Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. március 29. Péntek  Ma Auguszta napja van.  

Jó vagy nem a rostban gazdag táplálkozás - első rész

rost, gazdag, táplálkozás, életmód, vas, szervezet, egészségEllentmondó információk látnak napvilágot a rostban gazdag táplálkozásról. Ennek a végére szeretnénk járni a cikksorozatban. Egyrészt minden fórumon elismerik, hogy fontos és szükséges a tiszta és egészséges szervezet állapotának fenntartásához, másrészt számos olyan érvet említenek a szakmai hírek, amelyek hiánybetegségekért teszik felelőssé a rostokat.

Hol van a határ, mire kell figyelni?

23 febr. 2011 Hozzászólás: Hozzászólás  

 

PRO

Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet kutatói szerint ha rostokban gazdag diétát követünk, 22 százalékkal csökkenhet az esélye annak, hogy szívbetegségek, légzőszervi betegségek vagy egyéb más súlyos egészségügyi problémák miatt veszítsük életünket.

A rostok csökkentik a következő betegségek kialakulásának esélyét is

  • szívbetegségek
  • rákos elváltozások
  • cukorbetegség
  • elhízás

Segítik az emésztést, csökkentik a koleszterinszintet, a vércukorszintet és a vérnyomást is. Ezek a tulajdonságai mind elősegítik a fogyást, és megakadályozzák, hogy a szervezetben gyulladás alakuljon ki – írja az Archives of Internal Medicine.

Annak érdekében, hogy minél egészségesebbek legyünk és minél tovább éljünk, a szakemberek azt javasolják, hogy a lehető legtöbb rostot vigyük be a szervezetünkbe minden nap. A rostokban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

Az irányelvek alapján minden elfogyasztott 1000 kalóriának 14 gramm étkezési rostot kellene tartalmaznia, de naponta legalább 25 grammnyit mindenkinek el kellene fogyasztania. Ennél a mennyiségnél ugyanis a kísérletek szerint már jelentősen csökken a súlyos egészségügyi problémák miatti korai halálozás esélye.

KONTRA

Vashiány a mai kor népbetegsége?

rost, gazdag, táplálkozás, életmód, vas, szervezet, egészségAz Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint világszerte 1,3 milliárd ember, azaz a Föld lakosságának mintegy 30%-a szenved vérszegénységben. Elsősorban Dél-Ázsia és Afrika érintett, főként a gyermekek és a szülőképes nők.

Fontos tény, hogy az anémia, azaz a vérszegénység gyakran többféle okból ered, a felmérések szerint 500-600 millió ember vérszegénységét a vashiány okozza, ennek 80%-a a női nemet érinti!

Ha a vasraktárak telítettségét is figyelembe vesszük, akkor az emberiségnek több mint fele vashiányos.

A vas felszívódását különböző anyagok segíthetik, illetve gátolhatják. Az alábbiakban foglaljuk össze azokat a gátló és segítő tényezőket, amelyeket a szakirodalom említ. Ezekkel nem feltétlenül értünk egyet, erről szól majd a cikk második része.

Vas felszívódást gátolják

Vas felszívódását elősegítik

Túlzott rostbevitel

Folsav

Egyes fehérjék: tehéntejfehérje, albumin, szójafehérje

Állati fehérje (húsok, húskészítmények)

Fitátok

(gabonafélékben, diókban, hüvelyesekben, korpában találhatóak)

Aszkorbinsav, azaz C-vitamin

Polifenolok

Ásványi anyagok: réz, cink, mangán, foszfor, kalcium

Foszfátok, oxalátok

Vashiányra veszélyeztettek a csecsemők, a kisgyermekek, a serdülők, a terhesek, erős havi vérzés esetén az aktív korban lévő nők, és a vas rosszabb felszívódása, hasznosulása miatt az idősek és a vegetáriánusok.

Anyatejjel táplált csecsemőknél vashiánnyal 4-6 hónapos korig nem kell számolni, hiszen az anyatejből a vas felszívódása rendkívül jó hatásfokú, a tehéntejből lényegesen rosszabbul szívódik fel. A tehéntejjel táplált csecsemőkben gyakran léphet fel a vékonybélben kismértékű vérzés, mely vasveszteséget eredményez. Mindezek a tények is az anyatej-táplálás fontosságát támasztják alá.

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk