Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Amit a kávécserjéről eddig kevesen tudtak

Szerző: MTI

egeszseg-harmonia 200Az emberi egészségre jótékony összetevőket tartalmaz a kávécserje leveléből főzött tea - állítják a szakemberek. A kutatók szerint a kávécserje levele eddig a kávébabot övező kiemelt figyelem miatt háttérbe szorult, annak ellenére, hogy utóbbi jóval kevesebb jótékony összetevőt tartalmaz.

A londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek szakemberei és francia kutatók szerint a kávélevélből főzött különleges ital méltó ellenfele lehet a jövőben a kávénak és a hagyományos zöld, illetve fekete teának - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában[1].

14 jan. 2013 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

Az alacsony koffeintartalommal bíró főzet nem olyan keserű, mint a tea, és nem is olyan erős, mint a kávé. A kutatás vezetésében segédkező Aaron Davies - aki a Kew-i Királyi Botanikus Kertek munkatársa és egyben kávészakértő is - elmondta, hogy a kávécserje leveléből készült tea népszerűn az etióp és a dél-szudáni lakosság körében. Az 1800-as években még Nagy-Britanniában is megpróbálták meghonosítani a különleges nedűt – tette hozzá.

Az intézmény gyűjteményeiben kutatva Davies olyan kávécserjelevélből készült tea mintáira bukkant, amelyek nagyjából száz évvel ezelőttről származnak. Korabeli beszámolók alapján a főzet azonnal enyhíti az éhségérzetet, a kimerültséget, és képes "felfrissíteni az agyat". A különleges teának emellett frissítő hatást is tulajdonítottak, bár egyesek kifejezetten ihatatlannak nevezték.

A kutatók huszonhárom kávécserjefajt vizsgáltak meg, és ebből hétnek a levelében mutattak ki magas mangiferintartalmat. A mangiferin elsőként a mangóból vonták ki, ám az arab kávé levelei rejtik a legtöbbet a vegyületből, amely gyulladáscsökkentő hatással bír, képes csökkenteni a cukorbetegség kockázatát és a vérkoleszterinszintet, illetve védi az idegsejteket.

Az Annals of Botany című tudományos folyóiratban közölt eredmények szerint az arab kávé leveleiben található a legtöbb - szintén megannyi jótékony hatással bíró - antioxidáns is.

A szakemberek ugyanakkor elismerik, hogy további vizsgálatokra van szükség a kávélevélben lévő vegyületek emberi szervezetre gyakorolt hatásainak pontos meghatározásához. A nyersolaj után a kávébab jelenti a világ második legértékesebb nyersanyagát, amelyből évente nagyjából nyolcmillió tonnát takarítanak be.

Bővebben... https://hvg.hu/egeszseg/20130114_kavecserje_level_frissito#rss

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk