Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

A Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség 2023-as eredményei és tervei

  • Állapot: Aktuális

A 2023-as év ismét a terepfutás, hegyifutás ismertségének, eredményeinek javulását hozta. A terepsport.hu szerkesztősége kifejezetten örül ennek a tendenciának, hiszen mindig is célunk volt, hogy minél több ember találja meg azt az okot, célt, ami miatt a természetet választja a betonfalak helyett. A Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetséget kérdeztük, hogyan látják ők ezt, mik a terveik, az elképzeléseik.

08 febr. 2024 Hozzászólás: Hozzászólás  
A Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség 2023-as eredményei és tervei Foto: MSTSZ archívum

(a Szövetség nevében többen is válaszoltak a kérdésekre, ezért az idézett részek után áll, kitől származik az a szakasz)

A Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség az 1913-ban alapított Magyar Turista Szövetség jogutódja. Alapvető célja a túrasport és terepfutás népszerűsítése, a sportágak a Sporttörvényben meghatározott irányítása, szervezése. A terepfutó szakág évente rendez országos bajnokságot több kategóriában és korosztályban. A Szövetség a rendelkezésére álló források segítségével minden évben összeállítja a korosztályos skyrunning válogatottat. (Buka Lajos)

Milyen volt a Skyrunning EB szakmai szemmel?

Versenyzőink elszántsága, odaadása, a csapatként való működésük lenyűgöző volt. Valamennyiünket friss energiával töltött fel és úgy éreztük, hogy minden belefektetett energiát, időt megért. 

A verseny helyszíne rendkívül különleges volt, a Montenegrói hegyek vadsága lenyűgöző. Ugyanakkor annak ellenére, hogy távolságban közel van, a megközelítése mégis időigényes és fárasztó volt. A kommunikációt a hegyekben a térerő hiánya is jelentősen akadályozta. 

skyrunning terepfutas mstsz terepsport hot

A versenytársak közül messze kiemelkedett a spanyol és az olasz csapat. Ennek ellenére más komoly hegyekkel rendelkező országot sikerült a csapatversenyben megelőzni.

A csapat abszolút együtt mozgott a futamok idején, a csapattagok például a frissítésben, buzdításban rengeteget segítettek egymásnak. (Buka Lajos)

Milyen nehézséget illetve könnyebbséget jelentett az elmúlt egy év? Mik voltak a legnagyobb élmények, eredmények?

2023-ban a szövetség tisztújítást tartott. A megújult elnökségbe érkezett Szentpáli Gavallér Mónika és Buka Lajos. A skyrunning felnőtt EB-n Lajos, az ifjúsági VB-n pedig Mónika kísérte a csapatot kapitányként. Az idei évben rendezték az első masters skyrunning VB-t (erről dr. Paál Emőkével készítettünk interjút) is így a terepfutó szakágnak egy harmadik világversenyre is fel kellett készülnie és csapatot küldenie.

Óriási élmény volt a 2023-as év. Rendkívül büszkék vagyunk a versenyzőinkre, a régi és új csapattagokra egyaránt. A szervezések, utazások is egész jól sikerültek, minden komoly baki vagy probléma nélkül.

Igaz, rengeteg energiát fektettünk bele, hogy minden flottul menjen.A világversenyek egymáshoz való időbeli közelsége és a költségtakarékosság miatt a masters válogatottat nem is tudta senki kísérni a szövetség részéről. Ennek ellenére a csapat megállta a helyét és nagyon profik voltak a kinti mozgásban. (Buka Lajos)

Ami az eredményeket illeti is nagyon büszkék vagyunk, mindhárom csapat kiválóan szerepelt, és egyes versenyzőink pedig kimagasló egyéni eredményeket értek el.

skyrunning terepfutas mstsz terepsport masters team

Milyen volt a csapat felkészülése, hogyan szerveztétek meg az edzéseket, közös programokat, felmérőket? Milyen kiegészítő módszereket vesztek igénybe a válogatottban?

A csapatban nincs közös felkészülés és közös edzés, a csapat tagjai már csak a földrajzi távolság miatt sem tudnak az utazást megelőzően közösen készülni. Mindenki önállóan, a saját edzőjével készül a hazai és a külföldi versenyekre. Azonban a csapattagoknak az utazás és a kinn tartózkodás során lehetősége nyílik a közösségépítésre, közös átmozgató edzésekre, eszmecserékre.

Sajnos a szövetségnek nincs szponzora, ezen folyamatosan dolgozunk, de nem egyszerű terep. A szövetségben dolgozók ellentételezés nélkül végzik a munkájukat, mindenki a munkája és a család mellett önkéntesen vesz részt a feladatokban. A forrásunk jelenleg 100%-ban az államtól származik és ez nyilván határt szab a költéseknek. Amennyiben támogató szponzort találnánk úgy jelentősen szeretnénk javítani a bajnokság színvonalán, valamint a válogatott csapatok utaztatásán, szállásának minőségén és a versenyhelyszínen történő támogatásban. (Buka Lajos)

skyrunning terepfutas mstsz terepsport youth wcs

Hogyan szerepelt a csapat? Ki volt kiemelkedően jobb önmagánál?

A felnőtt válogatott a Montenegróban rendezett EB-n az összetett 5. helyet szerezte meg 19 csapatból ami minden idők legjobb magyar felnőtt eb szereplése. A masters VB-n az összetett 7. helyet sikerült elérnünk 16 csapatból. Az ifjúsági világbajnokságon pedig a 12. helyet szerezték meg a fiataljaink 31 résztvevő csapatból. Mindhárom csapatban voltak rendkívüli egyéni eredmények, a teljesség igénye nélkül például Wermescher Ildikó masters világbajnoki címe, Dendel Nikolett 5. helye ultra távon a felnőtt EB-n vagy Juhász Patrik 17. helyezése kombinált számban (vertikál+sky) az ifjúsági vb-n.

skyrunning terepfutas mstsz terepsport wermescher ildiko champion

Vannak kiemelt vagy válogatott edzők vagy mindenki a maga programja után megy?

Mindenki egyénileg, saját edzővel vagy edző nélkül készül, és ebben nem tervezünk változtatni.

Van javasolt, ellenőrzött, támogatott táplálkozása a válogatottnak?

Nincs. Mindenki a legjobb belátása és az általa kipróbált vagy szükséges diétát követve készül, hogy a legjobb formáját hozza. A felnőtt válogatottban komoly eszmecserék zajlottak a sporttáplálkozásról, amiből az derült ki, hogy mindenkinek más válik be a mindennapi étkezések és a versenyfrissítés tekintetében is.

Sajnos edzőtáborok szervezésére - bármennyire is szeretnénk - nem állnak rendelkezésre források. (Buka Lajos)

Mik a tervek a jövőt illetően?

A szövetség sajnos még nem tudja előre a 2024-es támogatás összegét, és annak érkezési idejét. Ez nyilván megnehezíti a tervezést. Amin mindenképpen szeretnénk változtatni az a marketing, a potenciális versenyzők elérése. A válogatási elveink, a bajnokságon túl is átláthatóbbak lesznek. Amennyiben a forrásaink engedik a 3 válogatott csapat (ifi, felnőtt, masters) minél teljesebb létszámban történő szerepeltetése és ehhez méltó feltételek biztosítása fő célunk 2024-ben is.

A 2024-es évben is 2 futamból álló bajnokságot rendezünk, amelynek a részleteit már közzétettük. A bajnokságban elért eredmények természetesen jelentős szerepet játszanak a jövő évi válogatott csapat összeállításásban. (Buka Lajos)

A 2024-es április masters VB-re nagyon erős csapat állt össze Belus Tamás, Hegyi-Sági Adrienn, Németh Csaba, Dr. Paál Emőke, Prokopp Erzsébet , Takács Krisztián és Wermescher Ildikó személyében. Az előkészületek, szervezés már teljes gőzzel folyik. Nagyon bízom benne, hogy jó eredménnyel térünk haza!

Az ifi VB-re milyen lelkülettel mentetek, hogyan látjátok a magyar fiatalok esélyeit?

Nagyon büszke vagyok az ifi válogatottra. 30 csapatból az előkelő 12. helyet szerezték meg. Megelőzték Andorrát, Kanadát, Szlovákiát, Németországot, Svájcot, Lengyelországot, Ausztriát. A felsorolt országoknak mindnek jóval magasabb hegységei vannak mint nekünk! Mégis a magyar Ifjúsági Válogatott végzett előkelőbb helyen.

Szeretnénk még nagyobb hangsúlyt fektetni a terepfutás és a skyrunning népszerűsítésére, elsősorban a fiatalok körében. (Szentpáli Gavallér Mónika)

Hogyan látjátok a magyar terepfutás jövőjét a nemzetközi mezőnyben? Fel lehet-e készülni itthon a magashegyi versenyekre?

Talán a sízőkéhez lehetne hasonlítani a helyzetünket, nyilván azzal a kitétellel, hogy ott jóval nagyobb a társadalmi bázis. Én úgy gondolom, hogy van jövője a skyrunningnak. Csak nézzünk rá a csapateredményekre, sok nálunk jóval magasabb hegyekkel rendelkező országot előztünk meg az idei évben is. Egyre több fiatal jut el a Tátrába, vagy az osztrák Alpokba nyaralni, kirándulni, vagy edzőtáborozni. A külföldi magashegyi versenyek ma már jól láthatóak, jó a marketingjük, erős ITRA pontokat adnak, ami nagyon motiváló.

Természetesen fizikailag fel lehet készülni az erősebb magashegyi versenyekre is, de a mentális részét nem lehet mással pótolni. Ahhoz oda kell menni, át kell élni, megtapasztalni a problémákat és a megoldásukat. Egyes speciális skyrunning versenyek a magasság miatt további felkészülést, adaptációt igényelnek, de ez már egy másik szint.

A legerősebb országok a magas hegységgel rendelkezők országok közül azok, akiknél a magashegyi terepfutásnak komoly hagyománya és társadalmi bázisa van. Ehhez társul az, hogy a versenyzőik, sportszakembereik megfelelő támogatást így edzőtáborokat, színvonalas utaztatást, részvételi feltételeket tudnak a csapattagok számára biztosítani. (Buka Lajos)

Szeretnék kérni egy "TOP10 tanács terepfutóknak" összefoglalót azoknak, akik nagy nemzetközi versenyekre készülnek. Vagy csak szeretnének fejlődni a terepfutásban.

A válogatott versenyzők véleménye is megerősíti, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, az alvás, a megfelelő regeneráció és a szellemi felfrissülés ilyen edzésterhelés mellett már elengedhetetlen. (felnőtt csapat)

Szintén a válogatottak elmondása alapján egy skyrunning versenyszámhoz már elengedhetetlen a „helyismeret“, tehát szükséges ismerni a magashegyi terepviszonyok sajátosságait, valamint képesnek lenni jelentős szintemelkedés megtételére. Mindez sokkal könnyebb, ha valaki szívből szereti és keresi a hegyeket, emelkedőket, kihívásokat. :) (felnőtt csapat)

Ha TOP10-et kellene felsorolni azoknak akik komolyan terveznek a skyrunningban akkor azt mondanám hogy: tervezés, szorgalom, magashegyek, étkezés, alvás, regeneráció, keresztedzések, frissítés tökéletesítése, mentális felkészülés, versenytapasztalat (Buka Lajos)

skyrunning terepfutas mstsz terepsport start

További információk - Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség

Weboldalmstsz.hu

Facebookfacebook.com

EB és Masters VB 2023 beszámolók2023-EB-vegleges | 2023-Masters-VB-2023-final

 

Utoljára frissítve: csütörtök, 08 február 2024 09:50

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk