Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Salomon Speedcross PRO, a legendás terepfutó cipő erőteljesebb rokona Kiemelt

A Salomon Speedcross PRO egy új dimenzió az ikonikus terepfutó cipő fejlődési vonalán. Szerencsém volt az első sorozatot is tesztelni a cipőből, majd a 3-as sorozatot is - a PRO ezekhez képest sok mindenben különbözik, miközben megtartotta az alaptulajdonságokat: gyors, dinamikus, mély talajra (sár, hó, homok, föld) optimalizált terepfutó edző és versenycipő. Az új Speedcross PRO ezekben szinte mindben erőteljesebb teljesítményű. Hogyan lehet ez? Lássuk az elejétől...

16 nov. 2016 Hozzászólás: Hozzászólás  
Salomon Speedcross PRO teszt Salomon Speedcross PRO teszt Foto: terepsport.hu

Első benyomások

A megszokott élénk, már-már szemkápráztató színkombinációkat megnyugtatónak találtam - egy teljesítményorientált cipőhöz illik ez a magamutogatás. Én a zöld/lime/neon színűt választottam, bár a chili/piros az igazán nekem való, de zöld cipőm még nem volt... Laposabb, áramvonalasabb, mint a névadó alaptípus, erre még visszatérünk.

Gyorsfűző (quick lace), Sensifit lábstabilizáló, Endofit belső réteg... a legfontosabb "extrák". Nem kellett sok idő (pár másodperc), hogy már el akarjak indulni kipróbálni... de minden cipőmet futás előtt bejáratom, így most is ezt tettem, első alkalommal csak utcai viselet volt, majd egy rövid kocogós edzésre vittem el, hogy a harmadik alkalom már igazi terepfutás legyen...

Kényelem, ami szükséges

Én szeretem, ha egy cipőben van hely a lábamnak, ez a cipő sem szorít sehol, a lábfejnél kellően széles. Van aki ezt nem szereti, de itt jön az Endofit - egy vékony, rugalmas, zokniszerű belső rész, ami stabilan tartja a lábfejet mozgás közben, miközben a cipő nem szorítja, amikor a sokadik kilométer után kicsit (természetes és normális módon) megnő a lábfej mérete.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A gyorsfűző és a hozzátartozó zseb teljesen passzentos, minden azonnal és könnyen működik (ezt több saras és hideg alkalommal is megtapasztaltam, akár terepfutó, akár tereptriatlon vagy terepduatlon versenyen).

Hatékonyság, technika

Rugalmas, gyors, dinamikus...élmény vele gyorsan futni. A lassú tempót nem segíti, ösztönzi az embert a nagyobb teljesítményre. Mind az érkezés, mind az elrugaszkodás kellően támogatott, a laposabb talp bőven elegendő csillapítást és és kellő dinamikát biztosít egy átlag körüli súlyú és nagyobb sebességgel futó sportolónak.

Terepen...

A talp mintázata jelentősen fejlődött a 3-as sorozathoz képest is, oldalirányban (pl. meredek lejtőn oldalazva vagy buckás-gödrös terepen) sokkal stabilabb, mint elődei, emelkedőn szélesebb tartományban lehet terhelni, az orrkialakítása agilisabb. Lejtőn szintén stabilabb köszönhetően az alacsonyabb építésnek és a jobb talpmintázatnak.

A talp első része még mindig kicsit puha, az élesebb köveket még meg lehet érezni egy-egy fájdalmasabb pillanatban, de ebben is sokat fejlődött a cipő elődjéhez képest, nekem talán 2-3 ilyen alkalom volt a teszt 7 hónapja alatt.

Használtam nagy sárban, sűrű talajon, ahol szinte semi sár nem ragadt rá, vizes, híg saras környezetben (Lemkowyna), homokos, száraz talajon, mély erdei talajon... minden esetben teljesen stabilan és biztosan segítette a futást. A talp és a felsőrész is.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A korábbi modellekhez képest meglepően jól viselkedett nedves köveken, sziklákon (új anyagösszetételének köszönhetően), stabil és erős tartást biztosít.

Betonon alig futottam vele (nem is arra készült, kár koptatni), de a tesztelés miatt futottam vele pár km-t úton is, ahol gond nélkül adja magát a 3 perchez közeli tempóhoz is.

Szellőzés

Talán ez az egyetlen nem piros pont a cipő esetében, a szövete nem szellőzik kellően, nagy melegben könnyebben izzad meg az ember lába. Nekem ez két alkalommal okozott kényelmetlenséget, nyári kánikulában a 20. km után olyan volt a cipő, mintha pocsolyába léptem volna. Vizes, sáros terepen használat után lassabban és nehezebben szárad meg, mint a legtöbb társa. Ugyanakkor nem tartja igazán a vizet, tehát nem nehezedik el ilyen esetekben sem, csak a kényelmi szintje csökken.

Ajánlott / nem ajánlott

Kizárólag terepfutáshoz ajánlom (edzésen kerüljük el vele a betont, de versenyen nyugodtan fel lehet pörgetni a sebességet), főleg laza, mély talajra, sárba, hóba. Száraz időben, normál talajon is teljesen megfelelő a teljesítménye.

Kemény talajon kicsit bizonytalan a cipő (de mégis sokkal jobb, mint az alapmodell), nedves köveken érzékeny, tapasztaltabb futók ezt könnyen korrigálhatják.

A talp kialakítása miatt nem javaslom lassú (főleg nem lassú és hosszú) futáshoz. Ugyancsak nem javasolt a normál súlyuknál több, mint 25%-kal nehezebb futóknak (ez természetesen nem egzakt szám!).

Jelenleg a cipőm elhagyta a 600 km-es határt, nincsen rajta észrevehető sérülés. Csak kézzel mosom, teljes mosást csak egyszer kapott a 7 hónap alatt, általában meleg vizes szivaccsal letörlöm a koszt róla, a szabad levegőn szárítom.

Aki szerette a Speedcross alapmodelleket, és szeretne még gyorsabban, dinamikusabban futni, annak a PRO verzió igazán jó választás lehet. Igazán hosszú távokhoz, főleg kemény talajon én nem használnám.

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: csütörtök, 01 december 2016 09:39

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk