Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2019. október 24. Csütörtök  Ma Salamon napja van.  

Olimpia előtt az Év Sportolója döntőjében - interjú Boronkay Péterrel Kiemelt

 • Állapot: Archív

Boronkay Péter neve már fogalom a magyar sportéletben, paratriatlon versenyzőként fantasztikus eredményeket tudhat a háta mögött, nemcsak az olimpiai távú triatlonban, hanem a legnehezebb tereptriatlon versenyeken, hegyikerékpárban vagy Ironman versenyen is.

2016-ban második lett az Év Sportolója szavazáson, az olimpiai felkészülése alapján esélyei egyre jobbak Rio de Janeiróban. Többek között ezekről a témákról beszélgettünk vele.

Boronkay Péter paratriatlon versenyző Rióra készül Boronkay Péter paratriatlon versenyző Rióra készül

 

 • Név, becenév: Boronkay Péter, Rabló

 • Születési dátum:1981.06.26.

 • Csapat, Egyesület: Mercedes Benz Gyár KMSE- Bátorfi team

Edzők: úszás- Bálint Zoltán Kerékpár- Balla Péter Futás- Német Gyula

Weboldal: www.peterboronkay.com 

Boronkay Péter multisportoló - sokan ismernek, de egy rövid bemutatkozás biztosan segít felfrissíteni az emlékeket Rólad.

Bal alkar végtaghiánnyal születtem, emiatt szüleim gyógyúszásra kezdtek el járatni 7-8 évesen. Az évek során egyre jobban megszerettem az úszást, ezért komolyabban kezdtem foglalkozni a vele. Kétszer voltam magyar válogatott, majd kijutottam egy Európa Bajnokságra és egy Világbajnokságra is. 2004-ben az athéni paralimpia bő keretében benne voltam, azonban 3 hónappal a verseny előtt kikerültem, mert nem sikerült több számban is szintidőt úsznom. Ez az időszak egy nagy törés volt az életemben, és innentől kezdve verseny szinten nem foglalkoztam az úszással. Hála Istennek, nem sokkal később megtaláltam a triatlont, amiben igazán sikeres lehettem. 2007-ben egy győri duatlon VBn indultam (futás-kerékpározás-futás számokból álló verseny). Ott találkoztam egy úrral a Nemzetközi Triatlon Szövetségtől, akitől megtudtam, hogy a 2007-es világbajnokságon a parasportolókat is díjazni fogják. Ezen fellelkesülve részt vettem a 2007-es hamburgi versenyen, és kategóriámban a 4. helyen végeztem. Tulajdonképpen ezzel a versennyel indult a triatlon sportkarrierem. Az elmúlt években 6x nyertem EB-t, 5x VB-t különböző távokon a triatlonban, többször álltam dobogón Világkupákon.

Az idei év nagyon különleges lesz. Már az év eleje is erősen indult. Szoktál újévi fogadalmakat, elhatározásokat tenni? Ha igen, 2016-ban ez mi volt?

Nem jellemző. De pl. 2016-ra kivételt tettem. Az volt a fogadalmam, hogy mindent megteszek azért, hogy kijussak Rióba életem első paralimpiájára. Persze ha lenne, aki finanszírozná a kijutásomat, akkor szeretném harmadszor is megvédeni a tereptriatlon világbajnoki címem novemberben Ausztráliában.

Milyen tervekkel és fogadalmakkal indulsz neki a 2016-os évnek? Ebben az évben olimpia is lesz, Téged hogyan motivál vagy befolyásolja a munkádat? 

Úgy érzem, motiváltabb vagyok, mint valaha. A fizikai felkészülés mellett mentálisan is sokat készülök a kvalifikációra, bízom magamban és az elvégzett munkában. Bár úgy érzem, a szakmai háttér kicsit jöhetett volna hamarabb, de összességében nem panaszkodom. Még nem látom át tisztán a rendszert, nem tudom pontosan mi kell a riói Paralimpiai kvalifikációhoz. Arra törekszem, hogy minden versenyen minimum pontszerző helyen végezzek és kihozzam magamból a maximumot. Pályafutásom során, sok versenyen rajtoltam már, de Paralimpián még nem. El lehet képzelni, mennyire vagyok motivált, és persze az is elképzelhető, hogy a jövőben versenyzőként több lehetőségem már nem lesz részt venni a játékokon.

A technikai háttér jelenleg adott, hozzáteszem, magam „gereblyéztem” össze szinte mindent, ami a sporteszközöket illeti. Kerékpárjaimat továbbra is a Rosebikes biztosítja. A kerekeket a taiwani Token cégtől kapom, fejvédőket és sportszemüveget pedig a Rudy Projecttől kaptam, az edzéseim kontrollját a Suunto sportórám végzi- csak, hogy néhányat megemlítsek. E mellett a magánéletben is igyekszem megállni a helyem, legfőbb támogatómmal, a feleségemmel kisbabát tervezünk. Nagyon sokat köszönhetek neki, igazi társam a nehéz időszakokban is.

Ellenfeleid, versenytársaid közül ki az, akitől tanultál, akinek a stílusa vagy az edzései példaként szolgálnak? Mi az, amit el szoktál lesni másoktól?

Az élet különböző területeiről több példaképet is mondhatnék, akik motiválnak, de nem emelnék ki egyet sem. De, talán mégis. Martin Falch osztrák paralimpiai bronzérmes síző, tereptriatlonos, triatlonos, lábamputált versenyzővel való kapcsolatom mondhatni, baráti. Egy balesetben elvesztette az egyik lábát, majd miután rákban elhunyt a felesége, egyedül maradt az akkor alig 10 éves fiával. De nem adta fel, a sport segített neki (is) átlendülni a kritikus időszakokon. Azóta újranősült és jelenleg is aktívan sportol. Sok olyan embert ismerek, akiknek életútjából magam is merítek, táplálkozok.

Többen érdeklődtek hogyan készül fel egy férfi a téli időszakban. Paratriatlon edzéseid pedig azokat is ámulatba ejthetik, akik maguk nem sportolnak. Elárulod mi a titkod, hogyan csinálod?

Nálam is, mint a legtöbb triatlonosnak ilyenkor, az alapozás időszaka van. Ilyenkor sokkal többet edzek alacsony intenzitáson. Ilyenkor télen heti 3-4x görgőzök, ami persze nem helyettesíti a kerékpáredzéseket, de valamelyest számít, hogy nem nulláról indul az ember a szezon elején.

boronkay triatlon 2016 1

 Vanek Akos,Straub Róbert,Bicsák Bence,Bicsák Flóra,Vanek Margit és Péter az edzőtáborban

Általában 7-ből 6 napot edzek, ez heti 20-25 óra munkát jelent. Ebben van úszás, kerékpározás, futás, erősítés, TRX, és nem utolsó sorban a jóga. Jelenleg olyan lehetőséget kaptam, hogy Kanárin edzőtáborozhatok az ép válogatott több tagjával, mint pl. a Vanek testvérekkel, Margittal és Ákossal. Nagyon pompás helyen vagyunk, szinte minden nap –szó szerint- összefuthat az ember világsztárokkal. A hét elején a reggeli futáson jött velünk szembe London olimpiai bajnoka, Nicola Spirig, másnap reggel az uszodában pedig a 6x-os hawaii győztes Natascha Badmann rótta a hosszakat mellettem. Kerékpáron a minap a Tinkoff csapata jött velünk szembe, másnap pedig a MTB világbajnok, Gunn-Rita Dahle. Ha már monti, akkor Benkó Barbi is a közelben hajtja a pedált. Szóval szinte minden nap tartogat meglepetést. Februárban szintén Spanyolországban két hetes edzőtáborban veszek részt a Szövetség és az almeriatriathlon.com támogatásával. Így az Olimpia/Paralimpia évében ezt kiemelten fontosnak tartom, hisz az ellenfeleim nagy részének egész évben van lehetősége meleg égövben készülni.

A kudarcokról

Az gondolom, ha az ember keményen és szorgalmasan dolgozik a céljaiért, akkor a legmélyebb gödörből is van kiút. Persze az élet velejárója, hogy vannak kevésbé sikeres időszakok, de megtanultam kezelni ezeket a helyzeteket. A titok nyitja a pozitív gondolkodásban, az életigenlésben van.

Ennyi edzés mellett mivel pihened ki magadat, mi kapcsol ki?

Ha időnk engedi, szívesen kirándulunk, túrázunk Orsival. A téli időszakban gyakran megyünk szaunázni, de moziba is szívesen járunk. 30 év felett kicsit lelassult a regenerálódásom, az edzőimmel próbálunk inkább a minőségi edzéseket végezni, nem a mennyiséget hajszoljuk. A kilók is nehezebben mennek le, de az évek során sikerült ezt is szinten tartanom és figyelni a helyes táplálkozásra.

Korábban meséltétek pároddal Orsival, hogy sok kedvenc könyvetek van. Kérlek meséld el mi a kedvenc könyved!

Bevallom őszintén, nem vagyok egy nagy könyvmoly, elég keveset olvasok. Mire olvasásra kerülne a sor, fáradtan dőlök a kanapéra. Orsi viszont nagyon sokat olvas, így van, hogy ő ajánl valami könyvet. Utoljára a „Felvágós könyv”-et olvastam el, amit egy egykori boncmester írt, és elég humorosan mutatja be ezt a világot. Jelenleg Csutka István barátom Camino Steve című könyve van porondon, majd azután Wass Albert: Az antikrisztus és a pásztorok című könyve következik, amit drága jó futóedzőmtől, Német Gyulától kaptam karácsonyra.

Sportolóként sokat utazol. Hol vannak a a kedvenc helyeid itthon és a nagyvilágban? Hova szeretnél eljutni? Akár voltál már ott, akár még nem.

A képzeletbeli top 3-as listán nekem Új-Zéland, Ausztrália és Svájc van. Igazából sok helyen jártam már a világon, de sajnos mindig mint sportoló-versenyző, így elég kevés idő jut szétnézni. Ha sikerül is pár napot ott tölteni egy egy helyszínen, egyedül nem olyan megélni, emlékezni, mintha társasággal van az ember.

Mik a kedvenc ételeid?

Édesanyám halászleve, és a feleségem főzelékeinél, leveseinél számomra nincs jobb a világon. :D

Egyébként olyan vagyok, mint a koldus kutyája, szinte bármit megeszek. 4 dolog van, amit nem bírok: körömpörkölt, kocsonya, disznósajt, és a pacal.

Te mit szeretsz, mit szoktál főzni?

Egyszerű és gyors ételeket el tudom készíteni, állítólag nagyon finom spagettit tudok készíteni ..., de erre bővebben talán Orsi tudna válaszolni.

Mit tervezel a család tanulmányok, munka kapcsán?

Jelenleg főállásban sportolok, mellette napi 4 órában dolgozok kötetlen munkaidőben. Nálam a család és a sport az első még akkor is, ha nehéz meghozni az egyensúlyt a kettő között. Tanulni sohasem késő, de egyenlőre a felkészülés lekötik minden időmet, de azt sem tartom kizártnak, hogy újra iskolapadba üljek.

Technika sportot űzöl legalább részben. A felszerelésed kapcsán mi a nagy álmod, mit szeretnél beszerezni, kipróbálni, használni?

Mint említettem, többnyire minden felszerelésem megvan, köszönhető a támogatóimnak. Persze mindig nyitott vagyok az újdonságokra. Évek óta a svájci Sponser termékeit fogyasztom, de volt hogy tesztelésre használtam különböző táplálék kiegészítőket vagy sporteszközt. Legutóbb a Hammer termékcsaládot teszteltem, amit ajánlok azoknak a sportolóknak, akik a vegán illetve a gluténmentes termékeket keresik. Aztán egy magyar kutatócsoport által előállított sport gélt is sikerült kipróbálnom, ami SFI nutrition névre hallgat, szintén nagyon jónak tartok, esetleg ha valaki a hazait keresi. Egy kis szívfájdalmam azért van, hiszen az egyik sportruházat támogatóm-, akivel több mint 5 évig dolgoztunk együtt,- egyik pillanatról a másikra kiszállt mögülem. Épp az Olimpia évében ezt egy kicsit nehéz volt elfogadni de már túl tettem magam rajta. Ahhoz, hogy továbbra is fel tudjam venni a versenyt a világ élvonalával, elengedhetetlen a professzionális technikai háttér. A Rose bikesnál február végére ígérték az új időfutam kerékpáromat, amit nagyon várok, remélhetőleg hozzá fog tenni ez is a következő időszak sikereihez. Az Ensporttal való együttműködésnek köszönhetően a teljesítménydiagnosztika terén is rendszeresen kontroll alatt vagyok, ehhez párosul majd egy orvosi tanácsadás, ami folyamatban van.

 • Miben szeretnél fejlődni?

  Azt gondolom, mindhárom számban van még mit fejlődnöm. Sprint távra készülve nem emelhetsz ki egyet a három közül, nem engedheted meg magadnak azt a „luxust” hogy nem készülsz teljes erőbedobással mindegyikre.
 • Vállalsz valamilyen közösségi munkát, megjelenést, fellépést?

  Van, hogy felkérnek egy egy jótékonysági megmozdulásra, aminek szívesen teszek eleget. Jómagam is gyakran önkénteskedek, ha lehetőség adódik rá. Közösségi munkának tekinthető az is, amikor meghívnak egy iskolába előadást tartani gyerekeknek a pályafutásomról. A mai fiataloknak utat kell mutatni, példákra van szükségük, akik motiválják, előre viszik őket a céljaik elérésében.
 • Mi alapján döntesz arról, mit vállalsz ezek közül?

  Nálam az a mérvadó, hogy ki a célcsoport, mi a célja egy adott megjelenésnek. Voltam már iskolákban, céges rendezvényeken, vagy éppen idősek otthonában.
 • Szerinted mi szükséges a sikeres felkészülésedhez?

  Nagyrészt minden rajtam múlik. Egyedül magam okolhatom, ha nem jutok ki Rióba, bár ebbe bele sem gondolok. Nekem ott a helyem, ott leszek! Nap mint nap ezzel kelek és fekszek, hétről hétre ezen dolgozunk az edzőkkel. Megfelelő szakmai háttér, „csapat”, edzők, család, akik mögötted állnak, érted és veled együtt készülnek. Nem beszélve a biztos egzisztenciális háttérről, hogy normálisan tudjál étkezni, ne azon agyalj, hogy miből fogod megtankolni az autód, hogy eljuss egy edzésre vagy versenyre, vagy miből fizeted a sárga csekkeket hónapról hónapra stb. Megtanultam pozitívan gondolkodni, a hátrányokból előnyt kovácsolni, a kudarcból egy újabb lépcsőfokot kreálni a siker felé
 • Partnerek, támogatók, akik segítenek?

  Rose Bikes, Token Wheels, Rudy Project, Maraton Depo-Ensport, Sponser, Suunto, Veloroom, Vitaking, Compressport, Magyar Triatlon Szövetség- Szerencsejáték Zrt, Kecskemét Város Önkormányzata, Magyar Paralimpiai Bizottság, AB Holding, Alapítvány a Sportoló Fogyatékosokért, Alföld Pack Kft, Vitafort Zrt, Syba Controll Bt

Utoljára frissítve: péntek, 22 január 2016 20:17

2 hozzászólás

 • Simonyi Petra 2016. január 27

  Elképesztő, amit véghez viszel! Csak így tovább!

  Jelentés
 • Pető Kálmán 2016. január 23

  HAJRÁ!!!!! Óriási karrier van mármost is mögötted, igazi példakép agy. Nekem, nekünk itt Veszprémben.

  Jelentés

Új hozzászólás

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Tegnap este az edzés végén áldozatul estem Tamás Szabó fotózásának. Tegnap nagyon kemény volt, külön piros pontot i… https://t.co/nhUqnF7ZiK
Kedves barátom nagyszerű gondolatát támogattam - szülinapra nem magának kért, hanem egy természetvédelmi szervezetn… https://t.co/toiGXsVZJP
Jó reggelt!!!! Lenne mit tanulni sok gazdag embernek. De az alapgondolat mindenki számára fontos és követendő... https://t.co/UyqXZJi6fo

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

 • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
 • egyedi megjelenés, csapatmez
 • váráslási kedvezmények
 • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)