Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. május 16. Csütörtök  Ma Mózes és Botond napja van.  

Dósa Eszter és Blazsó Márton nyerték az I. Decathlon – Borsodnádasd XCO Kupát

  • Állapot: Archív

XCO Magyar Kupafutammal mutatkozott be a Mátéhegyi Ökopark

Dósa Eszter, Blazsó Márton, Decathlon, Borsodnádasd Kupa, XCO, mtb, kerékpár

A hétvégi versenybőség, valamint talán még inkább az időjárási helyzet okán a vártnál kevesebb versenyző jelenlétében zajlott a mögöttünk hagyott hétvégén az I. Decathlon – Borsodnádasd Kupa, a XCO Magyar Kupasorozat idei harmadik fordulója. Egy azonban biztos, aki ott volt a Mátéhegyi Ökopark és Sportcentrum Közhasznú Egyesület életének első, a területet megnyitó rendezvényén, biztosan nem bánta meg, hogy ezt az összességében igen hangulatos eseményt választotta.

10 jún. 2012 Hozzászólás: Hozzászólás
(0 szavazat)
 
{jb_greenbox}

A civil összefogással kialakított Mátéhegyi Ökoparkban a szombati pályabejárás alkalmával a versenyzők egy rövid, de annál több szintkülönbséget tartalmazó pályával ismerkedtek meg – a 3,5 kilométeres körön közel 300 méter szintkülönbséget lehetett mérni.{/jb_greenbox}

Az ekkor még teljes egészében száraz nyomvonalon a legjobbak bő 12 perces köridőkről tudtak beszámolni, amely adatok vasárnap reggelre már érdektelenné is váltak. Ennek oka az éjszaka során lehullott csapadékmennyiség volt, mely igencsak átszabta a talajviszonyokat.

{jb_iconic_tick}A reggeli csapatvezetői értekezlet is ennek szellemében zajlott, több kategória kapcsán körszám-csökkentést eszközöltek a résztvevők.{/jb_iconic_tick}

A versenynapot nyitó U9-es, majd U11-es és U13-as korcsoportok futamára már kezdett kiderülni az idő és emelkedni a hőmérséklet, így egyre jobb körülmények között körözhettek a fiatalok. Az első igazi összecsapás is megvolt már az utánpótlás-kategóriák versenyzői között: U13-ban igen izgalmas versenyt vívott az első öt helyezett ifjú hegyikerékpáros.

A nagy pályát birtokba vevő első rajtban aztán már azt mutatták a köridők, hogy minden helyre állt, a fiatalok a szombat délutánival szinte teljesen megegyező gyorsaságot produkáltak. A rajtot a Cube – Csömör versenyzői uralták, U15-ben Valter Attila, U17-ben pedig Erdélyi Attila – mindketten magabiztosan nyerték korosztályukat.

A 12:15-ös rajtban Szlovákgyarmat után újra Vertich Tamás (Salgótarjáni HKE) állhatott fel a másodosztály dobogójának tetejére, míg a master 1-eseknél Táncos Gábor (KTM – DigitalJet) uralta a mezőnyt.

A 14 órás elit rajtra már újra elkezdtek gyülekezni a fellegek a lényegében szinte teljesen felszáradt terület felett. Az első körről még szárazon visszaérkező Blazsó Márton (VKE – Nelson) minimális előnyt gyűjtött Búr Zsolt és Fenyvesi Péter (mindketten Bringabanda SC) előtt. A második körtől kezdetben szépen, csendesen újra elkezdett hullani az égi áldás, mely eleinte még nem nagyon zavarta a versenyzőket. Az XCO versenyhez képest igen szép számú érdeklődő közönség legfőképpen azt szemlélhette, milyen ütemben gyűjtögeti a másodperceket Blazsó az ellenfelei előtt.

{jb_warning}Aztán a negyedik körről való visszaérkezéskor már felhőszakadásról is csak jóindulattal lehetett beszélni, ami pár perc múlva elérte a bírói testület „ingerküszöbét" is. {/jb_warning}

{jb_info}Egy részről a hirtelen lehulló, igen komoly mennyiségű csapadék a pálya egyes részeit közel járhatatlanná tette, más részről pedig – ami talán még inkább aggályos volt – a nyomvonal közvetlen közelében csapkodó villámok sem szolgálták a versenyzők biztonságát – így a bírói testület a szervezőkkel egyetértésben a hat körös elit futam ötödik körében leintette a versenyt. Ezzel a döntéssel a versenyzők többsége is egyet értett, az ekkora már jelentős, több mint négy perces előnyt összegyűjtő Blazsó is köszönettel vette tudomásul.{/jb_info}


- Nekem nagyon tetszett a pálya, mely alapjában véve a fölfelékre volt kihegyezve – nyilatkozta a verseny elit férfi győztese, Blazsó Márton.

- Az igen meredek emelkedőkön még akkor is fel lehetett menni, mikor elkezdett vizesedni – csak a jó nyomvonalat kellett megtalálni. A mögöttem érkezőket szemmel tartottam, a jól belátható felfelék végén néztem, hogy miként alakul a dolog. Az előnyöm ellenére nem vettem vissza a sebességből, hiszen bármi történhet, a végére számítottam a tolásra is, kellett minden másodperc. A nagy eső után aztán lényegében járhatatlan lett a pálya, volt olyan lejtő ahol nem nagyon tudtam, hogy most itt „mi is legyen"...

A hölgyeknél Dósa Eszter (Vitalitás SE), míg az U19-es férfiaknál Bányai Dominik (Pilis CCC) nyerték az elit futamot – ezen esetekben teljes, az eredetileg kiírt körszámoknak megfelelő versenytávokon. A szűkebb versenyzői létszám mellett lebonyolított borsodnádasdi eseményen ami a szervezők lelkes csapatán múlt, abban nem volt hiba – az egész versenynap pontosan és hiba nélkül zajlott, a debütálás tehát sikeres volt.

A remények szerint a helyszín állandó pontja lesz a hazai hegyikerékpáros életnek és a jövőben minél többen részt vesznek majd az itt rendezendő eseményeken – ebbéli reményeit Katona Kálmán, a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség elnöke is kifejezte az esemény zárásaként.

I. Decathlon – Borsodnádasd Kupa
írta: Kéri István
fotók: Gyárfás – Tóth Gábor

A www.terepsport.hu oldal főszerkesztője, koordinátora. A X2S TEAM edzője és versenyzője.

Bemutatkozás duplanyil

Webhely: www.triatlonedzo.hu/

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk