Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Az otthonszülés szabadsága

ImageKorunkban sokat vitatott kérdés a szabadság. Sorban merülnek fel kérdések addig meg nem kérdőjelezhető témákban: Vajon meddig mehetünk el? Meddig mehetünk el a szabadságunkban mi emberek, ha a Föld kizsákmányolásáról van szó? Meddig mehet el a szülő a gyermekével szemben, ha a szigorról van szó? Meddig mehetnek el a diákok a tanárokkal szemben és fordítva? Meddig kínozhatunk állatokat a tudomány nevében? Meddig terjed az orvos szabadsága a betegével szemben? Hol kezdődik a szabadság és hol végződik a szabadosság?
28 szept. 2007 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

Az otthonszülés teljesen érthetetlen módon egy kényes kérdés, pedig már bocsánat, de hol van ez a téma mondjuk az első említett témához? Mégis egyesek úgy tesznek, mintha azon állna vagy bukna személyes jóllétük és biztonságuk, hogy sikerül e megbuktatni, lejáratni, felnégyelni, miszlikbe vagdalni azt az egyetlen embert, aki Magyarországon ma foglalkozni merészel az otthon szülni akaró nőkkel, akik vagy személyes tapasztalataikból kiindulva (lásd az otthonszülők honlapját) vagy mások horrorisztikus elbeszéléseiből kiindulva messzire elkerülnék a kórházakat, melyeknek már a neve is mutatja, (KÓR-HÁZ), hogy ott ugyebár egy egészséges gyermekét világra hozni szándékozó, egészséges anyának semmi keresnivalója, hiszen nincsen benne semmi kóros.

Ezt persze nem teljesen ugyanígy véli a nőgyógyászok többsége, akik sok-sok éves fáradtságos tanulmányaik alatt még csak nem is hallanak a normális szülésekről, az egészséges babák, egészséges megszületéséről, nemhogy a háborítatlan szülésről. Ugyan kinek van ideje a normális szülésekről hablatyolni a katedrán, amikor oly sok komplikációval szembesülhet szegény ártatlan orvostanhallgató. Jobb ha mindről, tud, legalább elméletben, és fel van készülve a lehető legrosszabb helyzetre is. Szegény jó szülészek csak egyetlen dologra nincsenek felkészítve: a normális lefolyású szülésre. Azzal nemigen találkoznak, mert elintézik maguknak, hogy még véletlenül se lehessen egy szülés normális. Hiszen miképpen is folyhatna egy szülés normálisan egy kórházi ágyra láncolt asszonnyal, akiből kilógnak a végződések, hol infúziót kap, hol borotválják, hol epidurált nyomnak belé, hol burkot repesztenek benne, mert a dokinak haza kell érnie vacsorára. Még az állatorvosok is tisztában vannak azzal, hogy bármelyik állatot háborgatják szülés közben, annak leáll a szülése. Nem kell hozzá éles fény, vagy hangos tüsszögése a végzős lébecoló, szájtátó orvostanhallgatóknak, nem kell tűket szurkálni beléjük, elég ha jelenlétével zavarja meg valaki az állatot, vagy halkat sóhajt, amikor nem kellene, és az állat abban a pillanatban berekeszti a szülést.

Asszonyaink, hála magasabb rendű intelligenciánknak arra kárhozottak, hogy képesek legyenek bármilyen helyzetben szülni. A legkicsavartabb, leggroteszkebb helyzetben is nyomjanak, ne sikítsanak, ne hisztizzenek, ne meneküljenek, ne vágják át annak a torkát, aki a hasukon ugrálva nyomja ki belőlük a kisbabát a szent tudomány nevében.

És egy ilyen helyzetben merészel bárki is bármit az otthonszülés szemére vetni. Geréb Ági szemére, aki lássuk csak, mit is csinál objektíven szemlélve? Talán bizony ő is, mint a klórházi orvosok, hazaslattyog munkája végeztével, és majd a szülésznők elvégzik a feladatát? Talán békésen szundít odahaza, míg a vajúdó nőt mások látják el, toldozzák-foldozzák? Talán aktívan hetyeg az ápolókkal, cigivel a szájában, amíg a baba feje a nyílásba nincs? Hát nem éppen. Geréb Ági teljes koncentráltsággal, nemritkán már nyolc órával a szülés előtt a születendő élet és a szülő nő körül él, lélegzik és mozog. Az embernek az az érzése támad, hogy egy kung-fu mester tesz-vesz körülötte, akit kizárólag az ő életének védelmére rendeltek oda. Nem hangzik el türelmetlen, vagy sürgető szó, vagy hang. Nincsen hangoskodás. Az egyetlen aki megengedheti magának ezt a luxust, az maga a szülő nő, akié a főszerep, aki a központ és aki szabadon dönthet helyzetről, időről, hogyanról, mikéntről, melegről, hidegről, hangokról, ruháról, folyadékról, táplálékról. És mit ad a véletlen, mégsem hányja le, vagy piszkítja össze a szülés helyét. De az sem zavar senkit, ha mégis.

Geréb Ági és mindazok, akik tőle tanulnak, vagy vele dolgoznak, valamiképpen ösztönösen hozzák magukkal a tudást, hogy csak egyetlen tilos dolog van szülés közben: az anyát zavarni. Tudják, hogy a szülés olyan ősi erő, amiben lehet bízni. Ami megalkotja önmagát újra és újra, mert ha nem így lenne, akkor rég kihaltunk volna. Tudják, hogy a gyengédség olyan táplálék, ami életben tart anyát és babát, amit nem pótolhat sem a sterilizáció sem a CTG. Senki sem vitatja, hogy egy váratlan komlikációnál jó ha az ember épp a műtő kellős közepén van, jobbján a szikével készen álló sebész, balján a profi anaszteziológus. Na de mégsem szerencsés csak azért műtőben szülni mindig és mindenkinek, mert előfordulhat, hogy baj van. Ez esetben ki se jöjjünk a műtőből, hiszen hányan meghalnak szívinfarktusban (mellesleg lényegesen érthetőbb okoknál fogva, és meglehetősen kiszámíthatóan) mégsem egy műtőben élik le az életüket.


Image Szemére vetik Geréb Áginak, hogy a nőknek nem áll szabadságában játszani gyermekeik életével. Mert ez ugyebár egy játék. Azt képzelik, hogy ezzel a címszóval betilthatják az otthonszülést, mert a nő szabadsága nem terjed odáig, hogy kockáztassa a kisbabája életét az otthonszüléssel. Nos ez esetben egyáltalán nem értem, hogyan lehetséges az, hogy legálisan vásárolhatnak anyák és apák dohányárút, más néven cigarettát a boltban, amit legálisan elszívhatnak, (mindenféle szankció nélkül) születendő gyermekükkel a hasukban, vagy épp már megszületett csecsemőjük társaságában. Esetleg felnövekvő gyermekeikkel egy légtérben. Bármikor. Mindig. Folyamatosan. „A dohányzás súlyosan károsítja Ön és környezete egészséget!” Nincsen: „Ha...” Nincsenek kitételek. Mindig károsít. A otthonszülés nem egy állandó veszélyforrás, az csak akkor válik veszélyessé, ha túl messze van a kórház, vagy túl későn jön a mentő és baj van. De bátran megnézhetjük a statisztikákat. Hányból hányszor volt mindez így?

Ha megnéztük rájövünk, hogy nem az él vissza a szabadságával, aki otthon szül, hanem az, aki a törvény tilalma és a józan ész ellenére a 130-as táblánál 180-nal vezet, pedig ott ül mögötte a gyermeke/i, és a szembejövőt szintén halálosan veszélyezteti. Meg mindenkit, aki mellett csak elhalad. Ettől függetlenül, bár nem minden autó német gyártmány, ahol köztudomásúlag nincsen felső határ az autópályán, mégis minden autó képes többel menni 130-nál. Szabadságunkban áll úgy dönteni, hogy veszélyeztetjük magunkat, családunkat és sok más embert a száguldásunkkal, de nem szülhetünk otthon, mert ahhoz nem vagyunk elég szabadok. Szabadságunkban áll ételszínezékekkel és E-számokkal teletömni önmagunk, gyermekeink és mások ételeit, de nem szülhetünk otthon. Szabadságunkban áll óriásplakáton hirdetni a fehér cukrot, mint csodás táplálékot, pedig ma már csak egy ökör nem tudja, hogy halálos méreg. Szabadságunkban áll a gyermekfilmek elé horrorfilmek bemutatóját tenni, a Mikulás kezébe coca-cólát adni, és gyilkolni Krisztus nevében, de otthon nem szabad szülni, mert idáig nem terjed a szabadságunk.

Otthon szülni tilos, mert nem kockáztathatjuk a gyermeket, de ha a jó szülőpár egyszer elhagyta gyermekével a kórházat, többé a kutya se kérdezi meg tőlük, hogy vajon jól bánnak-e a gyermekükkel, és nem veszélyeztetik-e annak testi és lelki életét az életmódjukkal. Hogy karjukba veszik-e aha bánatos, vagy pedagógiai célzattal sírni hagyják, mert a beste majd megtanulja, hogy ne zavarja felnőttek életét. Hogy szoptatja-e az anyja, vagy inkább implantált mellét féltve tápszert ad neki, kockáztatva ezzel az egészséges bélflórát és az immunrendszer szabályos kialakulását, vagyis mindent, ami későbbi életében az egészségének alapja lehetne. Hogy mikróban melegített nyákburgert eszik-e a gyermek ebédre, vagy főz neki a nagymami, aki legalább még tudja mi az az otthoni koszt. Merthogy bármi furcsa: az otthoni koszt, nem azt jelenti, hogy otthon fogyasztja el a gyremek azt, amit a meki-ből hazahoz. Az otthoni kosztban olyasmi van, amit csak az emberi kéz tehet bele az élő táplálékba. Hogy ittas apja hányszor esik neki a nadrágszíjjal, míg anya a spejzban lapul remegve? Sorolhatnám még mi mindenen megy keresztül az átlag polgár, mire eléri a tizennyolc éves kort, amikor végre senki sem emelhet rá büntetlenül kezet vagy árthat más módon csak azért mert ő a szülő.

Nos nem csoda, hogy vannak, akiket ezek az elég gyenge lábakon álló vádak mindezek után nem győznek meg túlságosan, és nem adják fel. Nem adják fel azt az álmot, hogy gyermekük szemét ne hasítsa neonfény, ne túrjanak az orrába, és ne rázzák születése után két lábánál fogva, fejjel lefelé, meztelen, érzékeny bőrét csapkodva, hogy légzésre serkentsék, aminek szabályos beállását a zokogás jelzi az orvosok számára. Nem adják fel az álmot, hogy gyermeküket ne túrják, mérjék, fogdossák, nyomkodják, karcolják tűkkel, sértsék szemüket cseppekkel, lámpákkal, bántsák durva szavakkal. Nem adják fel, hogy két karjukba zárják, mihelyt a baba kibukkan és addig tartsák gyengéden, míg lágy pihegése jelzi, készen áll arra a nagy kalandra, amit légzésnek hívunk, és akkor elvágják a köldökzsinórt. Hogy az első amit meglát az édesanyja arca legyen, és mosoly terüljön el a picinyke ajkakon, amit először ér levegő. Nem adják fel, hogy a megszületett élet egyetlen másodpercre se kerüljön ki édesanyja karjából, az egyetlen helyről, ahová való. Hogy akkor szophasson, amikor csak akar, addig, ameddig csak akar. Hogy a születés maga lehessen a teremtés, ahogyan az megadatott.

Nem adják fel, mert mindenkinek alanyi jogon jár, hogy szabadon, békében és szeretetben és háborítatlanul szülhessen és születhessen meg, akárhol is él ezen a bolygón. Még akkor is, ha Magyarországon él.

 

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk