Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

A sífutócipő és kötés

A sífutó cipő és kötés biztosítják, hogy a lábainkat a sífutósíhez rögzüljenek, méghozzá úgy, hogy sífutás közben érezzük a lábunk szabadságát, ugyanakkor a léccel való egységét. Erre szükségünk ahhoz, hogy a sível olyan biztosan mozogjunk a havon, mint futás közben a talajon.

24 jan. 2009 Hozzászólás: Hozzászólás  

Milyen a jó sífutócipő és a sífutókötés?

Nem véletlenül szerepel a fenti kérdésben együtt a két dolog. Összetartozásuk nemcsak a síhez kapcsolódás miatt fontos, hanem azért is, mert a cipők és kötések rendszereket alkotnak, így csak egymással "kompatibilisek". Manapság három rendszert különíthetünk el:

A cikk folytatódik a hirdetés után...


 

  • SNS (Salomon Nordic System) Ahogy az a rendszer nevéből is kiderül a fejlesztő cég a Salomon volt. Magyarországon ez a rendszer a leggyakoribb. Ugyanezt a rendszert használja például a Fischer (kötés+cipő), a Hartjes (cipő), az Atomic (kötés+cipő), az Adidas (cipő) és sok más kevésbé elterjedt márka is. A felvétel és levétel szempontjából létezik automata és nem automata változata is. Ez a kötés és cipő rendszer - a versenyzésen kívül - alkalmas valamennyi sífutáshoz.
  • SNS Pilot Ez a rendszer ugyancsak a Salomon által - a norvég Björn Daehlie sífutófenomén ötlete alapján - fejlesztett kötés és cipő rendszer. A Pilot abban tér el a fenti változattól, hogy nemcsak egy ponton kapcsolódik a futósíhez, hanem a jobb kontroll érdekében egy második rugós csatlakozást is használ. A Pilot rendszert elsősorban a korcsolyázó stílushoz fejlesztették ki, de a 2006-2007-es idényre előrukkoltak egy a klasszikus stílushoz használható változattal is. Ezt a rendszert, hasonlóan az SNS rendszerhez több márkanév alatt is megtalálható.
  • NNN (New Nordic Norm) Ezt a rendszert Rottefella cég fejlesztette ki. Koncepciójában gyakorlatilag megegyezik az SNS-sel. A profilméretek természetesen mások, illetve az SNS rendszerrel szemben két saroknyereg is biztosítja, hogy a cipő sarka stabilan álljon a futósín. Ezt a rendszert a következő márkák használják: Rottefella (kötés), Alpina (cipő), Madshus (cipő+kötés), Atomic (cipő+kötés) és várhatóan jövőre a Fischer is megjelenik ezzel a változattal is. A felvétel és levétel szempontjából létezik automata és nem automata változata is.

A fentiek miatt lehetőség szerint egyszerre vásároljuk meg a cipőt és a kötést, de legalábbis jegyezzük meg a már meglévő cipőnk, vagy kötésünk melyik rendszerhez tartozik!

Milyen a jó sífutócipő?

A szempontok fontossági sorrendben:

  • kényelem: a sífutócipő, egy sífutó-, vagy sportzoknival felhúzva, minél pontosabb méretben, mindenhol tartania kell a lábfejünket, a bokánkat és az alsó lábszárunkat is. (Akár egy futócipőnél.) A cipő nem szoríthat, de nem is lötyöghet, és elég kényelmesnek kell lennie ahhoz, hogy akár 3-4 órát is sífuthassunk benne, minden gond nélkül.
  • megfeleljen a választott sífutó stílusunkhoz: a korcsolyázó cipők magasszárúak és a boka résznél erős merevítést alkalmaznak a gyártók, a klasszikus stílusnál nincs szükség erre a merevítésre. Ezért ezek a cipők leginkább egy sportcipőre hasonlítanak. Nem fontos, hogy magasszárú legyen, ha mégis az, akkor biztosan nincs merevítés benne. Léteznek továbbá olyan cipők is, amelyeknél a merevítő levehető, így nincs szükség két pár sífutócipőre. Vannak teljesen merevítés nélküli cipők is, amelyek hobbi sífutásra, vagy téli nordic walkingra, vagyis nordic cruisingra alkalmasak.

salomon-ski

Egyéb tanácsok

A sícipő vásárlásakor ugyanúgy válasszunk, mint az edzőcipők kiválasztásánál.

  • A cipőben ne “lötyögjön” a lábunk, ne legyen egy számmal nagyobb, nem kell két zokni bele, annak ellenére, hogy tél van. Ne felejtsük el, hogy állandó mozgásban vagyunk! A sícipő lehetőség szerint bokánk fölé érjen.
  • A modern sífutókötéseknél a sícipő csak elöl a cipő orránál rögzített a síhez, ezáltal a lépéshossz, ha minimálisan is (4-5 cm-rel, ami 15-30 km-en már jelentős), de meghosszabbodott, felgyorsítva a lépés lendületét.
  • Nagy változást hozott a cipők és kötések életében az új korcsolyázó technika elterjedése. A félcipők mellett elterjedt a magas szárú cipő.
  • A sícipők talpa keményebb lett, és talpvezető került rá, hogy a korcsolyázó technikánál a cipő ne forduljon le a síről.
  • A sícipő talpán egy rugó található, mellyel hozzá van erősítve a sífutókötéshez, ezáltal a sít az ellépés utáni pillanatban visszarántja a síző talpához. Így energia takarítható meg.

 

A sí kiválasztásánál a pénztárcánkon kívül a következőket is vegyük figyelembe:

  • A futósí "keménysége" a testsúlyunkkal összefüggő választási tényező. A számunkra megfelelő sít a következő módon ellenőrizhetjük a testsúly szempontjából is: ráállunk a síre, ott ahol a kötés helye van, és ha a sítalpa alatt - a kötés alatt - egy kb. A/4-es papírlapot át tudunk csúsztatni, akkor a súlyunknak megfelelő a léc.
  • A síléc hossza ne legyen nagyobb a testmagasságunk + 10-20 cm-nél.
  • A sífutó-kötések nem oldanak le úgy, mint a lesiklókötések, ennek ellenére mégsem balesetveszélyesek esésnél, mert a sarok szabadon mozog, ezzel nagy szabadságot ad.

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Utoljára frissítve: csütörtök, 30 november 2017 10:46

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk