Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. február 22. Csütörtök  Ma Gerzson és Zétény napja van.  

Kökény Roland olimpiai kajakos kálváriája

  • Állapot: Archív
Kökény Roland olimpikon, olimpiai bajnok kajakos a média keresztüzében találta magát egy ötletéért és egy-két félremyagarázható mondatért. Mivel a terepsport.hu ismeri és tiszteli Rolandot, úgy véljük érdemes végigvenni a média pergőtüzének időrendjét.

Tények: 1. Roland bejelenti, hogy barátnője segédezőként, az edzője egyetértésével segítené a felkészülését, 2. a média ráugrik a témára és addig fújja a negatív hecckampányt, ameddig a Szövetség is Roland ellen fordul, 3. Roland egy nyílt levelet ír a magyar médiának és a Szövetségnek.

Lássuk, mi történt!

24 nov. 2013 Hozzászólás: Hozzászólás  
Kökény Roland Kökény Roland MOB

 

November 18: Roland nyilatkozata arról, hogy a riói olimpiai felkészülésbe segédedzőként párját Szalai Vivient is bevenné, megjelent a Nemzeti Sport online oldalán (nso.hu). Idézetek a cikkből:

 

Szeretném Rióig folytatni a pályafutásomat, méghozzá új személy bevonásával – mondta az olimpiai bajnok kajakos, Kökény Roland. -- Ezt már meg is beszéltük jelenlegi edzőmmel, Kiss Istvánnal, aki a G4S Honvéd együttesét irányítja. Idén a Honvédé volt a legsikeresebb magyar fiúcsapat, itt edz például a vb-bronzérmes Dombvári Bence is. Azt tervezem, hogy Vivi Kiss István mellett egy évig afféle segédedzőként dolgozna, hogy elsajátítsa a szakma csínját-bínját.

Ugyanebben a cikkben továébbi idézet Rolanddtól:

Jövő ősztől sem válok külön Kiss Istvántól, hiszen minimum az edzések ötven százalékát közösen fogjuk elvégezni, több szem többet lát alapon. A jövőt továbbra is Dombi Rudival K–2 1000 méteren tervezem, vele szeretnék kijutni az augusztusi moszkvai világbajnokságra is.

Idézet az edzőtől:

Kiss István (Kökény Roland edzője, állami edző): – Számomra fontos, hogy egy ilyen kaliberű versenyző lelki egyensúlya, magánéleti háttere kiegyensúlyozott legyen. Ha ez így megoldható, akkor segítek, mert Roland jelenléte az én többi versenyzőmre is nagy hatással van. Dombvári Bence sem lett volna világbajnoki bronzérmes, ha nem Kökszivel készül együtt.

Idézet a cikkből (ezt NEM Roland mondta):

Az edzők versenyzőik eredményessége után kapnak támogatást, így adja magát a felvetés, hogy Kökény tervének erős anyagi mozgatórúgója is van. Egy olimpiai bajnok trénere állami edzőként busás juttatást kap, az olimpiai jutalomról nem is beszélve...

Roland reakciója erre:

Miután a támogatási rendszerben az elmúlt éveket nézik, Vivi legkorábban kétezer-tizenhatban lehetne állami edző, az előző évi eredményeimtől függően. Viszont a sikeres olimpiai szereplés után is maximum csak az utolsó két év után kapna jutalmat, ami esetünkben a jutalom ötven százaléka lenne. De ezt a pénzt felajánljuk egy daganatos gyerekekkel foglalkozó alapítványnak. A nyáron már kapcsolatba kerültünk egy kisfiúval, Jablonkai Bendegúzzal, akinek a története nagyon megérintett minket, és aki azóta átesett egy sikeres műtéten. Ezért szeretnénk más gyerekeknek is segítséget nyújtani.

A média reakciói

sportgeza.hu

A háttérből előlépne, és a mindennapi edzéseken segítené a londoni olimpián ezer kajakpárosban győztes Kökény Rolandot szerelme, Szalai Vivien.... Legalábbis ezt híresztelik magukról a Nemzeti Sporton keresztül.

A terepsport.hu véleménye: negatív ferdítés, a szavak, a mondanivaló kiforgatása.

borsonline.hu

Pjatacsuk Vitalij, az esztergomiak szakosztályvezetője: Kökény, ahogy a korosztályából a többiek, nagyon profi versenyző, tudja, mire van szüksége. Ha neki az kell, hogy a barátnője vele legyen és benne üljön a motorcsónakban, lelke rajta, de ennél többről nem lehet szó. Ezt a nagy bejelentés nélkül is megtehették volna. A hiba ott van, hogy a nagy lelkesedéstől nem látták, a szak­mának és a közvéleménynek mennyire más egy ilyen döntés üzenete.

A kajakszövetség elnökségi ülésén is téma volt Kökény, akivel szemben ez a verdikt született: „felelősséget kell vállalni azért, amiért megsértette a sportág jó hírnevét és az edzőket”.

A terepsport.hu véleménye: az edző korrekten áll az eseények mellé, a Szövetség hozzáállása érthetetlen! Mivel sértette meg a sportág jó hírnevét és az edzőket?

kajakkenusport.hu

Az ügy nagy port vert fel, amelynek kapcsán dr. Ábrahám Attila szót kért, és pontokba szedte véleményét, gondolatait. Az MKKSZ főtitkára szerint a rosszul értelmezett edzőkérdés ártott a sportágnak – írta meg csütörtökön a sportnapilap.

Nem tartom szerencsésnek Kökény Roland nyilatkozatát, de az igazsághoz tartozik az is, hogy belemagyaráztak a szavaiba olyat is, ami – szerintem – nem volt benne. Felkészülése jelen szakaszában ugyanis Kiss Istvánnal, a G4S Honvéd edzőjével végzi a szakmai munkát. A barátnője nem az edzője, és nem is lehet az, hiszen nincs a jogszabályokban előírt végzettsége.

Úgy vélem, hogy a család szerepe hatalmas a sportolók felkészülésében és eredményességében. Egy stabil barát/barátnő, majd a család biztosíthatja a kiegyensúlyozottságot, adhat nyugalmat és biztonságot. A szakmai felkészülés más kérdés. Arra szolgálnak a szakavatott edzők és segítőik. A kettő együtt lehet a siker garanciája.

Őszintén nem értem, miért kellett ezt az „ötletet” kiérleletlen állapotában megszellőztetni.

A terepsport.hu véleménye: korrekt meglátások, túlfűtött következtetések. Ha egyszer nincsen jogi és technikai lehetősége Roland (amúgy elismerten félremagyarázott!) szavainak, akko rmiért kell lejáratásról és botárnyról beszélni?

Az viszont pont a média ismeretében nem rejthető véka alá, hogy Szalai Vivien ismert és elismert újságíró, szerkesztő, boránykönyv szerző - azaz a "nem zörög a haraszt..." ősi bölcssséget alkalmazva miért lenne lehetetlen, hogy az egész bejelentés valóban egyfajta jól tervezett média fogás?

Kökény Roland nyílt levele

Kökény Roland vagyok. Ember, férfi, magyar olimpikon. Öt aranyérem, nyolc ezüstérem, két bronz. Tizenöt dobogós büszkeség. Ezt hoztam a hazámnak. Én, Kökény Roland, az ember, a férfi, és a magyar olimpikon,harminckilenc éves vagyok. Az életem eddig csak a sportról szólt. Ezzel keltem, ezzel feküdtem. A sportágra, a sporttársaimra mindig nagyon odafigyelve és mindig együttműködésben értem el eredményeimet. Soha nem voltam hangos, kérkedő sportoló. Az elmúlt napok eseményei valami egészen új és számomra korábban teljeséggel ismeretlen világot mutattak meg. A szenzációhajhászás, a fél-információk, a kitalációk tényszerű kezelésének, és a mások eredményeit semmibe vevő, és kizárólag az önös érdekek érvényesítésének a világát. Mi, sportolók nem ismerjük ezt. A képlet nálunk sokkal egyszerűbb: a befektetett munka eredményeket hoz. A mellébeszélés nem.

Áldozat lettem. A saját szövetségem áldozata. Egy talán rosszul megfogalmazott mondat okán. Talán rosszul megfogalmazott, mert nem patikamérlegen kimért jognyilatkozat volt PR szakemberek és jogi szakértők bevonásával, hanem őszinte, mert nyílt, és mert kitárulkozó. Nem szólt másról, csak egy harminckilenc éves férfi szerelmes vágyáról,hogy így élete közepe felé járva a sport mellé szerelem, társ, család és egy hajón kívüli élet is csatlakozzék. Olyan nagy vágy ez? Úgy látszik, sportdiplomáciai körökben igen. Mert a szurkolók, most is, mint mindig, mellettem állnak.

Számomra a nemzeti trikolor által nyújtott pátosz és érzelem nem változik. Gyorsabban dobog a szívem, és óriásnak érzem magam, amikor a szívemre emelt jobb kezemmel a nemzeti himnuszt hallván a hazámat képviselhetem.

Hiszen akkor ez nem csak nekem, hanem a csapatnak, a sportágnak, a szövetségemnek és minden magyar embernek is szól.

Ünnepelt bajnokból erkölcsi nullának és pénzsóvár ellenségnek kikiáltott áldozat lettem, pedig nem történt semmi, csupán november 18-án hétfőn a Nemzeti Sportban elmondtam, hogy szeretném, ha a párom segítene nekem a felkészülésben. Egyértelműen elmondtam, hogy nem egyedül, hanem eddigi edzőmmel, Kiss Istvánnal együttműködve. Elmondtam, hogy ennek oka az, hogy szeretnénk több időt eltölteni együtt, mivel ez számomra komoly új motivációt és mentális lapot jelent az új sikerek kivívásához. Egyértelműen elmondtam továbbá, hogy párom ezért nem kér pénzt, és nem is fogad el.

Megdöbbenve szembesültem azzal, hogy a média egyes képviselői – akik addig hősként ünnepeltek – a pozitív üzenet tartalmát kiforgatva lejárató kampányba kezdtek ellenem, ami ellen természetesen a szükséges jogi lépéseket jogi képviselőm, dr, Mester Csaba ügyvéd útján megteszem.

Megdöbbenésem felháborodássá és egyben mérhetetlen szomorúsággá változott, amikor értesültem arról, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Elnöksége határozatot hozott., amelyben nyilatkozatomat a sportág jó hírnevét csorbítónak, felelősségemet pedig elvitathatatlannal ítélték – a nélkül, hogy engem az elnökség tagjai esetleges aggályaikkal szembesítettek, és álláspontom kifejtésére módot adtak volna.

Ez úton kérem és egyben felszólítom a média és a magyar kajak-kenu társadalom képviselőit, hogy amennyiben ügyemben álláspontot alakítanak ki és azta nyilvánosság elé tárják, a legmesszebbmenőkig tartózkodjanak az én és a párom jó hírnevét és emberi méltóságát sértő közlésektől, ellenkező esetben ugyanis a jog eszközeivel kívánok elégtételt venni.

Az ügyet ezennel lezártnak tekintem.

Szerencsére, a hajóm nem olvas újságot. Amikor beleülök, és száguldok a cél felé, az az én világom marad. Tisztán.

 

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)