Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Terepfutás technikák, lejtőfutás tanácsok 1. rész Kiemelt

A gyors lejtőfutás különleges technikát igényel, amely nemcsak a versenyeredményt, hanem az ízületek és csontrendszer állapotát is hosszútávon befolyásolja. A lejtőfutás nemcsak betonon igényel technikai képzést, hanem terepen is. Ez a képesség csak nagyon ritkán adottság, de gyakorlással megszerezhető, a futóteljesítmény rövid idő alatt növelhető.

A követező tanácsok elsősorban terepfutásra vonatkoznak, de csak betonon futóknak is hasznosak lehetnek. A tereptechnikát további cikkekben segítünk csiszolni.

18 dec. 2011 Hozzászólás: Hozzászólás  

Az egyszerű képlet a következő: a láb talajra érkezésekor felszabaduló energiát nem hagyjuk elveszni, hanem adjuk vissza a futásnak, a lendületünknek. Mi a titok? Az első, hogy ne féljünk a gravitációtól, a sebességtől, és az eséstől sem. A lendület, a sebesség a lejtőn nagyszerű társ, amellyel akár rá is pihenhetünk a következő emelkedőre!

Lejtőn ne fogjuk vissza magunkat, lazán engedjük, hogy a lábunk alánk kerüljön, testünk előredőljön. Ez igen szokatlan testhelyzet, de hamar meg lehet szokni. Ugyanakkor a lábizmoknak meg is kell tartani ezt a plusz lendületet, a nehéz terepviszonyok között pedig gyorsan reagálóknak és a szélsőséges viszonyokat jól tűrőknek is kell lenniük. Ehhez adunk néhány edzésötletet.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Nem szabad elfelejteni, hogy az alábbiak futókra vonatkoztatva az is jelentik, hogy a megerősített izmoknak kellően rugalmasnak és lazának is kell maradni, különben nem segítik, hanem hátráltatják a futást!

1. megfelelő futóstílus

Futás, kerékpár, úszás - multisport edzésA legfontosabb - itt is - a gördülékeny és sima lábmozgás. Egyszerűnek hangzik, de a legtöbb futónál stílusjavításra szorulnak az alapmozgások is: a térd a test előtt emelkedik, a láb a test alatt gördül hátra, a sarok a test mögött emelkedik fel, majd a mozgás kezdődik előröl.

Általában alacsony térdmozgás jellemző, ami a síkon még alacsonyabb sebességnél lehet elfogadható, de magasabb sebesség és / vagy terep esetén már nem. A magasabb térd eleinte instabilabb testhelyzetet jelent, de hamar megtanulja a test, hogy ez egy dinamikusabb és gyorsabb helyzet.

2. erős has és hátizmok

Nemcsak a vágtázóknak kellenek erős törzsizmok, hanem mindenkinek, azoknak meg főleg, akik terepre merészkednek. A törzsizmok adják a stabilitást, a sérülések elkerülésének nagy részét, az erőt és a csillapítást. A test így jobban kontroll alatt tartja a lábat és a talajjal való kapcsolatot.

Lejtőfutásnál ráadásul nagymértékben tehermentesíti a térdre és a combizmokra ható erőket.

3. teststabilitás

A test teljes kontrollja fontos a hatékony futáshoz. Sokan úgy vélik, hogy a futás a lábak állapotától függ, minden más alárendelt szerepben van, pedig a jó terepfutó egész testével dolgozik, nemcsak az egyensúly, hanem a lendület folyamatos fenntartása miatt is. Az erős izmok a karban, mellkasban közvetve hozzájárulnak az ízületek védelméhez.

Az erősítő gyakorlatok között mindenképpen figyelmet kell fordítani arra, hogy ne csak egy irányba terhelődjenek, erősödjenek az izmok, hiszen terepen váratlan irányokból érkezhet a terhelés, erre pedig fel lehet és fel is kell készíteni a testet.

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

4. rugalmasság

A legfontosabb tulajdonság talán az összes között, illetve inkább mindet összekapcsolja. A rugalmasság több szinten jelenik meg a terepfutó edzéseiben és versenyeiben

- rugalmas a test, hogy mindenféle terhelést jól elviseljen,

- rugalmasak az izmok, hogy a lehető leghatékonyabban tárolják és adják vissza az energiát a futáshoz,

- rugalmas a lélek, hogy a váratlan helyzetekben sem a megtorpanás, hanem az akadályok leküzdése legyen az elsődleges reakció

A rugalmasság egyben azt is jelenti, hogy az erőket és azok irányát minél gyorsabban tudja változtatni a test: ez a futómozgás gyorsasága is egyben, de a terepfutásnál a terepkövetésének esszenciája is.

A megfelelő gyakorlatokra a sorozat következő cikkében térünk rá.

A cikk forrása: Futás Kerékpár Úszás - multisport edzői oldal 

Utoljára frissítve: kedd, 10 október 2017 18:52

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk