Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Első magyar megmászás Mount Nun csúcson

  • Állapot: Archív

2015. augusztus 16-án, helyi idő szerint 13 óra 15 perckor a magyar Mt. Nun expedíció alpesi csapatának tagjai, Ágoston Viktor, Maku László, Markos Huba és Szász László első magyarokként felértek a Nun csúcsára, 7135m-re.

A csúcstámadás 7 óra mászással sikerült! 

18 aug. 2015 Hozzászólás: Hozzászólás   foka.blog.hu

 A C3-as táborba sikeresen visszaértek 3 óra alatt. A délelőtti napos időt a délutánra beígért felhők követték, így a csúcsról lejövet során már felhőben voltak.

A mászás Viktor elmondása alapján nehéz volt, nehezebb mint számított rá. Saját kötelet nem vittek, egy két-három héttel ezelőtti expedíció által fennhagyott fix kötelek segítették az útjukat. A csúcsmászást megelőző két nap is kemény menet volt: első nap a BC-ből a C1-be, 4600 méterről 5500-ra, majd második nap a C1-ből a C2-t (6100m) kihagyva egyenesen fel a C3-ba. 6400 méteren állították fel a tábort. Tehát két napi kemény mászás és 1800 méter szint és nehéz technikás út megtétele után értek fel a C3-ba.

Órákon át olvasztották a havat, hogy legyen mit inni, és próbáltak pihenni. 6400 méter már igen hidegnek bizonyult, főleg a tiszta ég és nem csak a szint miatt. Én nagyon aggódtam értük, hogy 2 napi kemény mászás után, pihenőnap nélkül indulnak neki, de sikerült!!! Hisz előtte a C3-ban nem jártak, sőt, még 6400 méteren se, hiszen a C2-ig mentek fel, ami a Stok Kangri magasságéval egyenlő. Tehát volt még 1000 méter szint amihez eddig nem volt hozzászokva a szervezetük. De bejött a terv, a jóidő, és megfelelő volt a 2 hetes akklimatizáció is! Minden összejött, az energia, a csillagok állása, a ti drukkjaitok, a megfelelő időjóslás, szóval minden!

Első magyarokként álltak fel tegnap a Nun csúcsára. Fantasztikus teljesítmény!

Várjuk a csúcsfotókat, a fiúk élményeit, a személyes beszámolókat. Reméljük Leh-ből tudnak majd írni és posztolni úgy nagyjából 1 hét múlva.

És most hogyan tovább?

A csapat ma elindul a C1-es tábor felé, holnap pedig reméljük sikeresen leérnek az alaptáborba. Még két nap a lejövet a hegyről! Addig még szurkolni, és drukkolni kell, hogy minden rendben legyen. Ez sem könnyű, mindent le kell hozni amit felvittek.

És mi a helyzet a klasszikus csapattal?

Mivel az expedíciónál egyetlen műholdas telefon van, az pedig Viktornál van, az expedíció másik 4 tagjáról egyenlőre nincsenek konkrét hírek. Annyit tudok, hogy amikor Viktorék indultak fel az alaptáborból a csúcsra, a többiek akkor indultak le a C1-ből az alaptábor felé. Feltételezem, hogy ők a táborok kiépítésén (C2, C3) dolgoznak - dolgoztak az elmúlt napokban. Tehát a Csíkos József, Dobó Barna, Gránicz János és Vörös László által alkotott klasszikus mászású csapat még úton van felfelé! 

Remélem, hogy a következő két napban sikerül újra kapcsolatba lépnem Viktorral és több információval szolgálhatok majd nektek.

Nagyon nagyon gratulálunk és szorítunk a többieknek, hogy nekik is sikerüljön a csúcsra feljutni!

foka.blog.hu 

wikipedia.org 

 

 

Utoljára frissítve: kedd, 18 augusztus 2015 10:46

Média

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk