Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Karel Sabbe közel 4300 km futással ismét megdöntötte a támogatott Pacific Crest Trail FKT rekordot Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

Karel Sabbe belga ultrafutó és fogorvos ismét beállította a támogatott leggyorsabb ismert időt (FKT) a Pacific Crest Trail-en. Augusztus 26-án fejezte be a 2650 mérföldes túrát 46 nap, 12 óra és 50 perc alatt. A 34 éves Sabbe korábban 2016-ban is beállított a rekordot: 52 nap, nyolc óra és 25 perc alatt, de 2021 júliusában Timothy Olson megdöntötte azt (51 nap, 16 óra és 55 perc). Most Sabbe új rekordja szerint átlagosan 58,1 mérföldet futott naponta.

31 aug. 2023 Hozzászólás: Hozzászólás  
Karel Sabbe közel 4300 km futással ismét megdöntötte a támogatott Pacific Crest Trail FKT rekordot Foto: Karel Sabbe Facebook / iRunFar

Átlagos táv/nap: 94 km

Átlagos szint/nap: 2850 m

A Sierra Nevada-hegységet ezen a télen megtépázta a hó, és a hótakaró késő tavasszal még mindig több mint 200 százalékkal volt az átlag felett. Sok PCT-túrázó kihagyta a Sierrát a kihívásokkal teli körülmények miatt, és a túrafórumok még mindig veszélyekre és a hóval borított hágókra hívják fel a figyelmet. Sabbe egész télen nézte a hójelentéseket belgiumi otthonából, és ahogy vihar egymás után zúdította a havat a Sierrára, egyre jobban aggódott amiatt, hogy PCT-terve veszélyben van. Végül meghozta azt a nehéz döntést, hogy egy hónappal későbbre tolja az indulást, ami nem volt könnyű, hiszen át kellett alakítania egy többhetes futás bonyolult logisztikáját, és át kellett ütemeznie 200 fogorvosi páciensét.

Amikor július 10-én elindult a PCT déli végállomásáról, a Sierrát még mindig hó fedte, bizonytalanná téve az amúgy is nehéz erőfeszítést. Sabbe és legénysége folyamatosan lehangoló jelentéseket kapott a túrázóktól, akik szerint a Sierra járhatatlan.

„Úgy döntöttünk azonban, hogy bízunk abban, hogy tapsztalatunk, erőnlétünk és hegymászóképességünk képes kezelni a körülményeket” – mondta.

Kobe Blondeelt és Henri De Veene-t, barátait és a legénység tagjait Belgiumból toborozta, tudván, hogy biztonságosabb csoportosan utazni, különösen a legveszélyesebb vízi átkelőhelyeken, ahol egy rossz lépés életveszélyes is lehet. A kötelekkel és jégcsákányokkal felfegyverkezve a trió együtt indult el a hegyekbe, hogy megnézze, életben tudják-e tartani a rekordkísérletet.

karel sabbe pct fkt 2023 downhill terepsport

Később a másik véglet is kísértette: Sabbe-nak 70 mérföldes kerülőt kellett tennie Washingtonban az erdőtüzek miatt. Az iRunFar szerint ez megnövelte a távolságot és a nagyobb kihívást jelentő terepviszonyokat is adott az úthoz. Végül Sabbe az Egyesült Államok és Kanada határán teljesítette a nyomvonalat, és öt napot és négy órát vert Olson idejére.

„2650 mérföldnyi vad ösvényről van szó, és ilyesmik megtörténnek” – mondta. „Ez az, ami miatt a PCT olyan érdekes és különleges. Megoldást kell találnod az összes elkerülhetetlen problémára – ez a kaland része.”

A végén még maradt annyi energiája, hogy egy kicsit bele is húzott, végigfutotta az utolsó éjszakát, és ezzel körülbelül 28 óra alatt kipipálta a maradék 100 mérföldet – ami fantasztikus teljesítmény ezen a távon, akkor is, ha nem számítjuk az ezt megelőző 47 napos folyamatos erőfeszítést, jónéhány Barkley-szerű körülménnyel tarkítva.

Augusztus 26-án, szombaton, néhány órával az utolsó lélegzetelállító napfelkelte után érte el az északi végállomást, ahol a legénység köszöntötte, aki segítette odáig eljutni.

karel sabbe pct fkt 2023 finish terepsport

„Minden rendben volt, ahogy befejeztem – arra gondoltam, hogy a mexikói határnál kezdtem, és végigfutottam a havon, sivatagokon és tüzeken keresztül Kalifornián, Oregonon és Washingtonon keresztül” – mondta. „Büszke és érzelmes pillanat volt.”

Sabbe stratégiája a rekord megdöntésére azon alapult, hogy minden ébrenléti percet maximalizáljon a futáshoz – és minden alvási percet a felépüléshez. Szigorú "metronóm" futást hajtott végre.

Reggel felkelés után 15 percen belül elhagyta a tábort, minden nap befejezése után 30 percen belül elaludt, napi 15-16 órát futott, és nagyon kevés percet töltött olyan tevékenységekkel, amelyek nem segítették előrébb.

A legénysége mindenben segítette, hogy a legtöbbet hozza ki a futásából. Kempingfelszerelését az ösvény olyan részeire vitték, hogy a legoptimálisabb helyen tudjon aludni. Minden reggel és este segítettek neki a táborban. Hosszú szakaszokon kísérték felváltva, ha kellett megszűrték a vizet, végig vitték a csomagját. Bejárták az egész nyugati partot, felderítették a terepet, naponta többször kísérték az ösvényen, és elhoztak minden ételt, amire vágyott, beleértve a belga tonhal- és őszibarack-specialitást is.

„Sok rekordkísérlet arra összpontosít, amit a futó elért” – mondta. "De azt hiszem, és egyben remélem, hogy az emberek látták, hogy a csapatom mennyire fontos szerepet játszik ebben a sikerben."

karel sabbe pct fkt 2023 profile terepsport

További érdekességek

  • A PCT egy 4279 kilométeres egynyomvonalú ösvény Mexikótól Kanadáig, amely a Sonoran és Mojave sivatagokon, valamint a Sierra Nevada és a Cascade hegyláncokon halad keresztül. Az USA Kalifornia, Oregon és Washington államait magába foglaló útvonal 130.000 méter szintemelkedéssel.
  • A belga fogorvos megnyerte a 2020-as Big's Backyard Ultra versenyt, és az idei Barkley Marathons harmadik helyezettje volt, így Sabbe az egyike volt a három futónak  – Aurelien Sanchez, John Kelly és Karel Sabbe, akik befejezték idén a legendás Barkley Marathon-t és az amerikai ultrafutó legenda, John Kelly 2017-es futása óta az elsők voltak, akik 60 órán belül megtették az öt kört.
  • Sabbe amellett, hogy számos FKT-t tart Európában és az Egyesült Államokban, Sabbe a Marathon des Sables-t is teljesítette – „egy PCT-kísérlet edzéseként”. 

Forrás: trailrunnermag.com | run247.com | karelsabbeultrarunning

Utoljára frissítve: csütörtök, 31 augusztus 2023 23:44

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk