Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2019. augusztus 22. Csütörtök  Ma Menyhért és Mirjam napja van.  

Dupla Ironman 2007 - világbajnokság

  • Állapot: Archív
Hoor AnikoHoór AnikóIsmét egy magyar sportsikert van alkalmunk közzétenni. Ezúttal a személyes benyomásokról. Hoór Anikó beszámolója - hogyan lett bronzérmes.
Figyelem! A beszámolóm a dupla Ironmanről egy kicsit hosszúra sikeredett, mivel a verseny is hosszú volt. Így csak akkor ülj neki olvasni, ha van rá elég időd, hogy 3 oldalt végig olvass. Itt mindent leírtam, amilyen a verseny volt, amit éreztem a verseny közben, stb.
07 jún. 2007 0 comment
(0 szavazat)
 
 
Íme a beszámolóm:

Igazából már tavaly szerettem volna indulni a dupla ironman-en, de a munkám miatt sajnos a hosszabb edzések háttérbe szorultak, és így nem volt értelme elindulni. Na, de majd jövőre!

Így tehát decembertől célirányosan készültem erre a versenyre, csak ez a cél lebegett a szemem előtt. Sok úszás, télen spinning, március elején pedig irány Ciprus. 1 hét Hawaii, tengerpart és persze a lényeg, a biciklizés, csodálatos környezet. Jó alapot teremtett a későbbiekhez.

A futásra teljesítménytúrákkal készültem nagyobb részt, na és persze Sárvár 24 órás. Az első 24 órásom. Ez volt a főpróba a dupla im. előtt. Itt a fő célom nem a km mennyiség elérése volt, hanem hogy végig mozogjam a 24 órát. Ez sikerült is.

A 24 órás után már nem erőltettem a futást, inkább a kerékpárra és az úszásra fektettem a hangsúlyt. Mikor a 24 óráson Andi (Gaandi) mondta, hogy kb. 2 hónap után kezdett visszarázódni a futómozgása, úgy gondoltam magamban, ugyan már, 2 hét és el is felejtem. Aha, gondoltam én! Most már tudom miről beszélt. Kb. a dupla im. hetében éreztem, hogy na talán most már tűrhetően megy a futás.
Csütörtökön reggel tehát irány Neulengbach, a Bécsi Erdő. Előtte még Pesten beugrottunk a Nellába, egy kerékpár átnézésre.

Neulengbach egy völgyben helyezkedik el, körülötte nagy hegyek. Mikor odaértünk, egyből a főrendező, Manfred köszöntött név szerint. Elkezdtük felverni a sátrunkat, közben megérkeztek Forresték (Elek Endre), ők már bejárták a várost. Másnap elmentünk bejárni a kerékpáros pályát. Eléggé kanyargós. Kifelé szembeszél és ráadásul emelkedik is. Mi lesz itt holnap? De visszafelé lehetett 30-35-el gurulni.
Még a technikai megbeszélés előtt felavattam az új hosszujjú neoprénemet, amit előző nap vásároltam a Decathlonban. Hát, mit ne mondjak, úgy éreztem benne magam, mint a Michelin gumiemberke.

hooraniko-duplaironman-800.jpg
A technikai megbeszélésre már együtt volt a magyar csapat, este pedig ünnepélyes megnyitó következett. A megnyitó előtt pezsgőzés, koccintás (habár szívesebben koccintottam volna inkább a célba érkezésem alkalmából, mint a verseny előtt), itt volt alkalmunk megismerkedni a többi ország rutinos ultratriatlonistáival. Az indulók fele többszörös dupla és tripla ironman, valamint decaironman.  A női mezőnyben a német és az angol lány is megcsinálta a decát. Szóval felnéztem rájuk.

Minden versenyzőt külön szólítottak ki a színpadra és a főrendező személyesen adta át mindenkinek a rajtszámokat és a szponzorok ajándékait tartalmazó csomagot.

A megnyitó után tészta party, majd utána vissza a szállásunkra, még összekellett pakolnom a másnapi ruhákat és kajákat.

Másnap reggel korán volt ébresztő, reggelizés, kipakolni a kajákat az asztalra. Tesómnak egy gyors eligazítás, kb. miket készítsen ki kerékpárnál és úszásnál.
A rajt előtt negyed órával felcibáltam magamra a neoprént. A főszervező összeverbuválta a neoprénes emberkéket egy közös fotó erejéig, és ezután már tényleg következett a rajt. Be a vízbe, próbáltam egy kicsit melegíteni, vagyis szokni a neoprént, de ehhez már kevés volt az idő.

És 8:05-kor ellőtték a rajtot. Elkezdődött egy nagyon hosszú nap, ami talán másnap estig tart. Ahogy mondta Oldbone (Vöneki Anti-decaironman), a duplán nem illik aludni, hiszen ez sprinttáv. Hm, jó fej az Anti.
Velem egy pályára került Forrest (Elek Endre) is, aki mellben nyomta és a mezőny legfiatalabb titánja, Ruppert Laci.

Már az elejétől próbáltam követni, hogy mégis hol tarthatok, de csak nagyjából. Az első 1000 m-ig azt vettem észre, hogy elég nehezen veszem a levegőt, szinte kapkodok a levegő után, valószínű az izgulás miatt lehetett. A fordulóknál egy kicsit veszélyesnek találom a helyzetet, amikor a gyorsabban úszókkal egyszerre értem a falhoz, ilyenkor vártam pár másodpercet, amíg tovább úsztak. Volt, hogy majdnem átsodródtam a kötél alatt a másik pályára. De jó lenne már túl lenni az úszáson! Hiába, az úszás továbbra is mumusom marad a triatlonban.

3000 m körül, mikor már éreztem, hogy eléggé kidörzsölte a nyakam a neoprén, megálltam. Tesóm éppen akkor ment el megkérdezni a köreimet, de a többi segítő már ugrott is, hogy mit kérek.
Mondom vizet, nem vazelint! Huh, a vízből már egy kicsit sok volt! Gerhát Jani felesége, Éva már szaladt is a vazelinnel.

5100-nál gyorsan frissítettem egy energiaszelettel és kevés gatoréddel. Innentől már pontosan számoltam magamban a köröket, hiszen már nem volt sok hátra. Forrestet jó párszor megelőztem. 6100-nál azért még megkérdeztem tesómat, aki éppen most jött vissza a hivatalos számolóktól, hogy hol tartok, azt mondta 5900 lesz. Mennyi???

Sajnos reklamációnak helye nincs, a versenykiírásban jól megfogalmazták, hogy el kell fogadni a hivatalos számlálók állását.

3:05’nél jövök ki a vízből, percre pontosan ennyit jelöltem meg a nevezés lapon. A baj csak az, hogy ezt az időt neoprén nélküli úszásomhoz számoltam ki. 100 m-rel utánam jött ki a vízből Forrest. Azért ez egy kicsit elgondolkodtató, hiszen tudom, hogy legalább 3x megelőztem, hanem többször, és mégiscsak ennyi a különbség közöttünk. Na mindegy! Nincs idő sokat agyalni rajta, mert már koncentrálok a kerékpározásra.
Tesóm cibálja rólam a neoprént, öltözés, közben majszolom az energiaszeletet. Odajön egy masszőr és valami olajfélével átmasszírozza a vádlim. Ez jól esett! Már pattanok is a bicajomra. A kerékpár pálya 9,75 km hosszú, ebből lesz 37 kör.

hooraniko-duplaironman-ceremony-800.jpg
Kifelé nincs szembeszél, ez jó. Viszonylag hamar megelőztem az angol lányt, már csak azt kellene tudnom, hogy mennyivel volt előttem, habár elég lassan teker szegénykém. Kora délután összegyűltek a felhők dél felől és villámlott is, de csak egy gyors zivatar volt, hála istennek. A felhők azért még nem vonultak el, néha kisebb eső ránk ijesztett. De ez mégis elviselhetőbb volt, mint a kánikula. Ezt nevezik igazi kerékpáros időnek.

Éppen azon gondolkodom, hogy már enni kellene valami meleget. Mire visszaérek a fordulóhoz, már Éva (Forrest felesége) szól, hogy van leves. Sajtkrémleves, nyam-nyam, ez fincsi volt.

Már „repülök” is tovább!

Tamás Zsolti minden körben biztat, csak okosan, ügyesen! Jól esett egy decarionmantől a biztatás.
200 km-ig igazából nem történt semmi különös. Ez volt a „lelki határ”, idáig könnyű volt, innentől lesz nehéz. 200-tól már egyre jobban fájt a fenekem és a hátam. Próbáltam folyamatosan enni és inni. A magyarok persze összetartottak, a segítők egymást váltották, hol Zsolti segítője, Tamás (akit csak Shreknek becéztek), hol Tesóm tömte tele a zsebeimet süteményekkel.

Még előző nap kaptam Forresttől Jaat sókeveréket, amit ő elfáradásra és izomláz ellen iszik alkalmanként, ezt iszogattam én is. Sötétedéskor Tesóm bolognai tésztát főzött, amiből még később is csipegettem.
Fél 8 környékén szóltak a rendezők, hogy most már lámpát kapcsoljak, mert e nélkül nem engednek ki a pályára.

Mikor meglátom magam előtt az angol lányt, belehúzok. Később hallom a tesómtól, hogy nagy csata dúl az első két helyen (mármint a nőknél). Egy tapasztalatlan első duplázó és 1x ironman lány csatázik a tapasztalt, többszörös dupla és tripla ironmant, és decaironmant  megjárt lánnyal. Egy rutintalan versenyez a rutinossal. Lenne egy fogadásom, hogy ki fog győzni. Estefelé látom az osztrák lányt (Ő a rutintalan) megállni, szegény nagyon szenved, túl hamar el akarta dönteni a versenyt. De azért folytatja a versenyt. Én nem szólok bele a versenyükbe, nagy a különbség közöttünk. Én csak szeretnék beérni a célba és lehetőleg a 3. helyet megtartani.

Közeledik a kerékpár vége. Igyekszem nem elfelejtkezni a kajálásról, hogy a futáshoz legyen energiám.
A rendezők sárga villogóval ellátott autóval kísérik a még pályán levő bicajosokat. Engem is utolér egy, én viszont egy másik kerékpárost. Játékosra fogom a dolgot és elhúzok előlük. Jó móka így a vége felé. Az utolsó két körre elkísér Tesóm is kocsival, talán így gyorsabban befejezem. Egyre nehezebben kaptatok fel a kis emelkedőre (a versenykiírás szerint körönként 50 méter szint volt, amit könnyen ki lehet számolni 37 körre). Hajnali 3:57’-kor szállok le a kerékpárról, az órám szerint 15 óra 33’-et tekertem. Ez jobb, amit vártam. Legjobb esetben is 16 órát terveztem, legrosszabb esetben pedig 18 órát.

Na de most jön a neheze, minden itt dől el. Ahogy Dave Scott, a nagy ironman guru fogalmazott: „a triatlon a futással kezdődik”. A futás 125 körből áll, 1 kör 670 m hosszú, és a strandon, pontosabban erholungs- zentrumban volt kijelölve.

A futás eleje meglepően jól ment, furcsa, mintha nem is tekertem volna előtte 360-at. De tudtam, a nagyatádi tapasztalataim azt mutatták, hogyha a futás eleje ilyen jól megy, annak nemsokára „sírás” lesz a vége. Sajnos ez gyorsan beigazolódott. Kb. 15-16 km után szenvedés volt, a gyomrom egyre inkább kezdi felmondani a szolgálatot. Időközben megjelent Fajankó is, odajön, látja, hogy nagyon nincs rendben valami. Mondja, hogy egyek inkább kekszet, ami elmulasztja a gyomorsavat. A futás végéig nagyjából már csak ezt tudtam enni. Keksz és víz. A maraton viszonylag gyorsan eltelt, de ami utána jött… Úgy érzem, mentálisan egy kicsit visszaestem, na nem a feladáson gondolkodtam, ez egy percig sem fordult meg a fejemben, hanem hogy mennyi van még hátra. A nap is egyre jobban süt.

Közben azért a külvilágra is figyeltem. Egyre több befutót látok szembe zászlóval befutni. Forrest nagyon nyomja. Megy, mint a gép, ő már nem frissít egyáltalán, a korosztályos 3.helyért fut. Hallom, mikor kiszól a feleségének, hogy hagyjál békén, ne szólj hozzám. Hűha, gondoltam, Forrestnél is nagy bajok vannak, én még nem láttam őt így.

A magyarok közül ő fut be elsőként. Nem semmi, mindössze két éve sportol és máris dupla ironman lett.
De nehezen telnek a körök! Jobbnak találom a gyaloglás-futás kombinációt, a talpam szinte sajog, izomlázam van. Úgy látszik a Jaat sókeverék nálam már nem használ. A gyomrom még mindig rossz, tiltakozik minden kisebb falat ellen. Tesóm mondja, hogy próbáljak meg enni egy kevés gyümölcsöt, a többieknek bevált. Hát, ha a többieknek jó volt, akkor én is kipróbálom. Finom epret és almát találok a frissítőasztalon, hm ez tényleg finom. Rá egy kevés keksz, na ez már tényleg jobb. Úgy a 80. kör környékén Tesóm továbbítja Fajankó üzenetét, hogy kezdjek el hajrázni, mert nem érek be szintidőn belül. Mondom tessék? Ez nem normális! Hol van még a szintidő vége, este 8 órakor. Még van 45 kör hátra, hova hajrázzak, egyébként sem tudok már gyorsabban futni. Ezen agyaltam egy darabig, mikor azt veszem észre, hogy mellém szegődik egy osztrák hölgy és hozza a kulacsomat, meg a kajámat. Közben elcseverészünk, majd leváltja egy magas srác, ő is hozza a frissítőmet. Egyre többet locsolom magam. A srác lecseréli a meleg vizemet hidegre. Pokoli hőség van. Mint Nagyatádon szokott lenni. Már számolom vissza a köreimet.

Próbálom összehasonlítani Nagyatáddal, ott az utolsó 12 km-t is meg futni, hogy nem eszek semmit, akkor itt miért nem megy. Ez itt már valahogy más. A magyarok közül szinte már mindenki beért és a pálya szélén hűsölnek. De jó nekik, már megcsinálták.

A két segítőm rendületlenül jönnek mellettem, a gyomrom már nem fogad be semmit, csak vizet. Már nem sok van hátra és akkor vége. Segítőmmel együtt számolunk vissza, még 15, 14, 13… Az angol lány rendesen lemaradva.

A kivetítőn látom, hogy a 40. helyen állok, de nem sokáig, mert a 10-es rajtszámú versenyző visszaelőzött. Na akkor hajrá! Visszaelőztem, de pár körrel később már azt látom, hogy egy másik versenyző, nem a 10-es, bejött elém a 40. helyre, de már későn vettem észre, mert már 2 kör hátrányban voltam. Kár! Jó az a 41. hely is.

Számolunk az osztrák segítőmmel. Még 2 kör. Még 1 kör.

És elérkezett az utolsó, pontosabban az utolsó előtti kör, mert még van egy tiszteletkör visszafelé.
Magyar zászlóval a kezemben befutni?! Ez valami fantasztikus, vége a megpróbáltatásoknak, megcsináltam! Mondom a kísérőmnek, letzte rund!

Bőven a szintidőn belül, 33 óra 7 perc. A főrendezőtől megkapom a finiseres pólót és érmet. Hihetetlen boldogságot éreztem. Örömmámorban úszok. Megcsináltam!

hooraniko-duplaironman-prize-800.jpg
A célban fotózkodás, a többiek odajöttek gratulálni. Sőt a világbajnok Susanne is odajött gratulálni, én pedig megkértem egy közös fotóra.

És még járóképes vagyok. Ez jó. Gyorsan legyúrattam magam. Tesómék elmentek vacsorázni, én inkább megvártam, amíg tényleg rendbe jön a gyomrom.

Másnap reggel úgy keltem fel, hogy egyáltalán nem volt izomlázam, ahhoz képest, hogy máskor egy sima maraton után is 3 napig járóképtelen vagyok. A fáradságon kívül semmilyen fájdalmam nem volt, egy-két kidörzsölődés és egy vízhólyagon kívül semmi. Talán mégiscsak jelentett valamit a Jaat sókeverék!  
Tamás Zsolti már reggel elment egyet bicajozni, hiába, Ő már rutinos öreg róka. Tőlem is megkérdezi, na megyünk futni? Felőlem mehetünk.

Az eredményhirdetés után sátrat bontunk, elköszönünk a többiektől, indulunk haza.

Hazafelé végiggondolom az elmúlt pár nap történéseit. Azért jó verseny volt. A vége egy kicsit nehézre sikeredett, de azért elégedett vagyok. Otthon át kell gondolnom, hogy a futást hogyan lehetne elviselhetőbbé tenni, és mit kellene másképpen csinálni.
 
Legszívesebben szétkiabálnám az egész világnak: MEGCSINÁLTAM!!!

[A verseny honlapja]

[IUTA]


A www.terepsport.hu oldal főszerkesztője, koordinátora. A X2S TEAM edzője és versenyzője.

Bemutatkozás duplanyil

Webhely: www.triatlonedzo.hu/

Új hozzászólás

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Túra első nap. Rengeteg őzet, vadnyulat, rókát (!) láttunk. Nem nyári az idő, de kalandnak pont jó 😎💪🏆☀️ – itt: https://t.co/aRYkZCPVz3
Szerdán indulunk egy újabb kalandra... https://t.co/Y60bgmts5F
Nyáry Krisztián kultúrtörténeti írása, ami kapcsolódik a mai naphoz is. Meg amúgy a magyar lelkülethez is. Remélem… https://t.co/jHqcMNGT0p

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)