Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. április 28. Vasárnap  Ma Valéria és Nimród napja van.  

Elhunyt Ladislav Kulanga, a tátrai rekorder

  • Állapot: Aktuális

Életének 71. évében szeptember 14-én elhunyt Ladislav Kulanga, a Zamkovszky és a Kő-pataki menedékház egykori bérlője, tátrai teherhordó, több tátrai teherhordó rekord birtokosa. Teherhordóként 207,5 kg-ot vitt fel a Zamkovszky menedékházba, 151 kg-ot Téry menedékházba, 141 kg-ot a Hosszú-tavi menedékházba, és 211 kg-ot vitt le a Kő-pataki menedékháztól a felvonó Štart állomásáig.

18 szept. 2020 Hozzászólás: Hozzászólás  
Elhunyt Ladislav Kulanga, a tátrai rekorder Foto: magas-tatra.info

Ezek a Hosszú-tavi menedékház kivételével máig megdönthetetlen rekordok, azt két évvel ezelőtt 148 kg-al sikerült megdönteni.

„Nem a rekordok miatt hordtam nagy súlyokat. Magam miatt vittem. Megvizsgálták az ízületeimet. Nem látszik rajtuk, hogy egész életemben súlyos terheket cipeltem” – mondta az apró termetű férfi.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

1968-ban, 19 évesen vett először hordkeretet a hátára, és ment fel vele az akkoriban Nálepka kapitányról elnevezett, ma Zamkovszky menedékházba. Sportolóként és jégkorong-kapusként jól bírta a terhelést.

„80 kiló körüli árut pakoltam fel, de nem volt vele gondom" – emlékezett vissza.

Az utolsó pillanatig dolgozott, egészen a közelmúltig hordkerettel a hátán látták, amely mint mondta, békét hozott az életébe.

„Elég csendes ember vagyok, ezért mindenki azt hiszi, hogy mérges vagyok. De azt gondolom, hogy a szavak néha szükségtelenek, felesleges tovább értelmezzük őket. Ez a tisztaság, a teherhordás, a völgybe való kilátás sokkal többet ad nekem, mint szavak. Nagy erő ez” – mondta a „Podtatranské noviny” című lapnak adott interjúban.

A tátraiak azonban leginkább a Kő-pataki menedékház (Skalnatá chata) bérlőjeként emlékeznek rá, mellyel beírta magát a Tátra épületeinek történetébe. Az eredeti épület alapjain újjáépítette a menedékházat, melynek ő maga volt a gondnoka, ezt az utóbbi időben fia, Pavol Kulanga vett át tőle.

Forrás: magas-tatra.info 

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk