Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x

2014 kiemelkedő atlétái

  • Állapot: Archív

Előző cikkünkben áttekintettük a 2014-es év atlétikai újdonságait, főbb eredményeit. Most a kiemelkedően szereplő, egyéni csúcsot vagy idei legjobb eredményt elérő atléták részletesebb elemzése található. 

Pars Krisztián egyéni csúccsal, világ ranglistát vezető eredménnyel állhatott a dobogó legmagasabb fokára (82,69). Az olimpiai bajnokunktól szinte várható volt a kimagasló szereplés, az idény alatt mutatott erős állapotából kiindulva. A saját évét a következőképpen értékeli:

13 febr. 2015 Hozzászólás: Hozzászólás  
Schmelcz Fanni Schmelcz Fanni masz.hu


“Elsőnek azt emelném ki,hogy 2014-ben, 8 év után sikerült kétszer megjavítanom az egyéni csúcsom, ráadásul másodszorra az Európa Bajnokságon tettem ezt, és az volt az egyik álmom, hogy világversenyen így tudjak nyerni.“

Márton Anita évek óta keményen küzdi fel magát a ranglétrán, és most beért a kemény munka gyümölcse, hisz egyéni csúcsán hatalmasat javítva, országos csúcsot lökött súlylökésben (19.04), amivel a harmadik helyet szerezte meg magának.

Baji Balázs szintén országos csúcsot futott 110 m gáton, ami kiemelkedő teljesítmény atlétánktól, hisz már az elődöntőben közel egyéni csúcsához teljesített, majd a középdöntőben egyéni csúccsal ami egyben országos csúcs is volt (13.31) jutott tovább a döntőbe, ahol már saját országos csúcsát döntötte meg (13.29). Bravúros szereplésnek lehet a birtoklója, és igazán büszkék lehetünk, hogy ilyen erős atlétáknak ad otthont országunk. Az évben nyújtott szereplésével megerősítette a helyét a gátfutás nemzetközi mezőnyében. Az évét a következőképpen jellemezte:

“Nyáron is kicsit döcögősen indult a szezonom, de pont, amikor a legfontosabb volt, az Európa-bajnokság előtti 2 versenyen is sikerült igaz, hogy szelesen, de 13.40 mp alatt futnom. Ez megadta a kellő önbizalmat az év fő versenyéhez és sikerült maximálisan kihoznom magamból a legjobbat és tudtam végül a negyedik helyen végzeni. Ay Európa Bajnokságon szerzett eredménynek és versenyzésnek azért is nagyon örültem, mert az utóbbi évek világbajnokságain és olimpiáin ugyanilyen futásokkal döntőbe lehetett kerülni. Hiszek benne, ha valaki folyamatosan az élmezőnyben tud maradni és világversenyek döntőjében futni, akkor előbb vagy utóbb, remélhetőleg inkább előbb, sikerülhet a dobogóra is felférkőzni. “

Madarász Viktória szintén egyéni csúccsal ért a 20 km-es gyaloglás céljába. Hatalmasat javítva az egyéni csúcsán 12. helyen végzett (1:30.57). Az évben számos más egyéni csúcsot is ment, amiről Viki így mesél:

“2014-ben a legfontosabb az Európa Bajnokság volt. A többi versenyt csak "edzésnek" használtuk , gondolok itt a liga sorozatra, meg pár kisebb versenyre Szlovakiában. A kisebb versenyek közül a 10000m debreceni döntőn ment egyéni csúcsnak örültem (44:39) igaz, szerettem volna országos csúcsot, de délben volt a rajt, így úgy voltam vele lesz ami lesz. De majd idén.”

Papp Krisztina idei legjobbját futotta 10 000 m-en, egy igen kemény, és lökdösődős mezőnyben (32:32.65). Igazán gyilkos taktikát választott a mezőny eleje, de Kriszta keményen küzdve az utolsó méterekig 9. helyen ért a célba. Mint egy véres csatából kikerülve (mivel lábát szögessel össze-vissza rugdosták) hősiesen állta meg a helyét ebben rendkívül erős mezőnyben. 

“2014 egy nagy váltás volt számomra, mivel a főbb vonal az utcai futás felé való nyitás volt. Szerettem volna 70 perc alá lemenni félmaratonon. (Roma-Ostia 69:50) Ez sikerült. A Félmaratoni Vb volt a másik cél az év első felére, ahol 11. Helyen sikerült célba érnem, aminek nagyon örültem. Főleg, hogy egy hónap alatt stabilan tudtam hozni a 70 perc körüli időt. Igazából ez volt az a nagy lépés, ami arra utalt, hogy jó az, amit csinálunk. Aztán jött a pályaszezon, ahol lépdeltem a gyorsaságom felé, ami elég nehéz volt az utca után, de végül az Eb-re rendbe volt már. Ott 9. lettem, ami szívfájdító, mert első 8-ban szerettem volna lenni, és 2 tizeddel csúsztam ki. Az eredményektől függetlenül, az volt ebben az évben a jó, hogy mennyiséget léptünk, kezd összeállni a munka és kezdem megszokni Zoli munkáját. Ezt az évet a maraton előkészítésének is szántuk, jövőre Rotterdamban futok. Nagy kihívás. Szeretnék helyt állni. “

Zsivoczky-Farkas Györgyi szintén idei legjobbját teljesítette, és 10. helyen fejezte be a versenyt (6151), úgy mint Kiss Dániel Európa Bajnok 110 m gátasunknak is sikerült idei legjobbját produkálnia a versenyen (13.64). 

zsivoczky farkas gyorgyi

Az összes résztvevő büszkének érezheti magát, hogy egy Európa Bajnokság magyar válogatott csapatába bekerülhetett. Voltak versenyzők akinek nem ment aznap úgy ahogy szerették volna, vagy ahogy elvárták volna tőlük.

Orbán Évának voltak remek eredményei az évben, mégis az Európa Bajnokságon szerzett 12. Helyével nincs oly mértékben megelégedve, mivel a vezetőség és természetesen saját maga is előrébb várta. Ahogy Éva látja:

“Jól indult a 2014-es szezon, februárban Dél-Afrikában 70m felett kezdtem. Az egész edzőtábor jól sikerült, így bizakodóak voltunk a 2014-es évvel kapcsolatban. A téli dobó Európa Kupán, Portugáliában, második lettem 72.49m-el. Utána viszont jött egy mélyrepülés, ami kitartott szezon végéig. Volt egy-két jobb versenyem, de összességében nem volt egy átütő eredményem 2014-ben.”

Minczér Albert sérülésekben gazdag évet zárhatott maga mögött sajnos, és a kívánt eredményt nem hozta meg az Európa Bajnokságon való szereplése. Az elődöntőt tisztességből fejezte be, de nézzük mint mond maga Albi az évéről. 

“Az év elején kiváló edzésmunkát voltam képes végezni, de sajnos a húsvéti nyuszi egy olyan hajlító sérülést hozott amit csak 5-6 hét alatt sikerült helyre tenni. Kb. ezzel a nyári jó szereplés meg is lett pecsételve. Aztán jöttek a versenyek és egyre jobb erőbe lettem. A pálya Országos Bajnokságon nagy hajrába győztem 3000 m akadályon, amivel biztosítottam a szereplésemet az Európa Bajnokságon. Végül is az egyik célom teljesült az évre. Kijutni az EB-re, de ez a kisebb cél volt. Döntőt akartam futni, de egy sérülés megint közbe szólt, így nem 100%-os állapotba álltam rajthoz. És ilyenkor ami elromolhat az el is romlik így nem tudtam azt teljesíteni amit elvártak tőlem.”

Összességében szép eredményekben, és változtatásokban gazdag évet zárhatunk magunk mögött. Természetesen voltak nehezebb szakaszai az évnek, ha a Csapat Európa Bajnokságot nézzük, ahol sajnos a magyar csapat az első osztályból a második osztályba csúszott, de a fokozatos változások bevezetésével, reményeim szerint hamarosan egy erős csapatot tudunk összeállítani.

2015-ben Világbajnokság várja az atlétáinkat, reméljük ugyanilyen tudatos felkészüléssel készülnek az év egyik legfontosabb versenyére, ahol újabb egyéni csúcsokkal gazdagítják a repertoárjukat, és díszítik a magyar atlétikát. 

 

Utoljára frissítve: péntek, 13 február 2015 13:45

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk