Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Vitamin és nyomelem társulások, források

A vitaminok, ásványanyagok és nyomelemek azok az alapvető tápanyagok, melyek nélkül szervezetünk, az egyes szervek egészséges működése elképzelhetetlen. Tanulmányok hosszú sora mutatta ki, hogy az alapvető betegségek többsége ezen elemek hiánya vagy megbomlott egyensúlya miatt alakul ki, és ezért pótlásuk a gyógyulás útját jelenti.

23 máj. 2007 Hozzászólás: Hozzászólás  

Nem elég azonban, ha csupán egy-egy vitaminnal, ás­ványanyaggal vagy nyomelemmel jól ellátjuk szervezetün­ket, mert felszívódásuk és élettani hatásuk kifejtése más vita­minokkal, ásványanyagokkal és nyomelemekkel is kapcso­latban van. A szinergia, szinergizmus azt jelenti, hogy egyúttal más vitaminokra, ásványanyagokra is szükség van a teljes hatás kifejtéséhez.

Például, ha E-vitamin hiányában szenvedünk - s ez igen gyakori -, hiába vesszük be jelentős dózissal - egészen a vitamintúladagolás megjelenéséig -, ha nem kíséri ez eset-ben A-, C-vitamin, szelénium és cink, eredményesen fel nem szívódhat. Átlagban 4-5 viatmin hiányát nevezzük meg egy-egy kórnál, s majd minden vitamin felszívódásához további 5-7 társult alapelemre is szükség van.

Az egészség útja az immunrendszerünk általános felerő­sítése, hogy védőpajzsként működhessen a külső behatá­sokkal szemben. Ennek érdekében, mégha kis mennyiségben is, de rendszeresen kell ellátnunk szervezetünket minden életfontos vitaminnal és nyomelemmel. Ez a kis könyv e cél eléréséhez kíván segítséget nyújtani.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Vitamin és nyomelem társulások, források

Alább a beépüléshez feltétlenül szükséges asszociációkat, társulásokat közöljük (3), és megjelöljük az egyes vitaminok, ásványanyagok, nyomelemek elsőrendű és kiegészítő forrásait is.

A-vitamin

Forrásai: (4) pitypang, baraboly, sárgarépa, paraj, petrezselyem; továbbá: búzacsíra, virágpor, cékla, metélőhagyma, zsázsa, káposzta, tök, katáng, sárgadinnye, sárgabarack, őszibarack, saláta, ementáli és camembert sajt, nyári vaj, paprika, mandarin.

Szükséges asszociációk: Az A-vitaminnal szinergetikusan hat a C-, E-, D-, és B-vitamin. A C-vitamint védi az oxidációtól; elősegíti az E-vitamin asszimilációját; a csontképzésben a D-vitaminnal együtt hat; B-vitaminnal együtt segíti elő a szövet-képzést, sebgyógyulást. Részt vesz a kálcium-, a foszfor- és a cink-anyagcserében.

B1-vitamin

Forrásai: csírázó gabonafélék, élesztő, teljes biogabona; továbbá: fehér bab, mogyoró, gesztenye, dió, szója, élesztő, búzacsíra és búzacsíra olaj, virágpor.

Szükséges asszociációk: A B1-vitamin szinergikusan együtt hat (egymás hatását fokozzák) a B-vitamin csoport tagjaival különösen a B2-, B3- és B9-vitaminnal. Mangán jelenlétére 'is szükség van, hogy a B1-vitamin beépüljön az anyagcsere folyamatokba, asszimilálódjék.

B2-vitamin

Forrásai: csírázó gabonafélék, búzacsíra, étkezési élesztő, roquefort sajt, mandula; továbbá: sajtok és nyers tej, teljes biogabonák, teljes élesztős kenyér, gombák, szója, gesztenye.

Szükséges asszociációk: Beépüléséhez a B-vitamin csoport többi tagjára, különösen a B1-és B6-vitaminra van szükség és foszforra, melyek hatását erősítik, potenciálják.

B3- (PP-, pellagra ellenes) vitamin

Forrásai: élesztő, csírázó búza, teljes élesztős kenyér, mandula (naponta 8 szem), aszalt sárgabarack.

Szükséges asszociációk: A B1-, B2- és B6-vitaminok esszenciális aminosavakban (szója) gazdag étrend kíséretében a triptofánból kiindulóan segítik a B3-vitamin szintézisét, felépülését. (A triptofán szükséglet 2/3-ad része a B3-vitamin felépítésére fordítódik.) A teljes gabonamagvak, hüvelyesek együttes fogyasztása az aminosavak teljes értékű bevitelét jelenti. A foszfornak is fontos szerepe van a B3-vitamin anyag-cseréjében.

B4-vitamin

Forrásai: élesztő, csírázó gabonafélék, tejes biogabonák; továbbá: búzacsíra, vassal kiegészített élesztő.

Szükséges asszociációk: Együtthatás a B-vitamin csoport többi tagjával, valamint vassal és rézzel.

B5-vitamin

Forrásai: csírázó gabonafélék, élesztő, gombafélék; továbbá: földimogyoró, lencse, feles borsó, szója, bab, dió, teljes gabonafélék, roquefort és camembert sajt, valamint méhpempő, virágpor, búzacsíra.

Szükséges asszociációk: A-vitaminnal a bőr- és szövet újraképződésében, regenerációban; valamint B6, B8 , B9 és B2 vitaminnal, de a B-vitamin csoport szinte minden tagjával. C-vitaminnal (fertőzések és stressz leküzdése). A szervezetben jelenlevő egyik kalcium frakció is szükséges képződéséhez, szintetizálásához.

B6-vitamin

Forrásai: csírázó gabonafélék, élesztő, szőlő, mandula, cseresznye; továbbá: szója, teljes gabona, káposzta paraj.

Szükséges asszociációk: A B6-vitamin kapcsolatai B2 és B5 vitamin, F-vitamin (gammalinolénsav), magnézium és cink, triptofán (esszenciális aminosav).

B7-vitamin

Forrásai: csírázó gabona félék, étkezési élesztő és tejes gabona; továbbá: burgonya és más gumók, paraj, tej, szója, virágpor, propolisz.

Szükséges asszociációk: B7-vitamin a vérszegénység kezelésében a réz és a vas nyomelemekhez kapcsolódik, ezekkel hat együtt.

B8-vitamin

Forrásai: élesztő, tej, földimogyoró; továbbá: száraz borsó, teljes gabonafélék, banán, lencse, káposzta.
Szükséges asszociációk: A-vitamin és a B-vitamin csoport tagjai, különösen B2 , B3, B5 és B6 vitamin.

B9-vitamin

Forrásai: nyers bioparaj, élesztő, csírázó magvak továbbá: nyersen fogyasztott zöldségfélék, teljes gabonafélék, hüvelyesek, klorofillban gazdag táplálék kiegészítők.

Szükséges asszociációk: A B-vitamin csoport tagja különösen a B5 vitamin (az őszülést gátolja) és a B2-vitamin vassal és rézzel együtt hat a vérképzés zavaraiban.

B1O-vitamin

Forrásai: élesztő, csírázó gabonafélék, mogyoró; továbbá: teljes biogabonák, földimogyoró, búzacsíra, virágpor.

Szükséges asszociációk: A B10-vitamin az összes többi B-vitaminhoz kapcsolódik, jelenléte elengedhetetlen a többi tevékenységhez, hatásához.

B11-vitamin

Forrásai: élesztő, tejtermékek; továbbá: csírázó gabona.

Szükséges asszociációk: A B11-vitamin társulására vonatkozó utalás nem található a szakirodalomban, de feltételezzük, hogy jelenléte szükséges az F-vitamin (esszenciális zsírsav) asszimilációjához, felhasználásához.

B12-vitamin

Forrásai: tamari szójaszósz, tejtermékek (tejszín); továbbá élesztő, soju, miso, tempeh (laktofermentált szójakészítmények), csíráztatolt gabona.

Szükséges asszociációk: A B12-vitaminnak szüksége van az összes többi B-vitaminra, különösen a folsavra, a B9-vitaminra, vele együtt hat a vérképre. A kobalt az egyik alkatrésze. A vas és a réz hatásfokozóan, szinergetikusan együtt hat ezzel a vitaminnal és a folsavval a vér vörösvérsejtjeinek képzésében.

B15-vitamin

Forrásai: sárgabarack mag (max. napi 8 szem), barnarizs, teljes biogabonák; továbbá: csírázó gabonafélék, élesztő, búzacsíra.

Szükséges asszociációk: A B15 vitamin kétségtelenül szinergetikusan együtt hat a B-vitamin csoport tagjaival, de az A- és E-vitaminnal is. 


 

C-Vitamin

Forrásai: fekete ribiszke, petrezselyem, káposzta; továbbá: minden friss gyümölcs, főként bogyófélék (málna, csipkebogyó), citrusfélék (citrom, grapefruit, mandarin), a legtöbb friss zöldség és főzelékféle, teljes biogabonák, pasztörizálatlan gyümölcslevek.

Szükséges asszociációk: A C-vitamin szinergetikusan együtt hat, társul szinte minden más vitaminnal. Az A- és E-vitaminnal több anyagcsere folyamatban vesz részt. A bioflavonoidok (P-vitamin) nagymértékben függenek az aszkorbinsavtól, ezzel együtt fordulnak elő a természetben. A legtöbb nyomelem csak úgy képes feladatának eleget tenni; ha a C-vitamin elegendő mennyiségben van jelen.

Bioflavonoidok

Forrásai: citrus gyümölcsök (narancs, mandarin, citrom, grapefruit) héja(5), szőlőszemek héja, pohánka, hajdina; továbbá: kémiailag nem kezelt rózsasziromból saláta, sárgabarack, eper, cseresznye, és a C-vitamin tartalmú táplálékok.

Szükséges asszociációk: C2, P-, K-vitamin, és szükséges a C-vitamin jelenléte is.

D-vitamin

Forrásai: napfény, csírázó gabonafélék, továbbá: kakaó, nyers tej, ementáli sajt, tengeri alga.

Szükséges asszociációk: A kálcium, a foszfor, az A- és az E-vitamin a D-vitamin fő kiegészítő tápanyagai; társ-tápanyagai.

E-vitamin

Forrásai: csírázó gabonamagnak, csírázó gabona olaj, hidegen sajtolt, első sajtolásból származó olajok; továbbá: zöldség- és főzelékfélék, olajos magvak (dió, mogyoró, mandula), tejes biogabonák, keményítős teljes kenyér, tengeri alga.

Szükséges asszociációk: Az E-vitamin felhasználásához elengedhetetlenek az F-vitaminok (többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak). Ugyanakkor ezek nélküle oxidálódnak. Szinergetikusan együtt hat az A- és a C-vitaminnal, valamint a szelén és a cink nyomelemekkel.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

F-vitamin

Forrásai: búzacsíra olaj, napraforgó és szója szűz olaj, vad-sáfrány; továbbá: első sajtolásból származó hidegen sajtolt szűz kukorica, dió, szőlőmag, szézám és tökmag olaj, borrágó és csészekürt olaj, feketeribiszke mag olaj.

Szükséges asszociációk: F-vitamin szükséges a vitaminok összességének egyensúlyához. Különösképpen kapcsolódik az E-, A-,C-, B6 és B8-vitaminokhoz, a cink, a magnézium és a szelén nyomelemekhez.

I-vitamin

Forrásai: szézámmag, szója, csírázó magok, élesztő; továbbá: grapefruit, teljes biogabona félék, szőlő, cukornádlé, paraj, virágpor, lecitinben gazdag termékek.

Szükséges asszociációk: Az I-vitamin együtt hat a B-vitamin csoport tagjaival, a J- és az F-vitaminnal.

J-vitamin

Forrásai: szézámmag, élesztő, szója, csírázó búza; továbbá: csírázó magvak, zöldségek, citrom, fehérrépa.

Szükséges asszociációk: A J-vitamin együtt hat a B-vitamin csoport tagjaival, az I- és az F-vitaminnal.

K-vitamin

Forrásai: csírázó lucernamag, káposzta és paraj; továbbá: joghurt, paradicsom, csírázó árpa és zab, szójaolaj, murok-répa és fehérrépa.

Szükséges asszociációk: A K-vitaminnal társulnak a bioflavonoidok, együtt tartják fenn a sértetlen vérkeringést.

Cink

Forrásai: csírázó gabonafélék és magvak; továbbá: lencse, zsázsa, fehérbab, szárazborsó, szója, spenót, burgonya, teljes gabonafélék, élesztő.

Szükséges asszociációk: B-vitamin csoport tagjai (főként B6-vitamin), réz és A-vitamin.

Fluor

Forrásai (6): paraj, fodroskel, pitypang; továbbá: csírázó gabonafélék, tengeri algák, sárgabarack, csírázó napraforgómag.

Szükséges asszociációk: A fluor együtthatói: az összes többi ásványanyag.

Foszfor

Forrásai: szézámmag, csírázó szója és csírázó gabonafélék (biogabonák); továbbá: elég széles körben megtalálható minden teljes (nem finomított) biotermékben: lencse, burgonya, fűszerpaprika, köles stb., valamint élesztő, sajtok, kecsketej, olajos magvak, hüvelyesek, tejes lisztek, alga, búzacsíra.

Szükséges asszociációk: Kálcium, magnézium, D- és F-vitamin.

Jód

Forrásai: tengeri algák, zöldbab, vöröshagyma; továbbá: fehérrépa, eper, ribiszke, retek, tej, szilva.

Kálcium

Forrásai: szója, mandula (max. 8 szem naponta), zsázsa, mák, szézám; továbbá: tejtermékek(7), csalán, mogyoró, szárított füge, szárazborsó, bab, teljes búzaliszt, rozsliszt.

Szükséges asszociációk: A kálcium anyagcseréjét meg-könnyítik az A-, a D- és a C-vitaminok. A kálcium hatékonyságához szükség van a kálcium, foszfor és magnézium helyes arányára. (Kétszer annyi kálcium, mint foszfor és magnézium).

Kálium

Forrásai: tofu szójakészítmény, csírázó napraforgómag, tengeri algák, zsázsa (elsősorban a csírázó); továbbá: olajos magvak, mazsola, hüvelyesek, burgonya; teljes búzaliszt, rozsliszt, zöldség- és főzelékfélék ( karalábé, karfiol, kelkáposzta, retek, zellergyökér), búzacsíra, virágpor.
Szükséges asszociációk: A kálium a nátriummal és a B-vitaminokkal kell társuljon, különösen B6-vitaminnal.

Kén

Forrásai: teljes tej, feketeretek (ez a legelőnyösebb): továbbá: vöröshagyma, teljes biogabonák, csírázó magvak, élesztő, szója, hüvelyesek (elsősorban csírázó formában), kecsketej, földimogyoró, mák, mandula, mogyoró, dió, fűszerpaprika, burgonya, spenót, emmentáli sajt, túró, búzacsíra, tengeri algák, virágpor.

Szükséges asszociációk: B-vitamin csoport tagjai, az aminosavak, a mangán és a réz. (Egyes aminosavak 'félépítésében, struktúrájában részt vesz a kén.)

Kobalt

Forrásai: laktofermentált szójakészítmények (tamari, soju, tempeh stb.), biolencse; továbbá: csírázó biolencse, teljes biogabonák, cseresznye, körte, tej (főként tejszín).

Szükséges asszociációk: A kobalttal a B-vitamin csoport, vas és réz kell társuljon.

Króm

Forrásai: élesztő, csírázó gabonafélék, teljes biogabonák; továbbá: fekete bors, kakukkfű.

Szükséges asszociációk: A króm csak kis mértékben (1%) építhető be a szervezetbe. Aktivitásához, hatékonyságához az szükséges, hogy társuljon hozzá elegendő B3-vitamin és bi-zonyos esszenciális aminosavak. A cink együtthatása ugyan-csak fontos, a cukrok anyagcseréjében játszott szerepe miatt.

Magnézium

Forrásai: mandula, szója, teljes biogabonák, továbbá: csírázó magvak, biozöldségek és főzelékfélék, szójakészítmények, barnarizs, kukoricaliszt, zabpehely, mák, dió, mogyoró, hüvelyesek, kakaó(8); vöröshagyma.

Szükséges asszociációk: A magnézium a kálciumhoz és a foszforhoz képest helyes arányban kell jelen legyen. A B6-vitamin elengedhetetlen a felhasználásához, asszimilációjához. Védi az E-vitamint.

Mangán

Forrásai: mogyoró és más olajos magvak, szója, teltes biogabonák; továbbá: hüvelyesek, csírázó magvak, zöldség és főzelékfélék (paraj, cékla, petrezselyemgyökér, zöldborsó, fejessaláta), barna kenyér

Szükséges asszociációk: A mangán aránya a sejtmili-őben szorosan összefügg a réz, a foszfor és a kalcium arányával. A kelleténél több kálcium, foszfor, vagy vas akadályozza anyagcseréjét és a rézhiány arányosan növeli a mangán arányt. Szinergetikusan együtt hat a B-vitamin csoporttal és a C-vitaminnal.

Molibdén

Forrásai: tejes biogabonák (főleg csírázó állapotban), szója, hüvelyesek; továbbá: élesztő, zöldség és főzelékfélék (elsősorban biotermékek), búzacsíra.

Szükséges asszociációk: A molibdénnek együtt kell jelen lennie a vassal, a rézzel és katalitikus elemekkel.

Nikkel

Forrásai: szója, hüvelyesek, teljes biogabonák; továbbá: paraj; petrezselyem, friss bab, tengeri alga.

Szükséges asszociációk: A-, C- és P-vitamin (rutin).

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Réz

Forrásai: csírázó gabonafélék és hüvelyesek, tengeri algák; továbbá: szója, dió, mandula (max. napi 8 szem), zab, gombafélék, aszalt sárgabarack, gesztenye, zsázsa, olajbogyó, élesztő.

Szükséges asszociációk: A rézzel a C-vitamin, a vas és a cink kell társuljon.

Szelénium

Forrásai: csírázó gabonafélék és magvak, teljes biogabonák, vöröshagyma, élesztő; továbbá: biozöldség- és főzelék-félék, ananász.

Szükséges asszociációk: A szelénium, mint antioxidáns szinergetikusan együtt hat az A-, a C- és az E-vitaminnal. Felszívódását megkönnyítik az aminosavak és a B-vitamin csoport tagjainak jelenléte.

Szilícium

Forrásai: mezei zsurló(9), vöröshagyma, tejes biogabonák; továbbá: mogyoróhagyma, fokhagyma, metélőhagyma, őszibarack, retek; kelvirág, a főzelékfélék és gyümölcsökhéja(10) , tök, spenót; uborka, sárgarépa, száraz borsó, céklalé, borsó, céklalé, apróbojtorján.

Szükséges asszociációk: A szilícium szorosan együtt hat, együtt működik a kálciummal.

Vanádium

Forrásai: első préselésből származó hidegen sajtolt olajok, barnarizs, napraforgó mag (elsősorban a csírázó); továbbá: petrezselyem, szója, hajdina, csírázó lucernamag, sárgarépa, fokhagyma, tengeri algák.
Szükséges asszociációk: A C-vitamin védi a szervezetet a vanádium szükségesnél nagyobb mennyiségétől, kiválasztja, eltávolítja a felesleget.

Vas

Forrásai:(11) paraj, teljes gabonák, hüvelyesek; továbbá: mák, mogyoró, dió, napaforgómag; földimogyoró, mandula, kakaó, zabpehely, szárított vargánya, aszalt gyümölcsök (füge, sárgabarack, szilva, szőlő stb.), petrezselyem, szója.

Szükséges asszociációk: A vas felszívódásához C- és E-vitamin jelenlétére van szükség. A vérben a rézhez kapcsolódik, vele kombinálódik. A B-vitaminokat kíséri, lehetővé teszi anyagcseréjüket.

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: szerda, 19 július 2017 21:24

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk