Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Hétvégén rajtolnak a magyarok a 2024-es Skyrunning Ifjúsági Világbajnokságon Kiemelt

 • Állapot: Aktuális

A nyolcadik alkalommal megrendezett Youth Skyrunning World Championship eseményen a 15 és 23 év közöttiek küzdenek az érmekért a montenegrói Bar melletti hegyekben 2024. június 28. és 30. között. A sorozatot 2016-ban indították útjára, hogy bemutassák a skyrunningot a fiatal sportolóknak, és előkészítsék az utat a jövőjük felé. Az elmúlt néhány év exponenciális növekedése következtében az Ifjúsági Skyrunning Világbajnokság az egyik legnépszerűbb esemény az ISF-naptárban, megnyitva az ajtót az új tehetségek előtt. A magyar válogatott 12 fővel indul a versenyen.

26 jún. 2024 Hozzászólás: Hozzászólás  
Hétvégén rajtolnak a magyarok a 2024-es Skyrunning Ifjúsági Világbajnokságon Foto: Ian Corless

Öt kontinens 28 országának 215 sportolója indul a versenyen: Andorra, Ausztrália, Brazília, Bulgária, Kanada, Chile, Csehország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Japán , Montenegró, Hollandia, Norvégia, Peru, Lengyelország, Portugália, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia, Szlovákia, Svájc, Svédország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok.

Összesen 75 érem kerül kiosztásra, valamint egyéni, összetett és csapatbajnoki címek. A sportolókat életkoruk alapján négy kategóriába sorolják:

 • Ifjúsági A (15-16)
 • Ifjúsági B (17-18)
 • Ifjúsági C (19- 20)
 • U23 (21-23)

Három eseményre kerül sor a hétvégén:

 • VERTICAL
 • Sky for Youth A & B kategóriák
 • SKY for Youth C és U23 kategóriák

A hétvége június 28-án, pénteken indul a VERTICAL-lal a Vrsuta Vertical KM-ben. A pálya egy klasszikus 5 km-es, 1000 m-es függőleges emelkedéssel, tökéletes Vertical Kilometer®, Sutomore-ból indulva, egy Barhoz közeli faluban. Az egynapos pihenő után június 30-án, vasárnap a SKY szakág lesz a középpontban, életkor szerint két távval. Az ifjúsági A és B kategóriák egy rövidebb pályán, 12 km-en futnak 800 méteres függőleges emelkedéssel, míg az idősebbek a teljes Rumija SkyRace® - 21 km-es 1600 méteres függőleges emelkedéssel. Az 1580 méteres Rumija csúcsról a futóknak lenyűgöző kilátás nyílik a bal oldalon a tengerre és a jobb oldalon a Skadarsko-tóra.

Magyar ifjúsági hegyifutó válogatott 2024

Cseh Krisztina, Csiszár Vivien, Erdődi Péter, Gombár Zoé, Juhász Patrik, Kovács Máté, Lövei Vanda, Pernyész Bendegúz, Rokonay Szonja, Vásárhelyi Máté, Völgyi Balázs

A novemberben 15. életévét betöltő japán ikrek, Yuna és Rina Ogake a legfiatalabb futók, akik készen állnak arra, hogy idősebb és tapasztaltabb sportolókkal mérjék össze erejüket a kihíváshoz: Japánból – Riko Obata és Karen Kobayashi; Norvégia – Ingeborg Syntnes és Trym Dalset; Lengyelország – Patrycja Stanek; Spanyolország – Biel Sagues, Uma Plans, Gabriela Lasalle, Ïu Net Puig és Lluis Puigvert; Svédország – Meija Petersson; Egyesült Királyság Charlie Allmond, Rosie Woodhams és Chloe Rylance.

A mindössze tizenhét éves norvég Ingeborg Syntnes harmadszor tér vissza, miután a 2022-es és a 2023-as bajnokságon begyűjtött öt aranyérmet és egy ezüstöt.

„Nagyszerű versenyre számítok, sok futóval a világ minden tájáról. Nagyon meredek dombokat és hűvös pályákat remélek gyönyörű környezetben. Az edzésterhelésem nagy ahhoz, hogy a csúcsteljesítményt megcélozzam ezen a világbajnokságon. Természetesen még több érmet szeretnék megszerezni! Sokat jelent a korosztályom legjobbjai ellen versenyezni, és nagyszerű látni, hogy a sportág egyre több sportolóval növekszik, és hogy ennek részese lehetek.”

Egy másik éremgyűjtő a spanyol Ïu Net, aki szintén öt arany- és egy ezüstéremmel számol a legutóbbi két bajnokságból.

„Úgy gondolom, hogy ez nagyon fontos célkitűzés sok fiatal számára a sportágunkban. Végső soron ez a hely, ahol összemérheted magad kategóriád legjobbjaival. Kétségtelen, hogy nagyon versenyképes vagyok, és bár Spanyolországban szerencsések vagyunk, hogy magas a nemzeti szinvonal, a többi országgal és a többi kategória legjobbjaival való versenyzés egy nagyszerű bónusz."

youth skyrunning iancorless.com

Ryan Kerrigan, a US Skyrunning 2017 óta vesz részt az Ifjúsági Skyrunning Bajnokságon.

„Izgatott vagyok az idei amerikai ifjúsági csapattól. A társaim a vermonti Green Mountainstől az alaszkai Chugach-ig származnak. Változás történt az Egyesült Államokban a Youth Skyrunners rendszerben. Korábban több pálya- és mezeifutót és síelőt kerestünk, és megpróbáltuk őket a skyrunninghoz edzeni. Az idei csapat magasan képzett hegyifutókból áll, akik a "skyrunningon" élnek és lélegznek reggelire, ebédre és vacsorára. Izgalmas látni, hogy sok amerikai ifjúsági sportoló szívében skyrunnersnek tekinti önmagát, és ezen a montenegrói hétvégén lehetőségük nyílik arra, hogy a nemzetközi színtéren tündököljenek és életre szóló kapcsolatokat alakítsanak ki a világ minden tájáról érkező, ugyanolyan elkötelezett sportolókkal!”

Völgyi Balázs a magyar csapat fiatal versenyzője.

"Atlétikai szinten kevés az igazi hegyi edzés, de nekem szerencsém van, mert fiatalon megtanultam megfutni az emelkedőket és a lejtőket. A mostani versenyt ennek ellenére kezdőlépésnek tekintem, a tapasztalatokkal felvértezve jövőre már komolyabban tudok készülni. A csapatunk nagyon jó, igazán fantasztikus futótársaim vannak."

Tavaly Spanyolország, Olaszország és Japán vezette az országrangsort, és az új indulók, Mongólia és Chile első részvételükkor már érmet vihettek haza. Az országok, a csapatok, a teljesítmény és a szenvedély folyamatosan felfelé ível, így a 2024-es Ifjúsági Skyrunning Világbajnokságon a holnap bajnokai sztárok lehetnek már ma. Az eseményeket a Szerbiai és Montenegrói Skyrunning Szövetséggel együttműködésben szervezik, és az ISF versenybírói felügyelik, a WADA doppingellenőrzésére is sor kerül.

Az egyik legdinamikusabban fejlődő szervezet a Brazil Skyrunning Szövetség. Vezetője Rafael Aquino Leal elnök így beszél a sportról, a versenyzőkről:

„Ez Brazília ötödik részvétele a YWC-ben. A legutóbbi két évben hagyományunkká vált, hogy egészen nagy csapatot küldünk – ez egy jó ok a nemzeti büszkeségre. Montenegróban összesen 16 sportoló képvisel minket, sokan a korábbi világbajnokságokon szerzett tapasztalattal. Még mindig nem nyertük meg a megálmodott ifjúsági érmünket, de Brazília évről évre egyre versenyképesebbé válik, és készen állunk egy erős küzdelemre!”

 Forrás: skyrunning.com | Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség

Utoljára frissítve: szerda, 26 június 2024 16:24

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

 • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
 • egyedi megjelenés, csapatmez
 • váráslási kedvezmények
 • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk