Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

A szépség és a sebesség - Kormos Veronika országúti kerékpáros Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Kormos Veronika háromszoros felnőtt időfutam Magyar bajnok, 2013 óta versenyzik az országúti kerékpársport World Tour női elitjében. Erőssége a hegymenet és az időfutam versenyszám. Vele beszélgettünk a nemzetközi kerékpáros tapasztalatairól és a hazai kerékpározás jövőjéről. És persze a Giro is szóba került...

07 febr. 2020 Hozzászólás: Hozzászólás  
A szépség és a sebesség - Kormos Veronika országúti kerékpáros Foto: Kormos Veronika archívum

Bemutatkozás

15 évesen tetszett meg a kerékpározás a gimnáziumom által szervezett nyári biciklistáborban. Előtte már 6 éves koromtól kezdve lovagoltam és suli után mindig egy istállónál dolgoztam arab telivérekkel. A sportban engem leginkább a természet, szabadságérzet és a sebesség vonzott. Később alakult ki a versenyszellem bennem valamint a teljesítmény-orientáltság. Nagyon tetszett ahogy akkor még mountainbike-kal a pilisi erdészeti utakon kikerülgettem hegynek felfelé az országúti kerékpárosokat. Egyszer-kétszer meg is szóltak, hogy miért nem cserélem le a mountainbike-ot országútira.

Majd kis idővel később meg is történt!

  • 2010 óta versenyzem országúton, a KSI szakosztályában kezdtem. Hamarosan jött a vágy, hogy szeretnék 100-150 fős rangos nemzetközi női versenyeken is indulni.
  • 2013-ban teljesült az első nagy álmom: lehetőséget kaptam egy első osztálybeli belga bejegyzésű csapattól (Sengers Ladies Cycling Team) egy versenyszezonra. Olyan versenyzőket ismertem meg itt a csapattársaim között mint Anna van der Breggen, Christine Majerus vagy Sophie de Vuyst. Fantasztikus első év volt, rengeteget tanultam.
  • 2014-ben 21 évesen megszereztem első Magyar bajnoki címem a felnőtt nők között időfutam versenyszámban amit 2015-ben sikeresen megdupláztam. Ezt követően sajnos 2-3 éven át stagnált a fejlődésem – csupán top 10-es eredményeket sikerült elérnem néhány belga, francia, osztrák versenyen és hegyi Magyar bajnoki címet szereztem - viszont a versenyzés mellett dolgoztam egy belga sportmédiumnak. Sikerült kiépítenem egy széles nemzetközi ügyfélkört főként kerékpáros rendezvények, utazási irodák és európai országok turisztikai szervezeteivel.
  • 2019-ben nagy öröm volt újra Magyar bajnoki címet szerezni időfutam versenyszámban.

Milyen az átlagos napod egy külföldi csapatban versenyezve? Kivel és hogyan edzel?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Idén a Ventus Cycles versenyzője vagyok, a névadó szponzor egy új holland kerékpárgyártó a piacon. Felkészülésem javarészt barátommal együtt végzem, ő is magyar kerékpárversenyző. Fantasztikus megosztani a kerékpáros szenvedélyünk.Télen sok 4-5 órás edzésem van nekem is, így lényegében az egész napot együtt töltjük nyeregben. Én “hegy- és időfutammenőként” sík és dombosabb utakon az ő szélárnyékában tudom a megfelelő pulzuson/watton tartani a tempóját, de a hosszabb hegyeken gyakran visszafordul rám természetesen.

Hogyan sikerült beilleszkedned, milyenek a külföldi csapattársak, barátok, edzők?

2020-ban privát szponzorok támogatásával folytatom a versenyzést, így lényegében csak ketten vagyunk a Ventus Cycles csapatában. A magántámogatóimnak ajánlom idén minden eredményem, minden hirdetési felületet amit egy kerékpárversenyző nyújthat. Amikor UCI kategóriás versenyen indulok idén (pl szezonkezdő verseny Tour of Valencia 2.2) egy kölcsönszerződéssel vendégversenyzője leszek más UCI női csapatnak. Szerencsére kapok ilyen meghívásokat.

Mik a kedvenc edzéseid, és miket nem szeretsz?

kormos veronika 2020 interju profil

Nagyon szeretek a francia Alpokban edzeni és magaslaton lenni. Alp d’Huez kerékpáros paradicsomában támogat a Hotel La Foret Maronne, egy gyönyörű kerékpáros barát szálláshely, Ide szinte bármikor elmehetek edzőtáborozni a nyári szezonban. Ilyen kedvenc helyem az olaszországi Livigno is, az Alpen Village Hotel, ahol megismerkedtem párommal 2018-ban, aki akkor még a Pannon Cycling Teamben versenyzett.
A sík terepeket nem nagyon kedvelem, a monoton edzések számomra a legnehezebbek.

Miben más az nemzetközi kerékpáros élet, mint a hazai?

Belgiumban és Franciaországban mindig fantasztikus közönség előtt versenyzünk, akár UCI, akár csak egy regionális futamról van szó. A médiában is sokkal magasabb az olvasottság, nézettség, most már a legtöbb női verseny is élőben közvetítik a nemzeti televíziók és sok újsághír /online hír jelenik meg kevésbé rangos versenyekről is.

Milyen technikával edzel, versenyzel? Mi az ami még "álom", a jövőben szeretnéd kipróbálni?

Személyre szabott Ventus SLR1 országúti kerékpárral versenyzem idén, Shimano Ultegra szettel szerelve (mechanikus) és OHR Cycling kerékszettel. A bringán különleges Fouriers alkatrészek vannak mely egy svájci manufaktúra egyedi terméke. Amit nagyon várok a Ventus SLT időfutam kerékpár kipróbálása. Ezzel a csúcsgéppel várhatóan áprilistól kezdhetek edzeni, összeszokni vele. ?

Ritka időfutam kerékpárban az XS méret (az én magasságom 1,62m), de szerencsére nekik van ilyen a kínálatukban!

kormos veronika 2020 interju ventus time

Kedvenc versenyek, helyszínek? Álomverseny, sport cél?

Szeretem a belga versenyeket főként az Ardennekben és a holland Valkenburg környéki klasszikusokat. Franciaországban és az Olaszországban is szívesen indulok, de a spanyol Valenciai kör is nagyon motivál. Tavaly a Karinthiai kör is egy olyan többnapos volt Ausztriában ahova szívesen visszatérek 2020-ban is!

Célom 2020-ban a Magyar bajnoki cím megvédése és az Országúti Bajnokságokon győzni.

Nemzetközi futamokon első lépésként top 10-ben végezni és mindent megteszek hogy dobogóra állhassak minél több alkalommal. Ezért is választottam a versenyprogramomba World Tour alatt kategorizált versenyeket, hisz sajnos nem tudok profiként teljesen az élsportnak élni és egyenlőbbek az esélyek ha olyanokkal versenyzem akik szintén dolgoznak a sportolás mellett.

Mik a terveid idén és a közeljövőben?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

2019 decemberében megszűnt az előző munkahelyem gazdasági problémák miatt. A versenyzés mellett folytatnám egy másik kerékpáros turizmussal foglalkozó magazinnál a munkám, mert ez remekül kombinálható a versenysporttal. Részben még nyitott kérdés, mert jelenleg a spanyolországi Calpe-n lakunk és készülünk párommal együtt a versenyszezonra.

Február 20-23 között indulok a Setmana Ciclista Valenciana (UCI 2.2 Valencia kör) versenyen.

Röviden a pihenésről, hobbiról is beszéljünk.

Kedvenc filmed, zenéd, könyved?

Film: Green Mile (Halálsoron), Judy, Rocketman
Zene: Armin van Buuren
Könyv: Dr Csernus Imre – Egy életed van

Kedvenc ételed, helyed, kikapcsolódásod?

Argentin Steak és Plateau de fruits de mer.
Kedvenc helyem Olaszország szinte bármely pontja.
Kedvenc kikapcsolódásom bármilyen lovas – kutyás program.

Szeretném megköszönni a hitet, a bizalmat támogatóimnak, akik 2020-ban a következők

Ventus Cycles, OHR Cycling, Supracomp kerékpáros ruházat, GripGrab kerékpáros kiegészítők, Hotel La Foret Maronne Franciaország, Perfect Smile Fogászat Budapest, MTS Ausztria - Roadbike Holidays, Sanapur Ortopéd Matracok Németország, iHair szalon Dunakeszi.

Hamarosan óriási esemény érkezik Magyarországra - a Giro d'Italia első napjai hazánkban kerülnek megrendezésre. Mit szólsz ehhez?

Szerintem hatalmas fellendülést fog hozni Magyarország turizmusának és remélem sok magyarhoz közelebb hozza a profi országúti kerékpársportot is. Az egyik legnemzetközibb, legszelesebb körben követett, legnézettebb sportág. A közeljövőben remélem minél több magyar vállalat felfedezi majd a kerékpársportban rejlő egyedülálló reklámfelületet és gazdasági értékeit.

És a másik oldal, ahogyan kezdted - a monti? Szoktál még terepen bicajozni?

A jövőben ismét szeretnem kipróbálni magam benne!

Kerékpárosként ki vagy téve az időjárás nehézségeinek, viszontagságainak. Hogyan viseled ezeket?

A hideget rosszabbul viselem, mint a meleget de a megfelelő minőségű aláöltözet, thermo kerékpáros ruházatban el tudok edzeni a fagyban is 4-5 órát ha kell. ? Rossz időben sokkal jobban szeretem a csoportos edzést, hamar eltelnek a kilométerek. ?

Veronika közösségi oldalai

Facebook sportoló oldal: https://www.facebook.com/kormosveronikaanna/

Instagram : https://www.instagram.com/veroniquekormos/

 

Utoljára frissítve: péntek, 07 február 2020 11:42

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)