Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2023. szeptember 29. Péntek  Ma Mihály napja van.  

Népbetegség: derékfájás fajtái és okai

Bár egyre többen tisztában vannak azzal, hogy rendszeres testedzéssel a betegségek többsége, így a mozgásszervi panaszok is megelőzhetők, a statisztikák azonban azt mutatják, még mindig keveset teszünk egészségünk érdekében. A civilizációs ártalmak, az ülő életmód következtében a mozgásszervi megbetegedések száma folyamatosan növekszik: ez Magyarországon a munka- és keresőképtelenség egyik leggyakoribb oka. 

10 márc. 2010 Hozzászólás: Hozzászólás  
Népbetegség: derékfájás fajtái és okai Foto: pixabay

 

gerinc, derékfájás, életmód, egészség, fájdalom

Korunk emberének egyik legtöbbet emlegetett egészségügyi tünetcsoportja a hátfájás. Ha megvizsgáljuk a „magyar valóságot”, észrevehetjük, hogy az emberek nagy részének van valamilyen gerinccel kapcsolatos problémája. Ez mára odáig jutott, hogy teljesen normálisnak fogadják el azt, ha egy „kicsit fáj a hátam”. Ebben persze a klinikai orvoslás is ludas, hiszen nem kínál olyan gyógymódot a betegek számára, amivel képes az okokat és a tüneteket megszüntetni.

Jobb esetben az ember injekciókúrákra és pihenésre kárhoztatik, rosszabb esetben viszont kisebb-nagyobb sebészeti beavatkozást is kénytelen elszenvedni. Sajnos azonban az eredmények azt mutatják, hogy az így elért hatások csak átmenetiek, maga az ok nem szűnik meg.

Talán kevesen tudják: 2000-2010 a Csont és Ízület Évtizede. A program az ENSZ és az Európai Reumaellenes Liga kezdeményezésére jött létre. Legfőbb célja – a mozgásszervi problémák hatékony megelőzésén túl – az átfogó tájékoztatás, amellyel a páciensek aktivitásra ösztönözhetők, érdekeltebbé tehetők gyorsabb, eredményesebb gyógyulásukban.

„A betegség kellő ismeretében az érintettek a kezelésekben is tevékenyebben vesznek részt, és ha a teljes felépülés a betegség természetéből adódóan nem is lehetséges, azért teljes értékű élet élhető” – magyarázza a felvilágosító kampány jelentőségét az elmúlt évek tapasztalatai alapján a program hazai koordinátora, Bálint Géza reumatológus. Mindehhez még hozzáfűzi, hogy mivel a mozgásszervi problémák tekintetében élen járunk az Európai Unióban, az ismeretterjesztés nálunk még inkább kiemelt szerepet kap.

A derékfájdalomnak számos oka lehet, de jelentős része egyértelműen összefüggésbe hozható a helytelen tartással, az ülő életmóddal. A két lábon járás következtében kialakultak a gerinc természetes, élettani görbületei, amelyek elsősorban a mozgáshoz funkcionalizálódtak, alkalmazkodtak. A mozgásszegény életmód, az állandó ülés abnormális megterhelést jelent a gerincnek, ötször akkor terhet ró az utolsó ágyéki porckorongra, mint az állás vagy a járás.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

„A derékfájás világszerte a leggyakoribb civilizációs megbetegedés. Felmérések szerint a tizennyolc év felettiek kilencven százaléka szenved élete során legalább egyszer olyan egy hétig tartó derékfájásban, ami a mindennapi életét is jelentős mértékben befolyásolja. A keresőképtelenség második leggyakoribb oka a felső légúti, hurutos fertőzések után, ám jóval több táppénzes nap igénybevételével jár, a rokkantságot okozó betegségek közül pedig itthon a harmadik helyen áll” – ismerteti a statisztikai adatokat a professzor.

Húszéves korunk után a csigolyák közötti porckorong vizet veszít, fokozatosan összelapul, így a csigolyákat összekötő ízületek lazává, instabillá válnak, akár egy bicsakló boka. Rendszeres mozgás, testedzés hiányában pedig nem alakul ki megfelelő izomzat, ami stabilizálhatná a normális gerincgörbületeket.

A hátfájdalmak nagy részében a csigolyák elmozdulása áll a háttérben. Ilyenkor egy külső vagy belső (esetleg felső) behatás eredményeképpen a csigolyatest elmozdul az ideális helyéről, és helyi gyulladásokat, fájdalmat, bénulást, a porckorongok erős irritációját, és hosszútávon egyes belső szervek degeneratív elváltozását okozza. Ez persze számos, komplex tünetegyüttesben jelentkezhet, úgy, hogy az ember már nem is gondolná, hogy a problémája eredete a gerincből is származhat. 

Ilyenkor az egyik lehetséges megoldás, hogy az ember kiropraktőrhöz fordul segítségért.

A kiropraktika (chiropraxis görögül kézzel való gyógyítást jelent) másnéven manualterápia vagy csontkovácsolás (ennek hazánkban sajna már elég pejoratív csengése lett...) foglalkozik azzal, hogy a csigolyákat újra a kívánt helyzetbe rendezze, és ezáltal helyreállítsa a gerinc egyensúlyát.

Ezeket különböző műfogásokkal, tekerésekkel, masszírozással, nyomással érik el, úgy, hogy közben igyekeznek a betegnek a lehető legkevesebb plusz fájdalmat okozni.

A derékfájdalmaknak két nagy csoportja különböztethető meg.

Specifikus derékfájás

Általában súlyos betegség áll, például fertőzés, daganat, a csigolyákra és ízületekre terjedő gyulladás, csontritkulás, csontlágyulás miatt bekövetkező csigolyatörés, súlyos idegrendszeri betegségek, vagy olyan porckorongsérv, amely gáttáji zsibbadást, vizelési zavart, lábbénulást okoz.

gerinc, csigolya, hát, egészség, életmódA megbetegedést láz, fogyás, magas süllyedés jelezheti, de a kórelőzményben szereplő, fertőzéses, daganatos betegségek és a csontritkulás is intő jel lehet. Bálint professzor szerint a specifikus derékfájás meglehetősen ritka, csupán az esetek egy-öt százalékában fordul elő. A mielőbbi hatékony kezelés érdekében azonban sürgős diagnosztikát igényel. A porckorongsérv úgynevezett „lófarok” szindrómájánál elengedhetetlen az azonnali MRI-vizsgálat és a gyors műtéti beavatkozás, mivel végleges bénulás, vizelettartási zavar lehet a következmény.

Aspecifikus derékfájás

Ideggyulladás, isiász, rándulás, izom- vagy szalaghúzódás is indukálhatja, de meghűlés, kopás is előidézheti. Ám ha nem párosul a már a specifikus derékfájásnál említett általános betegségtünetekkel, akkor nem igényel különleges kezelést. „Nincs szükség kiterjedt diagnosztikus, labor- és képalkotó vizsgálatokra, konzultációra, csupán a gyors és eredményes gyulladáscsökkentés és fájdalomcsillapítás fontos, esetleg két-három napos ágynyugalom” – vélekedik a doktor. Bár a röntgen is lényeges, korrekt, alapos fizikális vizsgálattal kilencven-kilencvenöt százalékban pontosan meghatározható, diagnosztizálható a probléma. A derékfájás egyik leggyakoribb típusánál az instabil ízület egy-egy rossz mozdulatra megrándul, a tokja becsípődik, és ez combba sugárzó fájdalmat eredményezhet.

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány problémát és gondolatébresztő megoldást:

Porckorongproblémák: ebben az esetben mindig a lelki-szellemi túlterhelés kérdése merül fel. Nem biztos, hogy az illető ténylegesen nagy terhet cipel, elég ha csak úgy érzi. Ilyenkor a rugalmas porckorong elveszíti a rugalmasságát, és a magot körbezáró fibrotikus gyűrű átszakad. Ekkor a puha rész mintegy felőrlődik a két csigolyatest között, iszonyatos fájdalmakat okozva ezzel.

Nyaki problémák: a legfelső (atlasz) csigolya bajai mindenképpen arról árulkodnak, hogy a pánciens nem akarja viselni a fej, a gondolkodás által rá rótt terheket. Próbáljunk változtatni a gondolkodásunkon, és új irányokba fordítani a fejünket!

Tartásproblémák: „amint lent, úgy fent...” tartja a mondás. Ha a gerincnél ilyen problémák lépnek fel, akkor az mutatja a lelki tartásunk minőségét. A gyömbölyű hát jelentheti azt, hogy valaki nem hajlandó tartani a hátát, illetve nem vállalja a felelősséget az életéért. A derék kihúzása, illetve a túlzott egyenes tartás kompenzálásra utal, valaminek az elkendőzésére (sokszor a gyámoltalanság és az önbizalomhiány mutatkozik meg így).

Gerincferdülés: a népnyelv nem véletlenül említ bizonyos „görbe utakat”... Kérdés, hogy a pánciens merre vezeti élete hajóját? Egyenesen vagy, kerülőutakon?

A lelki aspektusoknál, illetve a gerinc vizsgálatánál nem hagyhatjuk ki a csakrák kérdését. A csakrák asztrális szirmai által jelölt erények, illetve tulajdonságok mellőzése, hibás volta mindig átíródik a gerincre. A fájdalom helye megmutatja, hogy melyik csakránál lehet a gond, azonban az elemzést már nekünk kell elvégeznünk. Mik az adott csakra által jelölt erények, amikben fejlődnünk kellene? Ha kellő önismerettel megtaláltuk a gyenge pontot, akkor már csak meg kell valósítani a kérdéses erényt.

Forrás:  napfenyes.hu | medizona.hu 

Utoljára frissítve: péntek, 26 augusztus 2022 18:57

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)