Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. május 26. Vasárnap  Ma Fülöp és Evelin napja van.  

Téli túlélő gyakorlat Litvánia havas erdeiben Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Nemcsak hobbi és játék az erdei túlélő gyakorlat, a "bushcrafting". A belga katonaság Litvániában állomásozó alakulatainak a tél vége is speciális felkészüléssel telt, ahol az egyes alegységek pár napot az erdőben töltöttek, minden komforttól távol. A "Bataillon de Chasseurs Ardennais" egységei szakasz szinten járták az erdőket és ismerkedtek a túlélés fortélyaival.

04 jan. 2023 Hozzászólás: Hozzászólás  
Téli túlélő gyakorlat Litvánia havas erdeiben Foto: joint-forces.com

A ruklai erdőkben túlélési képességeiket óvóhely-menedék építéssel, tűzrakással, sebesülés ellátással, tájékozódási gyakorlatokkal és álcázással bővítették. A 3-5 napos gyakorlat során csak az a felszerelés volt velük, amit saját málhájukban magukkal tudtak vinni. A túlélési gyakorlatot megelőzte egy éleslövészettel egybekötött hadgyakorlat, a "RESOLUTE STALLION".

A csapat vezetője egy olyan katona volt, aki több típusú SERE (Survival, Evasion, Resistance & Extraction) gyakorlaton is részt vett már. Ő röviden így jellemezte a képzést:

„A fizikai oldal kemény, de a mentális oldalát gyakran alábecsülik. Kihívást jelent több napig elszigetelten élni, étel vagy ivóvíz nélkül a közelben. Valóban vigyáznod kell magadra, tudva, hogy téged keresnek. Egy pillanatnyi lelki békéd sincs.”

A szokásos SERE képzéshez képest Litvániában a túlélési kiképzés nem volt megerőltető. Ez a többnapos bevezetés a menedékek építésével kezdődött, a nagyon primitívtől a teljesen kiépítettig terjedt, kizárólag a természetben található anyagokat használták, például a kidőlt fák az építkezéshez és fenyőágak az építmény lefedéséhez.

Survival BEL Det eFP 03

Télen, a hóban is egy idő után mindenki kiszárad, megszomjazik, ha nem is veszi észre. Ezért nagyon fontos a folyadékpótlás. Hideg, jeges vizet nehezebben iszik az ember, ezért emiatt is fontos a tűzgyújtás. Mivel a hőmérséklet továbbra sem emelkedik fagypont fölé, a tűz jól jön az melegedéshez is, hogy könnyebb legyen átvészelni az éjszakát.

A tűz meggyújtásához gyufa vagy öngyújtó nem megengedett. Az belga hegyivadászok szikragyújtó segítségével próbáltak életet lehelni a tűzbe, a szikrákat közvetlenül a korábban lehántott faforgácsra irányították. A páratartalom, a hó miatt ez nehéz első alkalommal, de végül mindenkinek sikerült.

Survival BEL Det eFP 22

Az utolsó technika, amelyet a szakasz katonái megtanultak, az élelem megszerzése, amely most pisztrángfogás és előkészítés volt.

„A túlélés kérdése alapvető, de a természet tisztelete továbbra is nagyon fontos. Csak azt vesszük el, amire végképp szükségünk van, hogy a természetben hagyott lábnyomunk a lehető legkisebb legyen.” – mondja a vezető.

Ezután az ételt az előzőleg meggyújtott tűz fölött sütötték meg. A hideg, havas és jóval fagypont alatti hőmérsékletű erdőben mindenki nagyon jól aludt, sikeresen zárult a képzés.

Forrás: joint-forces.com 

Free Joomla Lightbox Gallery
Utoljára frissítve: csütörtök, 17 augusztus 2023 11:20

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk