Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

Felkészülés a triatlon úszó számára, kérdések és válaszok Kiemelt

Kérdések és válaszok a triatlonról, az úszásról - tempó kérdések, a nyílt víz pronlémáiés és sok minden más…

Kérdésed van az úszásról? Szakértőink, triatlonisták és úszóedzők válaszolnak rájuk! Az év első két hónapjának kérdései követleznek.

Kérdés: Mi a megfelelő tempó az induláshoz a rajtnál, ne legyen se túl gyors, se túl lassú. Hogyan lehet jól, jobban rajtolni?

08 márc. 2015 Hozzászólás: Hozzászólás  
Triatlon tömegrajt Triatlon tömegrajt ironman.com

Válasz: Gyakran a “túl gyors” érzése abból fakad, hogy nem, vagy nagyon kevéssé melegítettél be a rajt előtt. Mielőtt bemész a vízbe, gondoskodj róla, hogy egy kis futással megfelelően felkészülj a kezdő sprintre, amit a triatlonban szinte nem is lehet elkerülni! Kezdd 3-7 perces lassú kocogással, amit 4 x 30 másodperc lendületes futás kövessen (lassan kezdve, majd egyre jobban felgyorsítva), több laza gimnasztikával. A fél percek között legyenek egyperces szünetek, amikor csak gyalogolsz. Végül, emeld a pulzusodat közvetlenül a rajt előtt, a parton gyors felugrásokkal, a vízben pedig gyors, függőleges tempózással.

K.: Félek, hogy elveszítem az úszószemüvegemet egy verseny során. Hogyan kerülhetném el ezt?

V.: Vedd az úszósapka alá. Még ha a lencsét le is üti valami rólad, vagy egy hullám megtölti vízzel, bármikor a hátadra tudsz fordulni és visszaigazíthatod a szemedre, mert a sapka nem fogja hagyni, hogy leessen. Hölgyek: ti viseljetek egy plusz úszósapkát az úszószemüveg alatt, hogy a gumija ne gabalyodjon bele a hajatokba.

K.: Főleg nyílt vízen edzek. Van valamilyen tipp vagy edzésterv arra, hogy hogyan hozzam ki a legtöbbet magamból?

V.: Mérj ki egy meghatározott távot (150 - 200 m), amit ideiglenes vagy állandó bólyával jelölsz meg (vannak olcsó bólyák, vagy igazodhatsz feltűnő tereptárgyakhoz is a parton). Oszd fel az úszásedzést hasonló részekre, mint az uszodai edzés esetében. Kezdd egy 400-800 méteres bemelegítéssel. Ezután gyorsítsd fel a vérkeringésed egy 400-assal, amit úgy úszol le, hogy 20 gyors karcsapást 20 könnyű/lassabb karcsapás követ. A fő része az edzésnek 9x200 m, 20-30 másodperces pihenőkkel. A 9 rész úgy áll össze, hogy van egy lassú 200 m, aztán egy közepesen gyors, végül egy nagyon gyors, és ez a sorozat 3-szor megismétlődik. Fejezd be 200-400 m levezető úszással.

K.: Milyen extra felszerelés van nálad versenyek esetére?

V.: A tapasztalt triatlonista mindenre fel van készülve a rajt előtti feszültség közben is! Mindent viszek, amire szükségem van/lehet a verseny alatt (lista külön részletezve), plusz néhány extra dolgot: fejlámpát (korai rajt esetén vagy ha keresni kell valamit), tartalék úszószemüveget, melegítő krémet, Body Glide-ot, verseny előttre innivalót, aszalt gyümölcsöt, energiaszeletet, energiazselét, egyéb harapnivalót (arra az esetre, ha késne a rajt, de ez távtól és helyzettől is függ), nyújtó edzőszalagot a bemelegítéshez, mini szerszámkészletet, kábelkötegelőket és gumiszalagokat (ne feledd, a triatlon nagyon összetett sport), tiszta törölközőt, meleg ruhát és verseny után fogyasztandó táplálékkiegészítőket.Jól jöhet egy szandál vagy papucs is.

Az alaplista:

  • triatlon ruha
  • neoprén ruha
  • úszószemüveg
  • úszósapka (általában adnak, de jó ha van egy tartalék)
  • krém a neoprénhez
  • pulzus mérő pánt és óra (ez ugyan nem alap, de a triatlonhoz nagyon fontos kellék)

Labancz Emőke - Tóth Viktor

Utoljára frissítve: vasárnap, 08 március 2015 23:55

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk