hormonhoz hasonló „környezeti hormonokat”, akkor ki lehet mutatni ezek kötődését az emberi ösztrogénreceptorokhoz, és ebből következtetni lehet az ásványvíz hormonális szennyezettségére.”

Húsz vizsgált ásványvízfajtából tizenkettőben magas hormontartalmat mutattak ki. „Munkánk elején nem számítottunk arra, hogy egy szigorú ellenőrzés alatt álló élelmiszerben ilyen nagy ösztrogénszennyezettséget találunk” – nyilatkozta Wagner. „Azonban meg kellett állapítanunk, hogy az ásványvíz minősége a hormontartalom szempontjából a szennyvízéhez hasonló.”

Forrás, teljes cikk: mernokbazis.hu

 

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk