Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Kultorna – művészek és sport: Harcsa Veronika Kiemelt

Szeretnénk megmutatni, hogyan látják az emberek a mozgás szerepét az egészséges életben. Sajnos kiveszett az emberek életéből a mozgás abban a pillanatban, amikor behúzódtunk a négy fal közé és kizártuk a természetet. Hogyan látja ezt a kérdést Harcsa Veronika énekesnő, aki a jazz, a világzene, a népzene és a kortárs zene területén is aktívan koncertezik, készít felvételeket. (KULTorna)

09 márc. 2023 Hozzászólás: Hozzászólás  
Kultorna – művészek és sport: Harcsa Veronika Foto: Harcsa Veronika / Hegyi Júlia Lily

Énekesként mit és miért sportolsz?

Szerencsére énekesként bármit lehet sportolni. A hangszeresek gyakran nem mernek például síelni, nehogy a kezüknek baja essen, nekem legfeljebb arra kell vigyáznom, hogy ne fázzak meg, de sportolástól nem szoktam. Télen is futok, idén -4 fok volt a leghidegebb, amiben kimentem. Szezonban síelek, biciklizem, úszom, ami éppen jön. Hosszú évekig sokat jógáztam, ebből most egy nyújtási rutin maradt meg, de nagyon szeretném újra beépíteni a rendszeresebb gyakorlást az életembe, mert hiányzik.

Mit sportolsz szívesen és miért pont azt választottad?

A sport nekem alapvetően szabad levegőt jelent, az erdő mellett lakunk, így adja magát a futás. Óriási plusz, hogy sehova nem kell elmenni, hanem amikor alkalmas, átöltözöm, és a házunk elől rajtolok is. Legjobban ébredés után szeretek kimenni, így feltöltöm magam a friss levegőn, és azzal a jóérzéssel indul a nap, hogy már sportoltam is.

Harcsa Veronika terepsport interju 004 TS

Mire használod a sportot az életedben, mi a célod vele? Egyéni és önmagadon túlmutató célokra gondolok.

A saját vitalitásomon túl fontosnak érzem, hogy népszerűsítsük a sportokat. Sajnos a zenész szakma nagyon egészségtelen. A folyton változó időbeosztás, a gyakori esti-éjszakai leterheltség és a fárasztó turnék miatt nagy kihívás beépíteni a rendszeres mozgást, nekem sem minden időszakban sikerül. Pedig pont emiatt az igénybevétel miatt lenne elengedhetetlen.

Képviselsz-e bármit a sportolással a munkatársaidnak, a közönségnek, az embereknek, a barátaidnak, a családodnak - pl. egészséges életmód, kihívások vállalása, céltudatosság...?

Ősszel részt vettem egy kihívásban, az InDaHouse Egyesület Túramaratonján gyűjtöttem pénzt a szervezet borsodi gyerekeket fejlesztő programjaihoz. Nagyon sikeres kampány volt, láthatóan tetszett a közönségemnek az ötlet, sokan követték a kirándulásaimat, és nagyon szép összeg gyűlt össze. Bár a magánéletemről szinte semmit nem osztok meg, azt szívesen mutatom, hogy sportolok.

Milyen hatással van a sport az életedben, egyéb tevékenységidben?

A férjem nagyon sportos szerencsére, amivel egyrészt engem is inspirál, másrészt az outdoor sport igazi közös idő tud lenni. Neki köszönhetem, hogy rendesen megtanultam síelni, vagy hogy kipróbáltam a kite surf-öt és a via ferratát. Biciklitúrákra is szoktunk menni, ez az egyik kedvenc nyaralási formánk.

Harcsa Veronika terepsport interju 003 TS

A sport hogyan segíti a munkádat?

Segít strukturálni a napokat, és persze mentálisan és fizikailag is elengedhetetlen az intenzív munkához.

Hogyan tudod összeegyeztetni az edzést a próbákkal, fellépésekkel?

Vannak intenzívebb időszakokban, például egy olyan turnén, amikor minden este máshol van koncert. Ilyenkor nagyon nehéz beépíteni a mozgást, mert eleve keveset alszunk, és folyton úton vagyunk. A bőrönd nehéz, nem könnyű helyet találni benne az edzőcipőnek sem. Legrosszabb esetben a hotelszobában szoktam jógázni, vagy ha van edzőterem, akkor ott futok. Nemrég Stuttgartban volt egy remek élményem, amikor a Modern Art Orchestra big banddel léptem föl. A zenekar egyik szaxofonosáról, Ülkei Dávidról tudtam, hogy megszállott MMA-s és testépítő, úgyhogy megkértem, legyen a személyi edzőm a hotel gym-ben. Két edzést is be tudtunk iktatni, és végre egy profitól kaptam tanácsokat súlyzóhasználatra.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

De jó ezt hallani, megérne egy külön beszélgetést! Mik a rövid és hosszútávú céljaid a sportban, a sporttal?

Gyerekkoromtól fogva elég kompetitív vagyok, de a sport mégsem a versenyről vagy a célokról szól számomra. Szeretem néha nézegetni, hogy mit mutat a pulzusmérő vagy a kilométeróra, de alapvetően jól szeretném élni az életem, és ennek fontos része a sport, mint élmény és mint eszköz. Ha mégis célokat kell megfogalmazni, akkor folyamatosan törekszem rá, hogy a sűrű időszakokban is megmaradjon a rendszeresség, illetve nagyon szeretném visszaépíteni a jógát az életembe.

Zenészként, énekesként sok emberrel találkozol, sok helyen fordulsz meg. Mit gondolsz az emberek hogyan élik meg a mozgást, a sportolást?

Sajnos egyértelműen látom a különbséget Magyarország és a nyugatibb országok között. Nem is a városokban, hiszen nálunk is óriási a sport boom, hanem inkább vidéken. De azt is látom, hogy pont az említett boom-nak köszönhetően van pozitív változás, és bízom benne, hogy ez szélesebb társadalmi rétegeket is elér majd.

Köszönöm a beszélgetést!

A művésznő Facebook oldala , Youtube csatornája

Free Joomla Lightbox Gallery
Utoljára frissítve: csütörtök, 09 március 2023 22:19

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk