Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. május 16. Csütörtök  Ma Mózes és Botond napja van.  

Terepfutás és bélyeggyűjtés - Tóth Gábor a Szénás Körön

  • Állapot: Aktuális

Érdekes hobbit választott a terepfutás mellé Tóth Gábor, a Szénás Kör futója. Néhány éve kezdte el a futást, de egyik büszkesége - jogosan! -, hogy a család követte őt és ma már ők is lelkes futók. Sőt... de ezt majd ő meséli el.

12 márc. 2019 Hozzászólás: Hozzászólás  
Terepfutás és bélyeggyűjtés - Tóth Gábor a Szénás Körön Foto: Tóth Gábor

Tóth Gábornak hívnak, Budapesten élek, idén leszek 42 éves. Hivatásos katona vagyok. Boldog házasságban élek 20 éve a feleségemmel, van egy 16 éves lányom és egy 13 éves fiam. Hobbym a futás mellet a bélyeggyűjtés. Az egész család az én hatásomra kezdett el futni. A lányom sok versenyen ért el dobogós helyezést, talán a legbüszkébb a tavalyi tihanyi félmaraton 7 km-es távján a 0-20 éves korosztályos kategóriában elért első helyére vagyok.

Mi a futó / sport múltad? Mik a legszebb és legnehezebb élményeid!

2014 szeptemberében kezdtem el futni egy kedves ismerős unszolására, előtte semmit nem sportoltam. Az első futások nehezen mentek, de kezdtem megkedvelni, egy hónap után egy 10 km-es versenyen indultam ahol nagyon megfogott a hangulat. Öt hónappal később megvolt az első félmaratonom és 2015 októberében az első maratonom. Azóta alig van olyan hétvége, amikor ne mennék el legalább egy futóversenyre. Éves szinten kb. 40 versenyen szoktam indulni. Gyűjtöm a befutóérmeket.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Nagyon sok szép csodás helyen volt már szerencsém futni. Például: Olaszországban a Garda-tónál, Bécsben, valamint Szlovákiában és Magyarország több városában és településén. Így nehéz lenne kiemelni belőle egyet, de talán amire legbüszkébb vagyok, az a Suhanj 6 órás versenyen elért 53 km lefutása, életem eddigi leghosszabb távja.

Számodra mik a terepfutás nehézségei, szépségei? Miért ajánlanád azoknak, akik nem futnak terepen?

A terepfutás szépsége az egyértelműen az erdő. Amikor legelőször terepen voltam, akkor gyönyörű őszi idő volt, egyszerűen elvarázsolt az erdő szépsége. Még nem vagyok nagyon gyakorlott terepfutó, eddig 7 terepversenyen voltam, de aki egyszer ebbe belekóstol, az rájön, hogy az erdőben futni szuper. Csend van és jó levegő, olykor még állatokat is lehet látni. Érdemes mindenkinek kipróbálni, szerintem a futók többsége egy-két alkalom után megszereti.

Hogyan edzel, milyen felkészülést követsz? Ki segít az edzésmunkában?

Edző nélkül készülök, nem követek semmilyen edzőtervet. Próbáltam az edzőtervet, de a munkám miatt sokszor kiszámíthatatlan, hogy mikor érek haza, edzeni ezért csak úgy a saját terveim szerint szoktam. Heti 30-40 km-t azért mindig sikerül lefutnom. Általában a pesti Duna parton szoktam futni, de van, hogy felfutok a Gellért hegyre is.

Miért vágtál neki a Szénás Körnek? Milyen felszerelést használsz, mit javasolsz a hosszú futásokhoz?

A Szénás Körről tavaly nyár elején olvastam először, szimpatikusnak tűnt, de mivel akkor még nem nagyon voltam terepen nem mertem nekiindulni. Aztán egy futócsoportban egyre többen posztolták a teljesítést, gondoltam ideje lenne megcsinálni. Már csak egy szabad időpontot kellet keresni. Végül augusztus 20-án nekiindultam egy kedves futóismerőssel, aki sokat fut terepen. Felkészületlen és fáradt voltam, mert előtte már 2 nap alatt 2 versenyen is indultam, de gondoltam megpróbálom. Az itiner nagyon jól leírta az útvonalat, de a navigálásomnak köszönhetően sikerül eltévedni, plusz 2,5 km-t beletenni, ki is csúsztunk a futó szintidőből 5 óra 36 perc lett a vége. Azóta többször is teljesítettem a távot, legutóbb már futó szintidőn belül. Mivel még nem vagyok rutinos terepfutó a táv teljesítéséhez, én mindig egy 2 literes ivózsákot viszek, továbbá banánt, müzli- és energiaszeletet.

toth gabor szenas kor 3

Mik a további terveid a futásban, a sportban?

A futás kapcsán szeretnék tovább fejlődni, az aszfaltos versenyeket gyorsabban teljesíteni. Szeretnék több terepversenyre eljutni, és a későbbiekben nagyobb távolságot legyűrni. A Nagy Szénás Kört is tervezem majd, de ez még csak terv.

Miért és kinek ajánlanád a Szénás Kör lefutását?

Javaslom, hogy minden futó egyszer próbálja ki a kis Szénás Kört, mert könnyen teljesíthető, gyönyörű helyeken megy az útvonal, és nem utolsó sorban a célban vár Gergő, és mindig van egy két kedves szava, amikor átadja az érmet. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: kedd, 12 március 2019 19:37

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk