Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 28. Csütörtök  Ma Gedeon, Johanna és Hanna napja van.  

Új fejezet a terepkerékpár sportban - átadták a Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózatot

A Pilisi Parkerdő Zrt. nagyszabású kerékpár-turisztikai fejlesztésének köszönhetően mától 9 „Parkolj és bringázz!” (P+B) ponttal és 28 kijelölt biciklitúrával, egy csaknem 600 kilométernyi ajánlott erdei kerékpáros útvonal áll a kirándulni vágyók rendelkezésére.

27 ápr. 2016 Hozzászólás: Hozzászólás   PPRT

A Pilist, valamint a Visegrádi és a Budai-hegységet átszelő Pilis Bike bicikliút-hálózat a túra-, illetve a szabadidő kerékpárosok igényeit egyaránt szem előtt tartva valósult meg. 

A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt mintegy 65 ezer hektáros terület közvetlen közelében mintegy 3 millió ember, tehát az ország lakosságának egyharmada él, évente csaknem 20 millió látogatónapot regisztrálnak.

Az erdőgazdaság tapasztalatai szerint egyre többen keresik fel két keréken az erdőket, a kerékpáros turizmus, és a kerékpáros turizmusról való gondolkodás az utóbbi években hatalmas fejlődésen ment keresztül. Így közjóléti és turisztikai fejlesztései sorában – a természetvédelmi és erdőgazdálkodási szempontok figyelembevétele mellett – a Pilisi Parkerdő Zrt. kiemelt céljává vált az erdei kerékpározás infrastrukturális és kényelmi feltételeinek korszerű, minden igényt kielégítő biztosítása. 

A túrakerékpárosok ugyanis minél változatosabb és hosszabb útvonalakon szeretnének kerekezni, a városban élő szabadidő kerékpárosok legnagyobb problémája ezzel szemben az, hogy örömmel bicikliznének a természetben, ám a legtöbbjük nem szívesen használja a belvárosból az erdőkbe vezető kerékpárutakat.

A Pilis Bike projekt az egyre növekvő közösségi igényeknek megfelelően így két szinten kínál megoldást

• kilenc, személygépkocsival könnyedén megközelíthető, úgynevezett „Parkolj és bringázz!” (P+B) kiindulópontokról, különféle távú és nehézségű túrákkal mindenki számára elérhetővé teszi az erdei kerékpározás lehetőségét – például a Budakeszi Vadasparktól, a szentendrei Skanzentől, vagy Nagykovácsitól;
• a túrakerékpárosok számára pedig az eddiginél is hosszabb és komplexebb útvonalhálózatokat alakítottak ki.

A Pilisi Bike kerékpár-turisztikai fejlesztés Pilisszentlászlón tartott átadó eseményén köszöntőt mondott dr. Bitay Márton Örs, állami földekért felelős államtitkár, Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott, valamint Simonyi Ákos, a Magyar Kerékpársportok Szövetségének alelnöke. 

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az ünnepélyes átadón elmondta:

„Madas Lászlóhoz, a Pilisi Parkerdőgazdaság legendás alapítójához köthető annak a gyakorlata, hogy a természetvédelem, a gazdaság és a közjólét területeit összehangolva az erdőgazdaságoknak alapfeladatuk az emberek kikapcsolódásához és rekreációjához szükséges infrastruktúra és szolgáltatások biztosítása. A Pilisi Parkerdő Zrt. ma is ennek a gyakorlatnak megfelelően végzi mindennapi munkáját. 2013 óta szinte minden hónapban közjóléti és turisztikai fejlesztések megvalósítását jelentettük be. Ez nem csak különálló objektumokat, például kilátókat és turista-, illetve menedékházakat jelent, hanem komplett turisztikai rendszereket és hálózatokat is. Erre újabb példa a Pilis Bike kerékpár-turisztikai projektünk is. A Pilis Bike mai átadásával megalapoztuk a Pilisi Parkerdő ez irányú turisztikai szolgáltatásainak rendszerét. Ezekre az alapokra a későbbiekben különféle szolgáltatásokat fogunk felépíteni, illetve elindulunk egy másik, számomra nagyon izgalmas irányba is: a lovas turizmus felé. Remélem, még az eddigieknél is többen találnak majd örömet, élményt és kikapcsolódási lehetőséget az általunk kezelt erdőkben.”

Mivel a Pilis Bike kijelölt úthálózatának egy része az erdőterületeken kívül halad, az érintett önkormányzatok, valamint a Magyar Természetjáró Szövetség, illetve kerékpáros szervezetek bevonásával, széleskörű szakmai egyeztetés során ölthetett végleges formát a nagyszabású kerékpár-turisztikai fejlesztés. 

A Pilis Bike összefüggő, csaknem 330 km-es úthálózatához a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai erdei üzemi utakat nyitottak meg és erdészeti utakat kötöttek össze, új túraútvonalakat jelöltek ki, továbbá információs táblákat helyeztek ki és új jelzéseket festettek.

Fontos, hogy a kerékpározók előtt megnyitott erdészeti utak nem kizárólagosan kerékpáros turistaútvonalak, ezeken a jövőben továbbra is várható erdőgazdasági jellegű forgalom. A kerékpárosok útját ezen kívül gyalogosok, köztük gyerekek, és erdei állatok is keresztezhetik. A kerékpározást az erdőben is a szabályok betartása teszi biztonságossá.

A Pilis Bike honlapja a www.pilisbike.hu címen található.

PILISBIKE.HU

A 9 „Parkolj és bringázz!” (P+B) pont

• Budakeszi Vadaspark GPS: N47° 31' 32,25" E18° 56' 06,10"
• Nagykovácsi GPS: N47° 34' 33,59" E18° 53' 04,35"
• Hideg-völgy GPS: N47° 31' 47,75" E18° 52' 07,97"
• Skanzen, Szentendre GPS: N47° 42' 03,05" E19° 02' 40,41"
• Telgárthy-rét, Visegrád GPS: N47° 46' 13,92" E18° 58' 58,83"
• Kis Rigó Vendéglő, Pilisszentlászló GPS: N47° 43' 14,68" E18° 59' 10,43"
• Hegy-tető, Pilisszentlászló GPS: N47° 43' 06,52" E19° 00' 20,39"
• Parkoló, Pilisszántó GPS: N47° 40' 36,76" E18° 53' 05,67"
• Sportpálya, Pilisszentiván GPS: N47° 36' 43,66" E18° 53' 02,27

Forrás: parkerdo.hu 

 

Utoljára frissítve: szerda, 27 április 2016 17:10

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk