Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2020. április 9. Csütörtök  Ma Erhard és Dusán napja van.  

Terepfutás és terepkerékpár - Nedjalkov Balázs portré

 • Állapot: Aktuális

A magyar terepsport életben, főleg a maratonokon, ultramaratonokon évek óta szinte már fogalom Nedjalkov Balázs neve, aki szereti a hosszútávú kihívásokat. Akár terepkerékpár, akár terepfutás, Balázs otthon van benne -  de egyéb őrültségek sem állják útját. Vele beszélgettünk.

"38 éves vagyok, 22 éve kezdtem el állóképességi sportolni. 16 évesen vettem meg az első mountain bike bringám, ez rögtön nagy szerelem lett."

Terepfutás és terepkerékpár - Nedjalkov Balázs portré Foto: Nedjalkov Balázs

De csak 28 évesen indultam el az első maratonon, akkor is csak kíváncsiságból. Aztán egy jó baráti társaságnak köszönhetően elkezdtünk rendszeresen versenyre járni, innen nem volt visszaút! A 2013-mas szezonra már tudatosabban készültem is, így sikerült is pár jobb eredményt elérni Top Maraton összetett 2. hely master 1 kategóriában, Salzkammergut Tropy „A” táv legjobb magyar teljesítő, 24 órás vegyes páros 1. hely. 2013 végén a bringás baráti társaságunkkal megalapítottuk a Mecsek Maraton Team Sportegyesületet.

2014-ben már ennek az egyesületnek a színeiben versenyeztünk. 2014 még a bringáról szólt, sikerült újra a Salzkammergut Trophy „A” távot legjobb magyarként teljesíteni. De az év 2. felében elkezdtem futni is és egyre jobban megtetszett a futás, mivel így a kutyasétáltatás is edzés lett. Van egy 12 éves welsh terrier kutyám, ő minden futásra elkísér, ha nincs túl meleg! 2015-re át is vette a futás a fő szerepet az életemben, a bringa megmaradt keresztedzésnek és kikapcsolódásnak.

2015-ben futottam az első terep ultrámat a Mátrabérc Trail-en, első próbálkozáshoz képest egész jól összejött 05:41:47 abszolút 6. hely! Ezt követte az első 100 pluszos versenyem a Salamon Ultra Trail Hungary itt 5. helyen sikerült célba érnem. Teljesíteni mentem és sikerült álomidővel és álomhelyezéssel befejezni. Innen nem volt megállás: Ultra Kék páros Sulyok Ábrissal abszolút 1. hely, Valamar Trail hosszú táv 6. hely, Pohorje Terep Maraton 4. hely, Dupla Élmény Gyurkó Petivel 1. hely és Piros 85 6. hely. Nagyon jó év volt. Szerencsére a csapatunkban sok tapasztalt futó van, így mindig volt kihez fordulni tanácsért.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Az év első felében milyen versenyeken voltál, mire emlékszel a legszívesebben? Vannak rossz emlékeid is?

Az év első versenye az S1 Trail volt Triesztben, aztán jött a Lajvér Avantgarde Forralt Borvidék Terep Maraton, itt a hosszútávon sikerült a 2. helyen végeznem. Voltam Lubics Szilvi ultrafutó táborában, ez egy nagyon motiváló élmény volt, nagyon sok komoly futóval sikerült összebarátkozni. Egyre komolyabb heteim voltak, nem volt ritka a 180km-es futóhét. És jött az első aszfalt futás, a Pécs-Harkány, itt kategória 12. hely és egy 1:22:48as félmaraton jött össze. De a Pécs-Harkány után jelezte a szervezetem, hogy picit sok lesz, begyulladt mindkét sípcsontomon a csonthártyám! Elsőre még nem vettem komolyan, el is indultam az Ice Bug Vértes Terep Maratonon, de a verseny közben egyre jobban fájt, így az 5. hely jött csak össze.

nedjalkov balazs terepsport 01

Ezt követően jött a mélyrepülés, a sípcsontom egyre rosszabb lett, néha picit javult, de terhelésre újra előjött. Minden gyógymódot kipróbáltam, mert nagyon közeledett az egyik fő versenyem az Istria 100 miles. Nagyon akartam azt a versenyt, el is indultam, de 57km után ki kellett szállnom a sérülésem miatt. Ezután mérlegelnem kellett, hogy kockáztatom-e a Lavaredo Ultra Trail indulást egy UTH próbálkozással. Úgy döntöttem, hogy inkább a LUT mint az UTH. Jó döntés volt!

Nem volt egyszerű menet a Lavaredo, mivel több hónapja nem futottam hosszút, de nagyon akartam és meg is lett! Mindenem fájt, csak a sípcsontom nem! A LUT után egy hónappal jött az év egyik legnagyobb kihívás, a Martahon 7500 (90km 7500m d+ párban) itt Szabó Áron volt a párom. Szerintem egyikünk se volt tisztában, hogy mire vállalkozunk, kemény menet volt, de azért egy 7. helyet behúztunk. Életre szóló élmény volt, gyönyörű hely a Bucsecs hegység, ide jövőre tuti újra visszamegyünk!

Milyen tervekkel indulsz neki a következő 3 évnek?

Nem nagyon szoktam ilyen távlatokban gondolkodni, az biztos, hogy egyenlőre a futás a fő sport. De sose lehet tudni, hogy mit hoz a sors.

Milyen elveket követsz az életben?

Próbálok mindent mértékkel csinálni, csak annyit amennyi jól esik! Az biztos, hogy nem szeretném ha a sport munkává változna életemben!

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Hogyan készülsz fel a versenyekre? Mire figyelsz edzésben, pihenésben, táplálkozásban, felszerelésben? Mit veszel szigorúan és miben engedsz kis lazaságot?

Egészségesen étkezem, de eszek húst! Nem edzek edzésterv szerint, mindig azt teszem ami nekem jól esik! Általában közösségi edzéseken edzek. A futás mellett jógázok, bringázok, evezek és crossfitt edzésre is szoktam járni.

Próbálom a heti egy pihenőnapot betartani, de ez néha nagyon nehezen jön össze, mert nagyon el tud kapni a hév. Van hogy azon veszem észre magam, hogy reggel futok, délután montizok egyet és este még elmegyek jógázni. Biztos nem ez a legjobb vonal, de én így érzem jól magam. A sport nekem hobbi.

Melyek a kedvenc edzéseid? Mit javasolnál azoknak, akik szeretnének komolyan fejlődni az terepfutásban vagy bármiben, amihez kitartás és akaraterő kell? Mi az amiben neked kellene még fejlődni?

A kedvenc edzéseim? Mindet szeretem!

Mit javasolok? Hogy keljenek korán és edzenek munka előtt, így tuti nem marad el az edzés! Nekem átlagosan heti 4-5 edzésem van reggel 5-kor. Hozzászokik a szervezet és egy idő után már hiányzik is neki, követeli! Ja és a legfontosabb, keressenek egy jó CSAPATOT, az nagyon motiváló tud lenni!

Fejlődés? Lefelé szeretnék még gyorsulni, talán ez a legnagyobb gyengeségem.

nedjalkov balazs terepsport 03

Ellenfeleid, versenytársaid közül ki az, akitől tanultál, akinek a stílusa vagy az edzései példaként szolgálnak? Mi az, amit el szoktál lesni másoktól?

Ellenfeleim szerencsére nincsenek, csak verseny és csapattársaim!

Sok jóval tapasztaltabb verseny és csapattársam van, így könnyű helyzetben vagyok, ha tanácsot kell kérni! Több embernek is ki szoktam kérni a véleményét frissítésről, versenyzésről és edzésről, de, hogy ezt mennyire tudom betartani, azt inkább hagyjuk! A csapatunkból nagyon sokat segített tapasztalataival Sár Cecília, Tímár András, Surján Laci és Gyurkó Peti, de néha külső tanácsot is szoktam kérni Lubics Szilvitől és Erdélyi Nánditól.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Minden sportolónak szüksége van jó pihenésre. Te mivel pihened ki magadat, mi kapcsol ki?

Pihenni is aktívan szeretek. Nagyon sokat járunk SUP-ozni (stand up paddle). Ez egy hihetetlenül jó formája a kikapcsolódásnak! Csak berakjuk az autóba a SUP-okat és irány a víz.

Hol vannak a a kedvenc helyeid, versenyeid itthon és a nagyvilágban? Hova szeretnél eljutni? Akár voltál már ott, akár még nem.

Imádom a Mecseket, itt nőttem fel és itt edzem minden héten, de most a legnagyobb kedvenc Románia! És nagy álmom egyszer Whistlerbe (Kanada) bringázni.

Mik a kedvenc ételeid? Szoktál főzni?

Nagyon szeretek főzni, a kedvenc ételem anyukám rántott húsos palacsintája rizibizivel!

Vállalsz valamilyen közösségi munkát, megjelenést, fellépést?

A fő közösségi munkám a Mecsek Maraton Team Sportegyesület! Egy 170 fős sportegyesület életét próbálom szervezni a szabadidőmben! 

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

 

Utoljára frissítve: kedd, 27 szeptember 2016 23:56

1 hozzászólás

 • Szemere Péter 2016. szeptember 28

  B@sszus, nem vagy semmi! Heti 4-5 reggeli edzésből így felgyúrtad magadat ultra távokra?! Gratulálok, de nekem ez elérhetetlennek tűnik :-(
  De ha van valami trükk, kérlek osszad meg ;-)

  Jelentés

Új hozzászólás

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Top Tweets

Egy kis esti móka 💪💪💪 – fantasztikusan van, itt: Multisport Bázis https://t.co/zXtBECkHwn
Azt hiszem Terry Jonesről, a Monty Python egyik tagjáról így illő megemlékezni. Szomorúan, de vidáman... Isten áldj… https://t.co/6SmSLchZiA
Egy újab híres (leendő) vegán... És ebben az a jelentős, hogy a vegánság bizonyos szempontból egy másik szintre lé… https://t.co/ydqRUMnLgl

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

 • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
 • egyedi megjelenés, csapatmez
 • váráslási kedvezmények
 • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk

 

A figyelmedbe ajánljuk...

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)