Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Beszélgetés Erdélyi Zsófiával a maratonról, a futásról

  • Állapot: Archív

Erdélyi Zsófiával a Houston Maraton után beszélgettünk, ahol a nehéz körülmények ellenére megszerzett 8. helye kifejezetten jónak számít a fiatal sportoló életében.

Decemberi sérülése sok mindenben akadályozta, de erős akarattal túljutott a nehézségeken.

Milyen elvárásokkal és érzésekkel érkeztél Houstonba, ahol 2012-ben már remek futással mutatkoztál be?

Az elvárásaim mindig nagyok magammal szemben. Mindenképpen egyéni csúcsot szerettem volna, annak ellenére, hogy a félkészülésem nem volt 100%-os. Úgy gondoltam, egy 2:35-el kezdődő időeredménnyel már elégedetten repülök haza. Helyhez kötött célom, nem igazán volt, miután a rajtlistát megláttam.

03 febr. 2014 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

Sérülésed milyen jellegű volt és ez mennyire akadályozott a felkészülésben?

Decemberben, egy térdfájás kezdett el gyötörni, amiből elég nehezen jöttem ki, de főleg a lelki része volt leterhelő. Sokszor törtem ki sírásban, amikor úgy gondoltam, hogy én akkor is futni fogok, de sajnos 5 perc után meg kellett állnom. Több mint 2 hét telt el így, ilyen változó futásokkal. Hol sikerült 20 percet kisajtolnom magamból, hol sikerült 40 percet, de volt olyan, hogy ki se tudtam menni. A rendes résztávos edzésekbe meg bele se kezdtem. Végül is, nem igazan a térdemmel van baj, mivel a röntgen nem mutatott semmit, hanem az egész probléma a derekamból indul ki. Gyenge hátizomzatnak örvendek, ami által bizonyos izmaim nem megfelelően működnek. Szóval a probléma meg nem szűnt meg teljesen. De dolgozom rajta.

Mi volt a taktikád a versenyen, az erős mezőnyt, a pályát és a körülményeket figyelembe véve?

A rajtlistát látva, tudtam, hogy nekem a helyezésbe nem lesz beleszólásom, így a taktikám csak annyi volt, hogy saját magammal törődjek, és a saját tempóm próbáljam tartani. Reménykedtem, hogy egy-két társra lelek majd a verseny elején, akik ugyanazt a tempót fogjak futni. Az első 6 kilométerig szinte egyedül futottam, azt leszámítva, hogy mögöttem hallottam pár futó lepését, de senki mögé se tudtam bújni. 5 kilométer után volt szerencsém egy előttem levő futót utolérni, aki mögött szépen elutaztam, addig amíg kiderült, hogy o félmaratont fut és 8 mérföldnél (12800m) ok balra, a maratonisták meg jobbra mennek. Ekkor leltem igazi magányra. Csak az előttem 200-300 méterre levő embereket láttam némely egyenes szakaszban.

Mi lesz a következő versenyed, hogyan készülsz rá?

Februárban lesz a Fedett Pályás Országos Bajnokság, ha minden jól alakul, akkor az a következő versenyem. Majd utána március 29-en lesz a Félmaraton Világbajnokság, és arra szeretnék nagyon jól felkészülni. Mivel az egy nagyon erős mezőny, ismét csak egy egyéni csúcs a cél.

Idén mi a legnagyobb kihívás, a legnagyobb célod?

Idén legnagyobb kihívásnak a maratont tekintenem. Úgy érzem, hogy sokat kell meg tanulnom, hogy sikeres legyek a maratonon. Bonyolult, és összetett versenyszámnak tartom. Tudom, ez érdekesen hangzik, hiszen egyetlen dolog van amit csinálni kell, és az a futás. Eddig én is azt hittem. De sajnos egy aprócska hiba a verseny folyamán, és az egész ugrik a levesbe. A legnagyobb célom viszont az Európa Bajnoksághoz kötődik, mégpedig egy szép helyezés elérése 10 000 méteren. Ez számomra a 6. helyet jelentene... ez egy vadnak nevezhető álom. De ha belegondolok, hogy a 10 000m Európa Kupán sikerült 4. helyen célba érnem, akkor talán van rá esély. Ha picurka is, de van. És nekem ennyi elég, hogy vad almokban gondolkozzak.

Családod és nővéred, aki maga is kiváló atléta, hogyan fogadták az elmúlt hónapok sikereit?

Családom mar kicsi korom óta mellettem áll, és támogat mindenben amiben csak tud. Sokat köszönhetek nekik, hisz ok azok, akik minden versenyemen ott állnak a pálya szélen, minden időjárási viszony ellenére. Ok azok akik a legtöbbet kapnak amikor egy versenyem nem a tervezettnek megfelelően sikerül, és mégis elviselik, és megtanultak kezelni. Természetesen ebbe a kőrbe bele tartozik az edzőm Csoma Ferenc is.

Van valami speciális edzésterved, felszerelésed, amit az utóbbi időben használsz és úgy érzed bevált?

Az edzéstervem szinte ugyanaz mint mindig. Talán a hosszabb futások amik bejöttek, bar azokat kedvelem, hiszen párom minden alkalommal bringára pattan és végig tekeri mellettem a több mint 2 órát. A felszerelés is maradt ugyanaz, NIKE ruházat, amit mar Egyetemi éveim alatt is nagyon megszerettem. Az UTE biztosítja az akadálymentes félkészüléshez a pályát, ahol a legtöbb időmet töltöm. Bár ami eszméletlenül bevált számomra, a szívemhez nőtt, és mar nélküle nem is tudok elindulni a futásomra, az a Garmin órám. Igaz már pár óra megjárta a csuklómat, a Garmin sorozatból, de talán azért nőtt ennyire a szívemhez, mert nővéremtől kaptam az első ilyen órámat karácsonyra. Nővérem meg kitartása, és eredményessége révén a példaképemmé vált.

Köszönjük! További sikeres felkészülést!

Forrás: www.terepsport.hu

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk