Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

A célvonalon túl: a kerékpársport történetének legnagyobb doppingbotrányai

  • Állapot: Aktuális

A kerékpársport lenyűgöző sportág, amelyben egymással mérkőznek a sebesség öröméért a legjobb sportolók. A kerékpársport az évek során számos izgalmas és lenyűgöző pillanattal ajándékozta meg rajongóit, azonban emellett sajnos hírhedt lett a súlyos doppingbotrányairól is. A célvonalon túl, amikor a versenyzők átlépik a győzelem határát, el kell ismernünk, hogy vannak olyan esetek, amikor az eredményeket nem a tiszta teljesítmény hozta létre.

A kerékpársport történetében számos doppingbotrány történt, amelyek mindkét szélsőséget érintették: világhírű versenyzők ártatlanul vádolva, és valóban csaló sportolók leleplezve. Sportújságírónk Kollár Aladár összeszedte a legnagyobb botrányokat a kerékpárversenyek
történetében.

01 aug. 2023 Hozzászólás: Hozzászólás   Kollár Aladár
A célvonalon túl: a kerékpársport történetének legnagyobb doppingbotrányai Foto: pixabay.com | unsplash.com

Az 1990-es évek, a dopping „aranykora”

Az 1998-as Tour de France-bajnok Marco Pantani és a második helyezett Jan Ullrich mindketten a betiltott vérerősítő EPO-t használták a teljesítményük fokozása végett.

Egy öt hónapig tartó, a sportdoppingra összpontosító vizsgálat után jelent meg egy 800 oldalas jelentés a francia szenátus részéről, amely megerősítette azt a gyanút, amiről már sokan beszéltek ezt megelőzően is: a tiltott EPO szer használata nagyon elterjedt volt a versenyszerű kerékpározásban az 1990-es évek végén, mielőtt a szer ismert lett volna a sporthatóságok előtt.

Sokkoló eredmény volt, hiszen gyakorlatilag a sztárok oroszlánrészéről derült ki, hogy doppingoltak. Pantanit már 1999-ben tiltották el a Giro-tól, miután lebukott egy véletlenszerű vérvételen, karrierjét pedig több doppingvizsgálat is tönkretette.

Az olasz versenyző mellett Ullrich, az 1997-es Tour győztese és az 1998-as Tour de France verseny második helyezettje beismerte a vérdoppingot, és 2012-ben megfosztották a 2005-ös Touron elért harmadik helyétől is. Említhető még Alberto Contador, Tyler Hamilton valamint Bjarne Riis is, akik hasonló körülmények között buktak le.

Marco Pantani, a kerékpározás tragikus sorsú olasz sztárja

Marco Pantani kiváló eredményeket ért el, nemzetközileg híres sportoló volt, megnyerte a 1998-as Tour de France-t, a hegyi kerékpározásban is verhetetlen volt.

Pantani vezette a Giro d'Italia-t, már csak egy hegyi szakasz volt hátra, amikor a Madonna di Campiglióban végzett vérvizsgálat azt mutatta, hogy a hematokrit értéke több mint 50%, ami meghaladta az eltűrt felső határt.

Kizárták a versenyből. Bár a hematokrit tesztet hivatalosan egészségügyi ellenőrzés, a magas érték arra utal, hogy egy versenyző esetleg EPO-val doppingolt. Kizárásakor Pantani négy szakaszt nyert, és kényelmesen, öt perc harmincnyolc másodperccel vezetett Paolo Savoldellivel szemben, és vezetett a pont- és hegyi besorolásban is. Ennek eredményeként a Mercatone Uno–Bianchi teljes csapata kilépett a versenyből. Pantani távol maradt az év többi versenyétől.

További vizsgálatok kimutatták Pantani részéről a doppingot, és egy 2001-es visszatérési kísérlete is kudarcba fulladt, amikor inzulin-tűt találtak a szállodai szobájában. Noha állítása szerint riválisai akarták tönkretenni karrierjét, innen nem volt már felállás. 2004-ben hunyt el, kokain túladagolás következtében. Mindössze 34 esztendős volt.

Egész csapatokat zártak ki

Az 1998-as Tour de France arról is volt nevezetes volt, hogy hatalmas botrányba fulladt, amelynek során a francia Festina csapatánál széles körben elterjedt doppingszer felfedezésével alakult ki. Az ezt követő rendőrségi intézkedés odáig vezetett, hogy az eredeti 21 csapatból hét visszavonult, vagy ki lett zárva a versenyből. Ilyen helyzetekben fontos a megfelelő információkkal való rendelkezés, például kit miért zártak ki éppen.

További sztárversenyzők, akiknek pozitív EPO-doppingtesztjeit nyilvánosságra hozták, többek között az amerikai Kevin Livingston, aki a 17. helyen végzett az 1998-as Touron. A listán szerepelt még a duplaszakaszgyőztes olasz Mario Cipollini és a francia Laurent Jalabert is.

A harmadik helyezett, az amerikai Bobby Julich 2012-ben elismerte, hogy ő maga is EPO-t használt az 1998-as Tour során. Messze a legmegrázóbb skandalum azonban a Lance Armstrong-ügy volt. Aligha túlzás azt mondani, hogy Armstrong lebukása majdnem végzetes csapást mért a kerékpár sport legitimitására, jó hírnevén hatalmas csorba esett.

pills terepsport dopping

Lance Armstrong tündöklése és bukása

Lance Armstrong a nemzetközi kerékpársport hatalmas, nemzetközileg ismert figurája volt, aki remekül keresett is a sportból. Nem túlzás azt mondani, hogy a kerékpársport leghíresebb képviselőjeként egy egész nemzedék számára képviselte az egész sportágat, milliók inspirációja volt és sokan miatta kezdtek kerékpározni.

Zsinórban hétszer nyerte meg a Tour de France-t 1998 és 2005 között, ami óriási teljesítmény volt, világrekordot döntött meg ezzel. Azonban mindig is övezték kisebb kérdőjelek a teljesítményét, és már 1999-ben majdnem lebukott tiltott szer kimutatása miatt. Akkor azzal védekezett, hogy orvosi vénnyel kapott gyógyszert szed.

Armstrong egy volt csapattársa, Floyd Landis kerékpárversenyző, állt a nyilvánosság elé 2010-ben. Azt állította, hogy rendszeres volt Armstrongék csapatában (a United States Postal Service, UPS) a dopping, jómaga is használt tiltott teljesítményfokozó szereket. Innentől nem volt megállás, a gyanú egyre fokozódott. Ki kellett derüljön az igazság.

Az igazság órája

Az amerikai szövetségi hatóságok, jelentős mértékben Landis vádjainak súlyossága miatt, vizsgálatot indítottak Armstrong ellen. Noha 2012 februárban megszüntették az Armstrong és az amerikai UPS-csapat tagjai ellen indított nyomozást, vádemelés nélkül, az ügy mégsem ült le.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (United States Anti-Doping Agency) azonban 2012 júniusban alapos gyanúval megvádolta doppinggal és kábítószer-kereskedelemmel Armstrongot. Októberben az USADA hivatalosan vádat emel ellene tiltott anyagok használatával, birtoklásával és kereskedelmével kapcsolatban, élethosszig tartó eltiltást javasolva.

Meglepő módon Armstrong, noha tagadta az ellene felhozott vádakat, mégis úgy döntött, hogy nem fellebbez az USADA megállapításai ellen. Ezzel megpecsételődött a sportoló sorsa. Armstrongot megfosztották azonnali hatállyal az 1998 és 2005 között 1998 elért összes eredményeitől, beleértve a hét darab Tour de France címét is. Armstrong továbbra is tagadja a nyilvánosság előtt teljesítményfokozó szerek használatát, ám ezidáig nem tudta bizonyítani ártatlanságát.

Ezek a beismert vérdoppingos esetek nagy hatással voltak a kerékpársportra, és jelentős változásokat hoztak a versenyek szabályozásában és a szankciókban. Az ilyen esetek miatt rendszeresen végeznek vérvizsgálatokat és doppingellenőrzéseket a versenyzőknél, hogy
megelőzzék és felfedjék az esetleges szabálytalanságokat.

Ahogy az esetek mutatják, a doppingprobléma nem korlátozódik egyetlen versenyzőre vagy csak a kerékpársportra. Egyesített erőfeszítések és szigorúbb szabályozások születtek azért, hogy a versenyek tisztességesek maradjanak, és a versenyzők egészségét megvédjék. Az ilyen doppingesetekre adott szankciók szigorúbbakká váltak, és a versenyzőket hosszabb időre felfüggeszthetik vagy akár véglegesen eltilthatják a sporttól. Azonban fontos megjegyezni, hogy nem minden versenyző doppingol, és a kerékpársportban is sok tiszteletreméltó, tisztességes sportoló van.

A kerékpározás rajongói számára az izgalmas sportra való fogadás nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy összekapcsolják érdeklődésüket a pénzkeresés lehetőségével. Az egyik megbízható forrás, amely naprakész oldalakat kínál megbízható bukmékerekkel, a Mightytips
weboldal. Itt mindent megtalálsz, amit az internetes fogadóirodák és az online sportfogadások világáról tudnod kell!Ha meglátogatja ezt az erőforrást, biztos lehet benne, hogy minőségi információkat kap a közelgő versenyekről, valamint megtalálja a legjobb bukmékeri ajánlatok listáját.

A Mightytips honlapja a legfontosabb kerékpárversenyeket, köztük a Tour de France-t, a Giro d'Italiát és a Vuelta a Espanát is figyelemmel kíséri, és tájékoztatja a játékosokat a doppingolás miatti esetleges visszalépésekről.

Mint láthattuk, számos dopping botrány övezte a kerékpár sport történetét. Így érdemes a megfelelő információkkal rendelkeznünk ha ezzel a sporttal akarunk foglalkozni. Remélhetőleg a sport képviselői tanultak hibáikból, és nem fognak ilyen dolgok újra előfordulni. Egész karrierek mentek tönkre a teljesítményfokozók használata miatt.

Forrás: Mightytips

Utoljára frissítve: kedd, 08 augusztus 2023 22:14

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk