Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Helyes táplálkozással a szem egészségéért

ImageEgyszerű, helyes táplálkozási szabályok betartásával sokat tehetünk szemünk, látásunk egészségéért. Az alábbi összeállításban érdekes információkat olvashatnak a táplálkozás és a látás összefüggéseiről, és hasznos tanácsokat találnak a szem egészségéhez szükséges étrend kialakításához.
10 okt. 2008 Hozzászólás: Hozzászólás  


Közismert tény, hogy a helyes táplálkozási szokásoknak milyen nagy szerepük van az egészség megőrzésében. Az ideális testsúly fenntartásához szükséges kalória bevitel, a megfelelő mértékű vitamin-, ásványianyag- és rost fogyasztás, a kellő folyadékmennyiség biztosítása, a káros élelmiszerek kerülése mind hozzájárulnak az egész emberi szervezet jóllétéhez. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a táplálkozásnak közvetlen, direkt hatása van a szem működésére, a látás folyamatára is. Az A-vitamin látásra gyakorolt jótékony hatása régóta ismert, napjainkban azonban már számos más, a szem működéséhez szükséges táplálék összetevőt is sikerült azonosítani. Ezek közül egyesek feltétlenül szükségesek a jó látás megőrzéséhez, míg mások akár egyes szembetegségek tüneteinek enyhítésében is szerepet játszhatnak. Léteznek viszont olyan tápanyagok is, amelyek káros hatással lehetnek látásunk épségére. A helyes táplálkozási szokások kialakítása az egészség megőrzésének egyik legegyszerűbb, mégis leghatékonyabb módja, és ez igaz a szem egészségére is.

Egyes tápanyagok hatása a szemre

Az antioxidáns hatású táplálék összetevőknek kiemelt szerep jut a szem egészségének megőrzésében. A szembe ugyanis nagyon sok fény jut, és a fényben található UV sugárzás olyan lebontó folyamatokat indít el, amelyek káros oxidáló anyagokat, ún. szabad gyököket eredményeznek. Ezek a szabad gyökök károsítják az ideghártyát, és visszafordíthatatlan látásromlást, vagy akár vakságot okozhatnak. Jelenlétük bizonyítottan szorosan összefügg a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció kialakulásával. Az antioxidáns vegyületek éppen ezeknek a káros szabad gyököknek a hatását küszöbölik ki, ezért védő hatást fejtenek ki a fenti szembetegségek ellen. Lássuk most az egyes antioxidánsokat! 

• Karotin-származékok: ezek a sárga vagy vörös festékanyagok kiváló antioxidánsok, és a látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyagai. A-vitamint állati forrásból "készen" is kaphatunk, vagy bizonyos karotin-tartalmú növényi táplálékokból szervezetünk állíthatja elő. Az A-vitamin alapvető fontosságú a szem egészséges működéséhez, hiányában farkasvakság, azaz az éjszakai látás romlása jöhet létre, amely kezelés nélkül a szem kiszáradásához, a szaruhártya kifekélyesedéséhez és akár vaksághoz is vezethet. Kiváló A-vitamin források a tőkehalmáj-olaj, a máj, a sárgarépa, a vaj, a burgonya, a kelkáposzta. (A dohányzás és az alkohol fogyasztás csökkenti a szervezet számára hasznosítható A-vitamin mennyiségét, ezért ilyenkor még többet kell fogyasztani A-vitamin tartalmú élelmiszerekből.)

Legújabban két karotin-származék, a lutein és a zeaxantin szerepére derült fény az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog megelőzésével kapcsolatban. Ez a két anyag felel a szem éleslátásért felelős területe, a sárgafolt (vagy orvosi nevén makula) védekező rendszerét alkotó pigment sűrűségéért. Részben az étrenddel, és esetleg táplálék-kiegészítők formájában lehet biztosítani a szervezet számára szükséges mennyiséget. Nagy mennyiségben tartalmaznak luteint és zeaxantint a zöld színű, leveles zöldségek, mint a spenót vagy a káposzta, de a brokkoli, a borsó, a kelkáposzta, a kelbimbó, a kukorica és a tojássárgája is jó források. Ezekből az ételekből tanácsos minél többet fogyasztani nyersen vagy párolt formában. (A naponta legalább szükséges 6 mg-nyi luteint pl. 5 deka spenót fedezi.)

• C-vitamin: ez a vitamin kétféle módon is hozzájárul a szem egészséges működéséhez: egyrészt antioxidánsként véd a szürkehályog és az időskori makulabetegség kialakulása ellen, másrészt csökkenti a szem belső nyomását, így véd a zöldhályog ellen is, illetve enyhíti a már kialakult betegség súlyosságát. Nagy mennyiségű C-vitamin található a zöldpaprikában, a citrusfélékben, a kelkáposztában, a brokkoliban, az eperben és a málnában. Legideálisabb nyersen fogyasztani ezeket a gyümölcsöket/zöldségeket, mert főzéskor a magas hőmérséklet hatására jelentősen csökken az élelmiszerek vitamintartalma.

• E-vitamin: ez is egy antioxidáns, feltehetőleg kiemelkedő szerepe van a szürkehályog és a makula időskori megbetegedéseinek megelőzésében. A napraforgó magja, a mandula, a mogyoró és az amerikai mogyoró tartalmaz nagy mennyiséget belőle. Sok E-vitamin található továbbá a teljes kiőrlésű gabonákban, növényi olajokban, és a tojásban is.

• Cink: ez egy ásványi anyag, szerepe van az A-vitamin hasznosításának folyamatában és a szabadgyökök elleni küzdelemben. Segít megelőzni a makula betegségeit és a farkasvakságot. Különféle húsokban, halban, tejtermékekben, teljes kiőrlésű gabona-félékben található nagy mennyiség belőle.

• Szelén: ez is egy ásványi anyag, amely segít a szervezetnek hasznosítani az antioxidánsokat. Mogyoró, élesztő és a tenger gyümölcsei (pl. kagyló) tartalmaznak sok szelént.




ImageAz antioxidánsok mellett más táplálék összetevők is hatással vannak a szem működésére. Az esszenciális - a szervezet számára feltétlenül szükséges, de csak kívülről bevihető - zsírsavak egyik típusa, az ún. omega-3 zsírsavak nagyobb mértékű bevitele kedvező hatással jár, mivel védhet a szemszárazság, és valószínűleg az időskori makuladegeneráció- kialakulása ellen is. Ezek a zsírok általában hidegvízi halakban (például tonhal, lazac, pisztráng, hering) és a dióban találhatóak meg, és sokszor “jó zsírsavaknak" is nevezik őket. Ezzel szemben a növényi olajokban és különböző állati húsokban előforduló omega-6 zsírsavak nagyobb arányú fogyasztása növelheti a fenti betegségek kialakulásának kockázatát. (Nem mindegy azonban, hogy milyen fajta olajat használunk. Sajnos éppen a legelterjedtebb és legtöbb ember számára elérhető napraforgó olaj tartalmazza a legtöbb omega-6 zsírsavat, a tökmag- illetve az olívaolajban ennek csak töredéke található meg). Jelenlegi táplálkozási szokásaink mellett viszonylag kevés omega-3 zsírsav jut a szervezetünkbe, omega-6 típusból viszont feleslegesen sokat fogyasztunk. Tanácsos lenne hetente legalább 15 deka halat elfogyasztani, és emellett törekedni kellene az omega-6 zsírsavak bevitelének csökkentésére is. 

A telített zsírsavak bevitelét szintén érdemes lenne korlátozni, akárcsak a cukor-fogyasztást. Utóbbinak cukorbetegségben szenvedők kezelésében kiemelkedő szerepe van. Bármilyen súlyosságú cukorbaj esetén pontos diéta betartására (is) szükség van a vér cukorszintjének normális értéken tartásához. Ennek azért is nagy a jelentősége, mert a cukorbetegség hosszú távon nem megfelelően kezelve többek között a szem károsodásához is vezethet. Érdemes tudni továbbá, hogy a magas vércukorszint növeli a szürkehályog és a zöldhályog kialakulásának kockázatát is. 

A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása számos szempontból fontos része az egészséges táplálkozásnak. Ami a szemre gyakorolt hatást illeti, napi 1,5-2 liter folyadék megivása jótékonyan hat a szemlencse anyagcseréjére, csökkentve a szürkehályog kialakulásának kockázatát. A szemszárazság tüneteinek enyhítésére is fontos a sok folyadék bevitel. Zöldhályogban szenvedőknek viszont érdemes a napi szükséges folyadékmennyiséget több kisebb adagra elosztva elfogyasztani. 

Végül érdemes szólni az egészséges testsúly szerepéről is. Az egészséges testsúly elérése és fenntartása mellett nagyon sok érv szól, és bármilyen furcsán hangzik, a látás épségének megőrzése is ezek közé sorolható. A kutatók több elméletet is kidolgoztak az időskori szembetegségek és a túlsúly összefüggésének magyarázatára. Az egyik elmélet szerint a zsírszövet felelős a táplálékkal elfogyasztott karotin-származékok túlnyomó többségének tárolásáért, mivel ezek nagyrészt zsíroldékony anyagok. Elhízás esetén a lutein és a zeaxantin túl nagy hányada marad eltárolva a zsírszövetben, és nem jut belőlük elegendő mennyiség a szembe, ezért megnő az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásának kockázata.

Összefoglalásként tehát elmondható, hogy szemünk egészségének érdekében érdemes figyelmet fordítani táplálkozásunk során a kellő mennyiségű antioxidáns, omega-3 zsírsav és folyadék bevitelére. A cukor és a telített zsírsavak fogyasztásának mérséklése és az ideális testsúly fenntartása szintén jótékony hatásúak. A hasznos tápanyagokat legegyszerűbben egészséges étrenddel lehet a szervezetbe juttatni, amely főleg zöldségekből, gyümölcsökből, gabonából és időnként halból áll. Többféle, a szem egészségéhez szükséges összetevőket tartalmazó táplálékkiegészítő is kapható már a patikákban, ezekről szemorvos tud pontos tájékoztatást nyújtani.

[ origo.hu ]

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk