Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Zilahy Boróka és a tereptriatlon - cél az XTERRA Kiemelt

  • Állapot: Aktuális

A magyar tereptriatlonban és az XTERRA futamokon sajnos évek óta nagyon kicsi az aktivitás. Most feltűnt egy tehetséges fiatal lány, akivel talán elindul a változás. Zilahy Boróka fiatal kora ellenére már EB-n és XTERRA futamon is rajthoz állt, sőt dobogós helyezést ért el. Vele beszélgettünk. Biztosan nem utoljára...!

27 jún. 2024 Hozzászólás: Hozzászólás  
Zilahy Boróka és a tereptriatlon - cél az XTERRA Foto: XTERRA / Zilahy archívum

Bemutatkozás

Zilahy Boróka vagyok, 16 éves, és ez azt hiszem a kilencedik szezonom triatlonban. Százhalombattára járok egy közepesen jó iskolába, de szerencsére támogatják a sportokat, így el tudok menni néhány óráról edzeni. Hobbim nagyon nincs, de nem is tartok igényt rá.

Hogyan jutottál el a Multisport EB-re?

A multisport EB-t anyukám találta ki mikor csináltunk a versenynaptárt február környékén. Készülni igazából nem nagyon készülten rá külön, azon kívül, hogy megcsináltam a heti kiírt edzésadagot, és néha eljárogattam montizni.

A terepsport, a sár, a szélsőséges körülmények hogyan jelentek meg az életedben?

A terepsportok viszonylag régóta életem részei, már kisebb koromban is jártam pl. Balassagyarmatra az OB-ra, illetve apukámmal jártunk Spartan Race versenyekre (én mivel elég hiperaktív gyerek voltam, az utóbbit úgy fogtam fel, hogy de jó, lehet ugrálni meg meg kúszni, mászni.) Ezen kívül 2020-2023-ig montiztam és cyclocrossoztam is. Ebben a szezonban kezdett el komolyodni a terep iránti érdeklődés, ahogy felkerültem ifibe, anyukámmal beszéltük, hogy végül is egészen jól montizom, ki kéne próbálni magam tereptriatlonban is.

xterra mtb zilahy boroka terepsport

Mik voltak a legnagyobb élményeid, eredményeid a felkészülési időszakban?

Igazából mindig élményként fogtam fel az edzőtáborokat, idén például sikerült eljutni Mallorcára, illetve Horvátországba a csapatommal. Nekem nagyon nagy büszkeséget nyújtott, hogy az edzőm által bekerültem az osztrák csapatába (így jutottam el Mallorcára is). Amire büszke vagyok még, az a gardai XTERRA verseny, nagyon elvertek biciklin, teljesen más szinten vannak ugyan és nagyon sokat kell fejlődnöm még, de mosollyal értem be az arcomon, ahhoz képest, hogy a bringán azt gondoltam, egyáltalán nem vagyok idevaló. Egy másik verseny amire büszke vagyok még az Ausztriában az Apfelland triatlon volt, a szezon első versenye, rettegtem hogy mi lesz. De szerencsére egy jó úszás és egy közepesen erős bringa után sikerült PB-t futnom a végén, úgy hogy előtte héten mentem a Vivicitta futóversenyre megnézni mit tudok: egy 7 kilis verseny keretében futottam erősen 5-öt, ...és... borzalmasan sikerült. Szóval itt a futásomra vagyok igazán büszke, de egyébként abszolútban is harmadik lettem.

Az a jó ebben a sportban, hogy mindig lehet benne fejlődni! Mikor és hogyan kezdted a felkészülést?

Az edzéseket októberben kezdtem, az elején sokat nem is tudtam megcsinálni de szerencsére ez idővel javult. Az edzőmmel inkább a minőségi edzésmunkát részesítjük előnyben, mintsem hogy a mennyiségit, heti maximum 15 órát edzem. Ebben van egy hosszú futás (másfél óra körül, ezt fokozatosan felépítettük), egy hosszú bringa, három órás, ezt is a futáshoz hasonlóan csináltuk, egy erős úszás, erős bringa, erős futás, most már van az erős bringára kicsit erősebb ráfutásom is, ezen kívül pedig csak állóképességi edzéseim vannak, illetve extraként október óta Kriván Andrással dolgozom az erőnléti edzéseimen, heti egyszer, illetve otthonra is van egy második edzéstervem.

3+1-es blokkokban dolgozom, három hét erősen, egy pedig pihenőhét. Regenerálódásként hengerezés, nyújtás, krioszauna illetve regeneráló csizma. Ez a 3+1 kicsit felborult a szezon miatt, most fogom rendesen újrakezdeni az edzéseket, most lesz az OB, utána pedig két ilyen blokkot megcsinálok még és irány az XTERRA VB.

xterra finish zilahy boroka terepsport

Régebben hasonlóan készültél vagy van változás az új kihívásokkal kapcsolatban?

Régebben azért nem vettem ennyire komolyan, 2021 óta dolgozom együtt Roman Thürauerrel. 2021 nagyon jó szezonom volt, válogatott is lettem, sajnos utána jött a serdülés és a legtöbb dolgot elrontotta 2022-re, ott nem is szerettem csinálni annyira, mentálisan is megterhelő volt számomra, de reméltem, hogy ez csak átmeneti. Szerencsére azóta nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is sikerült fejlődnöm.

Sokféle edzéslehetőség jár a három sportághoz. Mik a kedvenceid? Mi hiányzik még a fejlődéshez?

A kedvenc edzéseim a résztávok, ha éppen mennek, ha nem akkor nagyon tudom utálni őket, de szeretem a hosszú bringákat is, és szerencsére sikerült a hosszú futásokat is megszeretnem.

Szerintem minden megvan ami a fejlődéshez szükséges, ezt az edzőmre bízom, de egy kicsit talán az erős úszás kevés, de versenyeken még megy.

Ilyen szinten már nem mindegy milyen bicajt vagy milyen cipőt használsz a nemzetközi mezőnyben. Hogyan választaz?

Sportfelszerelésből, igyekszünk jó minőségűt választani, de kicsit megterhelő anyagilag, mivel mindent saját zsebből fizetnek a szüleim, kifejezettem hálás vagyok nekik ezért. Most kaptam egy új montit, egy 2021-es használt Specialized S-Works Epicet, a gardai verseny után és egyenlőre nagyon szeretem, teljesen más érzés mint a régi. Futócipőből versenyre Nike Vaporfly 2-t használok, terepre külön még nincsen cipőm, de szemezgetek a Nike Ultrafly-jal de egyenlőre még nem kellett. Edzésre pedig az On Cloudmonster cipőjét használom, szerintem stabil mégis gyors, és a legkényelmesebb cipő amit valaha próbáltam. Sisakból és szemüvegből is Oakleyt használok, a sisakot Mips berendezéssel, hogy egy kicsit jobban illeszkedjen, illetve védje a fejem. Sajnos a fejem nyáron nagyon leizzad és belefolyik a szemembe, így gondolkodom egy jobban szellőző sisakban. Frissítésnek SIS géleket használok, de használtam már Maurtent is, nekem ezek váltak be a legjobban.

xterra run zilahy boroka terepsport

16 évesen az étkezés különösen fontos, a triatlon ráadásul egy nagyon sokféleképpen terhelő sport. Hogyan biztosítod magadnak az energiát, mik a kedvenceid?

Az étkezést mindig anyukám biztosítja, igyekszik megfelelő, tápanyagokban gazdag ételeket főzni. De pl. edzés előtt van hogy ujjnyi vastagon megkent Nutellás kenyeret eszem, valami lassú felszívódású szénhidráttal. Az EB alatt, mivel viszonylag korán kimentünk éttermekben ettünk, általában az utolsó héten verseny előtt már elkezdem a szénhidrát töltést (egy ok, hogy minden étkezésnél degeszre egyem magam), így általában tésztákat ettem, de figyeltem a megfelelő folyadékbevitelre is.

Milyen eredményekre vagy a legbüszkébb az elmúlt évekből?

Ahogy már feljebb is említettem büszke vagyok az Alfelland triatlonra, az első XTERRA versenyemre, az EB-re is (még ha nem is volt tökéletes versenyzés), illetve az OB címeimre is. Remélem ide fel tudok majd sorolni pár év múlva többet is.

Az XTERRA, a tereptriatlon milyen szerepet játszik a jövőképedben?

Szeretnék a jövőben is mindenképpen XTERRA-zni, mert nagyon tetszett. Mivel kvalifikáltam a gardai mutatványommal a VB-re, így remélem tudok ott egy jó versenyt menni. Illetve még ugye van a terep OB, és még egy verseny Ausztriában. Erre a szezonra ennyi.

Már valamennyire látod, hogyan vagy a nemzetközi mezőnyben. A következő szezonra miben akarsz a legtöbbet fejlődni?

Fejlődésre bőven van hely, szerintem viszonylag reálisan látom magam, szeretnék fejlődni mindhárom sportágban nyilvánvalóan, de egyenlőre a bringát látom legfontosabbnak, és utána a jó futást.

etu mulitsport podium zilahy boroka terepsport

Ehhez sok motiváció és állhatatosság kell. Van olyan példaképed, akinek az élete segít neked ebben?

Igazából sosem voltam ez a példaképes ember, sajnos vagy nem sajnos, de ha bele kell gondolnom mindenképpen felnézek az edzőmre Csomor Erikára, és a kerékpárosok közül pedig Demi Volleringre.

Végül mik a tanácsaid azoknak, akik követnének téged a terepre?

Tanácsom a terep sportolóknak, bár Magyarországon egyenlőre nincsen sok, hogy becsüljék meg magukat, mivel nagyon nehéz sportág ez, és hogy maradjanak konzisztensek.

Köszönöm a beszélgetést! Hamarosan a terepen is találkozunk...

Utoljára frissítve: csütörtök, 27 június 2024 17:10

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk