Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
x
2024. június 14. Péntek  Ma Vazul és Herta napja van.  

A napozás jó, ha mértékletes

Szinte naponta hallunk az UV-sugárzás veszélyeiről, nem is véletlenül: a bőrrákos esetek száma folyamatosan nő, a szakemberek ezért riasztásokkal kívánják felrázni az embereket. A káros sugarak ellen ugyanis egyszerűen védekezhetünk: nem kell hozzá más, mint önmegtartóztatás, önismeret és önvizsgálat.
30 jún. 2009 Hozzászólás: Hozzászólás  


Az erős napsugarakra bőrünk pigmentképződéssel reagál, azaz lebarnul. Túl erős napfény esetén azonban bőrünk nem képes - rövid idő alatt - megfelelő mennyiségű pigmentet termelni, amely megvédené a káros sugaraktól, így elkerülhetetlen a leégés. Ennek pedig megvan az ára: országosan 2500 bőrdaganatos esetről tudnak az orvosok, s ez évente 5-8 százalékkal emelkedik. "Erőteljes trendről van szó, ami azért is döbbenetes, mert minden más daganatos megbetegedés száma stagnál ma Magyarországon" - szögezi le Wikonkál Norbert. A bőrgyógyász-onkológus szerint azért is meglepők ezek a fejlemények, mert helyzetünk a bőrrák esetében sokkal könnyebb, mint például az emlőráknál: előbbinél ugyanis pontosan ismerjük a tumor kiváltó okát, így adott volna a lehetőség, hogy kivédjük a bajt.

Az ellenség a nagy energiájú elektromágneses sugárzás, amely az emberi szervezet finomszerkezetét, azaz a DNS-kötéseit roncsolja. Az UV-sugárzás tartománya három részre osztható. Az UV-A sugárzás következtében - ha sokat tartózkodunk a napon - hamarabb öregszik a bőr; jól megfigyelhető ez például a földeken dolgozó embereknél, akiknek sokkal cserzettebb a bőrük, mint az átlagembernek. Az UV-B sugárzás a D-vitamin képződése szempontjából kívánatos, nagyobb dózisban leégést, bőrrákot, szembetegséget idézhet elő, illetve gyengítheti az immunrendszert. Az UV-C sugarak pedig a Föld felszínét általában nem érik el.

Az ózonréteg elnyeli az UV-sugarakat, így az, hogy mennyi sugárzás jut el hozzánk, nagyban függ a légkör ózontartalmától. "A kilencvenes évek elejének ózonhiánya, és így a magasabb UV-sugárzás nem múlt el nyom nélkül, nagyobb adagot kaptunk, mint amennyivel a szervezetünk károsodás nélkül meg tudna birkózni " - mondta el a hvg.hu-nak Tóth Zoltán légkörfizikus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Hosszútávú károsodásról lévén szó, a hatások a leégéstől számítva akár 15-30 évvel később is jelentkezhetnek; a dózisok ráadásul összeadódnak: szervezetünk nem felejt. 

A korábbi ózonhiány - a légkör tisztulása miatt - mára megszűnt, ebből az következne, hogy az UV-sugárzás csökken, ám mégsem így van: 9-10 százalékos növekedést tapasztaltak Magyarországon az elmúlt húsz évben. A légkörfizikus szerint ez a nemzetközi tendenciákba illeszkedik: más országokban 6-14 százalékos sugárzás-növekedést mértek. A veszély tehát nem szünt meg, sőt tovább romolhat a helyzet. Az óvatosságot fokozná az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely 2002-ben bevezette az egységes UV-mérést, 1-től 11-ig terjedő skálán. Magyarországon is ez alapján mérnek; az OMSZ az ország négy pontján telepített UV-B sugárzást mérő speciális készülék, ezzel azonban nincs lefedve az egész ország. A hiányzó területeken a legközelebb lévő állomások adatait átlagolják.

Teljes cikk: hvg.hu

Utoljára frissítve: péntek, 12 február 2016 14:19

Edzés, támogatás

A terepsport.hu a X2S TEAM multisport csapattal és edzőivel várja a felkészüléssel, edzéssekkel kapcsolatos kérdéseket. Csapat vagy személyi edzéseken is állunk az érdeklődök rendelkezésére.

Életmód tanácsok

Szakembereink a legtöbb életmód témában rövid időn belül választ tudnak adni. Elsősorban a természetgyógyászattal kapcsolatosan, de tagjaink között orvosok is várják a kérdéseket.

Táborok, csapat

A terepsportok legaktívabb és legeredményesebb magyar csapata a X2S TEAM. Tagjai közé várja azokat, akiknek a kalandok és a kihívások az élet mindennapos részei.

Kapcsolatok

Aktív kapcsolataink vannak a hazai és nemzetközi szervezetekkel, versenyrendezőkkel, így szinte bármilyen sporttal, versennyel kapcsolatos kérdésben nagy valószínűséggel tudunk segíteni.

Maradjunk kapcsolatban!

Budapest, Solymár
T: +36 30 48 88 261
T: +36 70 70 84 474

X2S TEAM - terepsport felsőfokon

Magyarország legeredményesebb terepsport csapata a X2S TEAM

2005 óta 100+ bajnoki címet érdemeltek ki a sportolók, 2000+ eseményen vettek részt, a kiemelt médiamegjelenések száma 200+ (TV, magazinok, rádió interjúk) és a csapat 50+ rendezvényt szervezett.

Legyál Te is tagja ennek a közösségnek!

Amiért érdemes belépned a csapatba:

  • közös edzések, versenyek itthon és külföldön
  • egyedi megjelenés, csapatmez
  • váráslási kedvezmények
  • máshol nem megtalálható MULTISPORT érzés

Itt jelentkezhetsz, érdeklődhetsz duplanyil

Hivatalos

A www.terepsport.hu weboldal hivatalos tartalma.

 

Hivatalos

Oldaltérkép


 

Ars poetica

Rólunk