Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Rekordok terepen - Tiricz Irén interjú Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Másfél éve az évzáró interjúnkat készítettük Tiricz Irénnel, Incivel, aki egy sikeres évet zárt. Idén a karantén helyzetben számos rekordot megdöntött különböző terepeken. Lassan vége a karanténnak és kíváncsiak voltunk, hogyan tervezi az idei év kirobbanó eredményeit folytatni.

05 jún. 2020 Hozzászólás: Hozzászólás  
Rekordok terepen - Tiricz Irén interjú Foto: Tiricz Irén archívum

 

Számodra milyen nehézséget illetve könnyebbséget jelentett a karantén helyzet? Mind a sportban, mind a hétköznapokban?

A sportban nem jelentett plusz nehézséget a karantén, előtte is kevés időm volt és most is az van. Az iskola és az óvoda bezárás miatt nem tudtam a 8 órás munkámat folytatni, így most nem dolgozom, helyette tanulok az elsős lányommal és a két kicsi is itthon van. A férjemnek még több lett a munkája a járvány idején, más segítségem pedig nincs, így a szabadidőm elég szűkös.

Hogyan tudtál edzeni, hogyan változtak meg a terveid?

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Szerencsére a hegy lábánál lakunk, így ha hajnalban is, de mindig el tudtam végezni az edzéseim.

Mik azok a pozitív hatások, amiket a későbbiekben is megtartasz majd, amikor már vége lesz a karanténnek?

Az edzéseim nem változtak érdemben, az egyetlen ami változott és hatással lehet a sportra is, hogy napi szinten főzök (ilyen az elmúlt 34 évben nem volt). Sok mindent kezdtem magamnak készíteni, jobban odafigyelek ezáltal a táplálkozásomra.

Mit főzöl szívesen, mivel szeretsz mostanában frissíteni egy futás alatt és utána mivel töltődsz fel?

Nagyon kevés hosszú edzésem van, 2 óránál hosszabbat alig futok. 2 óra alatt pedig csak csapvizet vizet magammal, nyáron izot. Évek óta csak Sponser termékeket használok, ez az egyetlen amivel sosem volt baja a gyomromnak. Edzésen Sponser izo, ha hosszabb akkor valami aszalvány pluszban. Két hosszú edzésemen, a Nyakas és a Bükkös-körön, Irunmom Isorun nevű izotóniás italát vittem, ez szintén jól vizsgázott nálam. Versenyen pedig csak Sponser gélek és víz. Tejterméket évek óta nem fogyasztok, azóta nem is volt gond a gyomrommal, egészen pár hónappal ezelőttig. Nem tudom pontosan mostanában mi okozza problémát, de jelenleg magamnak sütöm a kenyeret és minden pékárut, ez úgy tűnik segít. Ezen kívül nem bonyolítom túl az étkezéseket, rizs, tonhal, sok zöldség, ezek szerepelnek legtöbbször a tányéromon.

Mindig csinosan futsz (ez persze külső szubjektív megfigyelés). Hogyan választasz sportfelszerelést, mik a legfontosabb szempontjaid?

tiricz iren terepfutas 2020 4

Salomon sportfelszerelésben futok, illetve elsősorban regenerációhoz használom a Compressport termékeit. Télen is kint edzek és akkor is elsősorban hajnalban. Idén különösen sok olyat tanácsot olvastam a téli futással kapcsolatban, miszerint öltözzünk rétegesen de nem kellenek a drága ruhák. Szerintem egy egészséges, edzett futónak semmi baja nem lesz, ha mínusz 10 fokban is kimegy futni, de igenis nagyon fontos hogy miben. Én szinte kizárólag gyapjú felsőt/aláöltözőt veszek fel télen, erre pedig egy Salomon szélmellény volt a társam idén. A zoknim szintén gyapjú télen/nyáron.

Nyáron ruházatban a S-Lab nagyon könnyű darabjait hordom.

Minden felszerelést illetően a minimálra törekszem, télen csak a telefonomat viszem egy övtáskában, nyáron ez egy kézben vitt soft kulaccsal egészül ki. Zsákot évente 5-6 alkalommal használok, inkább csak versenyen.

"A láb mindig kéznél van" szól a mondás. Egy futónak a cipője talán a legfontosabb ruhadarabja. Hogyan választasz cipőt?

Terepcipő választásnál az alacsony drop nálam a legfontosabb szempont. Mivel ez általában a könnyebb, versenycipőkre igaz, így a tartósság nem volt jellemző a cipőimre. Tavaly próbáltam ki a Salomon Sense Pro 3 modelljét, ez volt az első cipőm amibe 1000 km-t beletettem, előtte mindig hamarabb cseréltem cipőt. Ugyanezt mostmár elmondhatom a Sense Pro 4-ről is. Az első cipőm ami egyszerre jó csillapítású, könnyű, alacsony droppos, mégsem deformálódott el, nagyon jó tartása van 1000 km után is.

Aszfalt cipőt illetően a kényelem és a jó tartás ami szempont, ennek a Salomon Sonic Pro cipői felelnek meg.

Az év első felében számos szép sikert értél el. Versenyek hiányában ezek főleg szakmaiak, de mégis... A nyárra mik a terveid? És utána, amikor elindul a versenyszezon?

Egyelőre nem állok jól tervekkel, elengedtem ezt az évet fejben, most mégis úgy tűnik lesznek versenyek. Augusztusban szeretnék egy szomszédos országban indulni, 40-60 km körüli versenyen, de még keresgélek. Ősszel egy aszfaltos versenyt tervezek és jó lenne még egy hosszabb külföldi terep verseny, de ez mind képlékeny.

Mostanában sok sebességi csúcsot döntöttél meg vagy jársz a közelében. Hogyan növeled a sebességedet a hosszútávú terepfutáshoz?

Az elmúlt hónapokban nem igazán végeztem gyorsító munkát, versenyek híján nem láttam értelmét, az edzéseim inkább arról szóltak, hogy élvezzem az erdőben töltött időt. A hetekben már én is elkezdek résztávozni, azt gondolom ezzel még nem vagyok elkésve, bár láttam hogy nagyon sokan egész tavasszal csinálták.

Miben szeretnél fejlődni és ehhez milyen edzéseket választasz?

Szeretnék gyorsulni síkon a rövidebb távokon, terepen pedig többet futni technikás, szintes hegyeken. Az előbbire kedv, az utóbbira pedig időhiány miatt nem mindig kerül sor. Fontosnak tartom az erősítést, ez minden héten az edzéseim szerves részét képezi.

Ehhez a munkához igénybe veszel edzői segítségét?

Nincsen edzőm, nem is volt. Nagyon sokat gondolkodtam rajta, és nem zárkózom el tőle, szóval az is lehet hogy lesz. Elég önfejű vagyok, vannak elképzeléseim, amihez ragaszkodok, és nagyon kritikus is mellé. Ha lenne edzőm olyat szeretnék aki szakmailag is (tényleg) képzett, van saját versenyzői tapasztalata (ami nem egyenlő azzal hogy indult valaha 2 versenyen), van személyes kapcsolat és ami nekem szintén fontos, hogy emberileg is hasonló gondolkodású legyen.

Lehet hogy ez furán hangzik, hiszen mondhatnánk hogy egy edzővel kapcsolatban a szakmai felkészültség a fontos, de engem nagyon zavar mikor az látom hogy sportemberek kioktató, lekezelő stílusban nyilvánulnak meg, így minden ilyesmitől szeretnék elzárkózni még egy edző választás kapcsán is.

Az edzők szokták kérni, de az önállóan edzők ritkán használnak edzésnaplót. Ezt hogyan oldod meg?

Stravát használok kizárólag, ott mindent látok ami érdekel az edzéseimmel kapcsolatban.

Kik a példaképeid a magyar és a nemzetközi futók sportolók közül?

tiricz iren terepfutas 2020 3

Ha nem is feltétlenül példaképnek hívnám őket, de nagyon sokan tudnak motiválni és ez változik is folyamatosan.

Paál Emőke fogalmazta meg hasonló tartalommal egy beszélgetésünk során, ami sokszor eszembe jut,

„akit a sport nem tanított meg arra hogy tudjon örülni más sikerének, az nem ért el semmit..”

Bár én közel sem vagyok egy közvetlen, mindig mosolygós típus, mégis nagyon szeretek ilyen futókkal találkozni és nagyon motiválnak. Nemzetközi futók közül, akivel van személyes nagyon pozitív élményem az Berglund Kristin és Hillary Allen, itthon például Szimandl Anita és Maráz Zsuzsi, de itt a sort szerencsére sokáig folytathatnám.

Példaképnek tartom azokat a futókat akik a versenyzés és a sikerek mellett nem veszítik el a futás szeretetét. Lubics Szilvi írta egyszer, hogy kérdezték tőle miért indult el egy rövidebb terepversenyen, ha nem arra készült és nem az első helyért futott, amire azt válaszolta, hogy mert kedve volt hozzá. Nekem is fontosak az eredmények, de nem akarom egyszer azt érezni, hogy nem merek valahol elindulni, mert mi lesz ha nem sikerül jól... Motiválnak azok a futók, akik nem felejtik el, hogy ez elsősorban a hobbink, amit azért csinálunk mert örömöt okoz, ha időben, energiában sokat is teszünk bele.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A tervezett aszfaltos versenyen inkább a sebesség vagy a táv lesz a szempont a választásban? gyorsan vagy sokat szeretnél futni? Esetleg mindkettő...

Egy félmaratont nagyon szeretnék futni még ebben az évben. A cél egy 1:20-as idő. (1:22 a legjobb időm, amit a P85 után futottam, síkon egyáltalán nem készültem rá). Kacérkodtam/kacérkodok egy ultra távval is, ahol szintén az idő lenne a fontos, de itt még az "ááh mit keresnék én ott" stádiumnál tartok, ahonnan nem is biztos hogy tovább merek lépni.

A gyerekek mit szólnak, hogyan élik meg, hogy a mamájuk ilyen sokat és ilyen jól fut? Egyáltalán a családban ez mennyire téma nálatok?

Általában hajnalban futok mikor ők még alszanak, ezért hétköznap kevesebbet érzékelnek ebből. Persze tudják, hogy futok, azt is hogy szoktam nyerni is, de azért ez nálunk nem központi téma a hétköznapokban. Nagyon sokat kirándulunk, a 4 éves is járt már a Prédikálószéken, a Kevélyen, vagy a Nagy-Hideg-hegyen, nekik természetes hogy sokat vagyunk az erdőben. A 7 éves lányom néha szeretne velem futóversenyre jönni, ha van rövidebb gyerektáv (max. 2-3 km) akkor el is szoktam vinni, de én jobban szeretem ha még csak velem fut az erdőben, nem edzés hanem játék jelleggel.

tiricz iren terepfutas 2020 1

Köszönjük, további szép és sikeres futásokat!

Utoljára frissítve: péntek, 05 június 2020 11:14

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)