Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. április 18. Csütörtök  Ma Andrea és Ilma napja van.  

Káros takarékoskodás a LED-izzókkal, kezd aggasztó lenni a fényszennyezés

  • Állapot: Aktuális

Úgy tűnik, a spórolásnak komoly ára van – így foglalható össze a LED-izzókkal kapcsolatos új tudományos kutatás eredménye, amely figyelmeztet: minden élőlény megérzi a fényszennyezés egyre növekvő mértékét.

14 dec. 2017 Hozzászólás: Hozzászólás   hvg.hu
Káros takarékoskodás a LED-izzókkal, kezd aggasztó lenni a fényszennyezés Foto: theatlantic.com

 Nem csoda, hogy elterjedtek a LED-es fényforrások, hiszen 80 százalékkal csökkenthető velük a világítás költsége, de hátrányai is vannak a jelenségnek. Az már korábban kiderült, hogy a LED-izzós közvilágítás az alvásunkat is zavarhatja, a Science Advences tudományos folyóiratban pedig most újabb rossz hatásról számoltak be: sok olyan dolgot kivilágítunk, amit korábban nem, ezzel pedig növeljük a fényszennyezettséget.

Egész pontos számok is igazolják ezt: 2012 és 2016 között globálisan minden évben 2,2 százalékkal nőtt a megvilágított felületek területe, leginkább Dél-Amerikában, Ázsiában és Afrikában. A szakértők egy VIIRS (Visible/Infrared Imager Radiometer Suite) nevű radiométert használtak, amely a látható és az infravörös tartományban lévő fényt észleli. 2011 októbere óta kering a Suomi-NPP nevű műholdon a Föld körül, segítségével nagyon pontos térképeket sikerült készíteni. A kamera szenzora azonban az 500 nanométer alatti hullámhosszú fényt nem képes észlelni, így néhány, egyre elterjedtebbé váló LED-es fényt nem érzékel. Összehasonlítva a projekt elején készített felvételekkel így néhány város sötétebbnek is tűnik, holott a valóságban éppen olyan fényesek vagy épp fényesebbek. A fényszennyezettség így a VIIRS-nél mutatottnál jóval erőteljesebb lehet.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Nyilván Európában is, de ott már arányaiban nehéz komoly növekedést produkálni, az öreg kontinensről ugyanis már korábban kiderült, hogy igen rosszul áll e téren: az európai és észak-amerikai emberek 99 százaléka marad le a csillagos égbolt gyönyörű látványáról bizonyos fokú fényszennyezettség miatt. Egy korábbi cikkünkben meg is nézheti, hogy milyen élményről maradunk le emiatt.

Felesleges dolgokkal növeljük a légszennyezettséget, Chris Kyba, a kutatás vezetője azt a példát hozta elő, hogy miért világítunk ki bicikliutakat olyan parkokban, amelyek eleve ki vannak világítva. Lehetne még rengeteg értelmetlen példát sorolni a LED-izzókkal történt spórolás következményeként.

A szakértők szerint a fényhasználat fenntarthatóbb formáiról kellene gondolkodni, arról, hogy hol, mennyi, milyen intenzitású fény alkalmazható. Kiemelik azt is, hogy a mesterséges fény környezetszennyező – például növeli a szén-dioxid-kibocsátást –, és a LED-izzók elterjedésével a Föld még kevesebb területén lehet megtapasztani a természetes fényciklusokat. Az emberek egészsége mellett az állatokra is veszélyes, egyes mikroorganizmusok és növények fennmaradását is nehezítik.

Forrás: hvg.hu 

Utoljára frissítve: csütörtök, 14 december 2017 12:46

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk